Σάββατο, 4 Μαΐ
17oC Αθήνα

Παλαιός Άγιος Αθανάσιος: Το πέτρινο χωριό των Χριστουγέννων

Παλαιός Άγιος Αθανάσιος: Το πέτρινο χωριό των Χριστουγέννων

Χριστούγεννα και διακοπές στο βουνό πάνε μαζί. Και ο Παλαιός Άγιος Αθανάσιος τα Χριστούγεννα είναι μία ιδανική πρόταση, όχι μόνο φέτος αλλά και κάθε χρόνο, αν θες να ζήσει λευκά Χριστούγεννα.

Ένας προορισμός της Ελλάδας της Ελλάδας που δεν αφήνει κανέναν παραπονεμένο, ειδικά αυτή την γιορτινή περίοδο του χρόνου. Εκτός από την ομορφιά, τον πρώτο λόγο έχουν στην περιοχή και τα έθιμα.

Ο Παλαιός Άγιος Αθανάσιος τα Χριστούγεννα είναι ένα γραφικό όνειρο. Μια σελίδα παραμυθιού που θα απολαύσεις είτε πας ως ζευγάρι ή ως παρέα ή οικογενειακά. Το χωριό έχει το εξής χαρακτηριστικό: Ενώ αποτελεί έναν πολύ δημοφιλή τουριστικό προορισμό, παρ’ όλα αυτά καταφέρνει να διατηρεί μια ηρεμία και μια γαλήνη και να τα προσφέρει στους επισκέπτες του. Αρχικά σκέψου ένα χωριό ειδυλλιακό και πετρόχτιστο.

Οι πέτρινοι ξενώνες με τα τζάκια να καπνίζουν προσφέρουν μια μοναδική διαμονή και σε κάνουν αμέσως να μπαίνεις σε ένα άλλο, χειμωνιάτικο κλίμα γεμάτο θαλπωρή και ζεστασιά και ας έχει έξω θερμοκρασία κάτω από το μηδέν.

Το επίπεδο παροχών στα καταλύματα είναι πολύ υψηλό, δεδομένης της αυξημένης τουριστικής κίνησης, πράγμα που συμβαίνει επίσης και στα καταστήματα εστίασης. Δε θα σου λείψει τίποτα και θα απολαύσεις κάθε ώρα της διαμονής σου εκεί.

Από τις εγκαταστάσεις για υδρομασάζ στα καταλύματα, μέχρι τις τοπικές παραδοσιακές συνταγές στις ταβέρνες, δε θες κάτι άλλο για τα πιο χαλαρωτικά Χριστούγεννα της ζωής σου.

Το ίδιο, φυσικά ισχύει και για το φαγητό καθώς Παλαιός Άγιος Παντελεήμονας και φαγητό είναι δύο έννοιες που συνδέονται άρρηκτα.

Τα Χριστούγεννα στον Παλαιό Άγιο Αθανάσιο έχουν έντονο εορταστικό χαρακτήρα. Το πιο γνωστό και εντυπωσιακό έθιμο είναι οι «Φωτιές των Χριστουγέννων» που αναβιώνει στις 23 Δεκεμβρίου και ολοκληρώνεται το Πρωινό της Παραμονής των Χριστουγέννων.

Οι φωτιές ανάβουν στην κεντρική πλατεία με όσους έχουν συγκεντρωθεί να φωνάζουν «κόλιντα μπάμπω» πριν αρχίσουν να γλεντούν με την ψυχή τους. Στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα πολύ παλιό έθιμο που θεωρείται ότι μπορεί να σχετίζεται με τη σφαγή των βρεφών από τον Ηρώδη.

Το πρωινό της Παραμονής των Χριστουγέννων οι φωτιές σβήνουν στον Παλαιό Άγιο Αθανάσιο καθώς το φως της μέρας συμβολίζει την έλευση του Ιησού.

Μόλις σβήσουν, αρχίζουν να λένε τα «κόλιαντα» δηλαδή τα τοπικά κάλαντα τα οποία συνήθως αρχίζουν ως εξής: «κόλιντα, κόλιντα δώσ’ μου μπάμπω κλούρα».

Διαβάστε περισσότερα στο exploringgreece.tv.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις