Σάββατο, 20 Απρ.
14oC Αθήνα

Όχι άλλο πλαστικό! Ο πλανήτης δεν “χωρά” περισσότερο!

Όχι άλλο πλαστικό! Ο πλανήτης δεν “χωρά” περισσότερο!

Η 5η Ιουνίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος. Αλλά δεν αρκεί να θυμόμαστε μια μέρα το χρόνο το περιβάλλον. Ούτε και αρκεί μια μέρα για να σώσουμε τον πλανήτη.

Η σωτηρία του χρειάζεται πολλή δουλειά και μεγάλη προσπάθεια. Κυρίως χρειάζεται λιγότερο πλαστικό. Κι αν κάποια πρώτα βήματα, μικρά αλλά υπαρκτά, έχουν γίνει, σίγουρα χρειάζονται περισσότερα.

Για να λέμε την αλήθεια, ο κόσμος έχει αρχίσει να ευαισθητοποιείται. Να καταλαβαίνει το μέγεθος της απειλής και να προσπαθεί, στο μέτρο του δυνατού, να περιορίσει τη χρήση πλαστικού. Είτε αυτό είναι το καλαμάκι για τον καφέ είτε η τσάντα για το σούπερ μάρκετ.

Όλο και περισσότεροι επιλέγουν πλέον τις επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες, λέγοντας «αντίο» στις κλασικές πλαστικές σακούλες.

Και όταν οι πολίτες δείχνουν το δρόμο, οι εταιρίες δεν μπορούν παρά να παραδειγματιστούν. Και να μπουν κι εκείνες στο… χορό για να περιοριστεί η χρήση του πλαστικού. Σκεφτείτε το κι αλλιώς: αν δεν υπάρχει πλανήτης, δεν υπάρχει τίποτα. Ούτε καταναλωτές, ούτε σούπερ μάρκετ…

Μια από τις εταιρίες που μπαίνουν σε αυτή τη λογική είναι και η Lidl Ελλάς. Με αφορμή, λοιπόν, την παγκόσμια ημέρα Περιβάλλοντος, η γνωστή εταιρία ανακοίνωσε ότι… καλωσορίζει όλες τις επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες και δεν τη… νοιάζει αν είναι τσάντες άλλων σούπερ μάρκετ. Των ανταγωνιστών της, δηλαδή.

Επειδή ο πλανήτης δεν χωρά άλλο πλαστικό, στα Lidl χωράνε όλοι.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Lidl αναλαμβάνει πρωτοβουλία για τη μάχη ενάντια στο πλαστικό. Η γνωστή εταιρία προχωρά, καθημερινά, σε συγκεκριμένες δράσεις και πρακτικές για να μειωθεί το πλαστικό και να γίνει το περιβάλλον καλύτερο για όλους μας.

Ήδη, εδώ κι έναν χρόνο η Lidl Ελλάς έχει αποσύρει οριστικά τις πλαστικές σακούλες µιας χρήσης (των 4 λεπτών) από τα σούπερ μάρκετ της και τις έχει αντικαταστήσει µε µια νέα σακούλα πολλαπλών χρήσεων. Μια σακούλα πιο ανθεκτική, που αποτελείται κατά 80% από ανακυκλωµένα υλικά, είναι 100% ανακυκλώσιµη και στην οποία ο καταναλωτής μπορεί να βάλει προϊόντα βάρους ακόμη και 10 κιλών!

Αυτό είναι ένα βήμα. Υπάρχουν κι άλλα. Εκτός από την κατάργηση της πλαστικής σακούλας, η Lidl Hellas μείωσε το πάχος στα πλαστικά µπουκάλια αναψυκτικού και το πλαστικό περίβληµα του χαρτιού υγείας. Μόνο από αυτές τις δυο δράσεις κατάφερε τη μείωση περισσότερων από 1.300 τόνους πλαστικού.

Επίσης, έχει ανακοινώσει στην κατάργηση των πλαστικών µίας χρήσης (καλαµάκια, ποτήρια, πιάτα, μαχαιροπίρουνα και µπατονέτες) έως το τέλος του 2019 ενώ έχει δεσμευτεί μέχρι το 2025 για περαιτέρω µείωση του πλαστικού κατά 20% και στην αποκλειστική χρήση ανακυκλώσιμων υλικών στις συσκευασίες προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας σε όλο το δίκτυο των καταστημάτων της.

Στα παραπάνω προσθέστε και την ανακύκλωση. Η Lidl Ελλάς, από το 2016 ήδη, λειτουργεί κέντρα ανταποδοτικής ανακύκλωσης σε καταστήματά της και στηρίζει ως χορηγός τα 2 πρώτα πανευρωπαϊκά «Πάρκα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης» στην Αθήνα και στο Λαγκαδά Θεσσαλονίκης.

Συμπέρασμα; Είναι στο χέρι μας να συμβάλλουμε και να προστατεύσουμε το περιβάλλον. Η αρχή μπορεί να γίνει από το πιο απλό: τη χρήση σακούλας πολλαπλών χρήσεων.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις