Ελλάδα

Πανελλήνιες 2020: Βατά τα θέματα της Πληροφορικής και απαιτητικά της Ιστορίας

Με βατά θέματα συνεχίστηκαν οι Πανελλαδικές Εξετάσεις για τους υποψήφιους των ΓΕΛ, σε Ιστορία (Ομάδα Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών) και Πληροφορική (Ομάδα Προσανατολισμού Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής).

Ειδικότερα, τα θέματα της Ιστορίας ήταν «σαφή, κατανοητά και μέχρι έναν βαθμό αναμενόμενα», όπως ανέφερε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Στέλλα Χατζοπούλου, διδάκτωρ ιστορικός του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και καθηγήτρια στο Κοινωνικό Φροντιστήριο του Αγίου Δημητρίου.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΔΙΑΚΡΟΤΗΜΑ

«Εξετάστηκε όλο το εύρος της εξεταστέας ύλης και χρειάστηκε να έχουν οι υποψήφιοι την εποπτεία της», σημείωσε και πρόσθεσε ότι σε έναν βαθμό τα θέματα ήταν αναμενόμενα, λόγω της διαμόρφωσης της ύλης που προήλθε από τις περικοπές εξαιτίας του κλεισίματος των σχολείων, αλλά και λόγω των προσθηκών που είχαν γίνει στη φετινή ύλη για το νέο σύστημα. Χαρακτήρισε τα θέματα στην Α ενότητα «απλά και εύκολα» και της Β «αναμενόμενα», «χωρίς να απαιτούν κριτική ή συνδυαστική σκέψη».

Όπως συνηθίζεται, τα θέματα Γ και Δ ήταν πιο απαιτητικά. «Το Γ1 είναι πιθανόν να δυσκόλεψε λίγο παραπάνω τους υποψήφιους, καθώς έπρεπε να επιστρατεύουν την κριτική τους ικανότητα. Το Δ1 ήταν από κομμάτι της ύλης που προστέθηκε φέτος και οι μαθητές έπρεπε να επιστρατεύσουν την συνδυαστική τους ικανότητα, για να αντλήσουν πληροφορίες από τις πηγές», τόνισε.

Σε γενικές γραμμές, η κ. Χατζοπούλου εκτίμησε ότι τα θέματα δεν θα δυσκόλεψαν τους μαθητές και ότι ήταν πιο εύκολα από προηγούμενες χρονιές.

Σχετικά με τα θέματα της Ιστορίας, που εξετάστηκαν υποψήφιοι με το παλαιό σύστημα, η κ. Χατζοπούλου τα χαρακτήρισε «πιο απαιτητικά», κάτι που συνδέεται και με το γεγονός ότι η εξεταστέα ύλη για το παλαιό σύστημα δεν είχε μειωθεί. Τα θέματα ήταν σαφή, σύμφωνα με την κ. Χατζοπούλου, ωστόσο, οι υποψήφιοι θα έπρεπε να κάνουν σωστή διαχείριση χρόνου, καθώς ήταν πολλά τα υπο-ερωτήματα, ειδικά στο θέμα Γ1.

Για το μάθημα της Πληροφορικής (νέο σύστημα), στο οποίο εξετάστηκαν οι υποψήφιοι της Ομάδας Προσανατολισμού Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής, τα θέματα ήταν βατά και κάλυπταν μεγάλο μέρος και της νέας ύλης. Όπως ανέφερε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Χαράλαμπος Αλεξόπουλος, καθηγητής Πληροφορικής στο Κοινωνικό Φροντιστήριο του Αγίου Δημητρίου,τα θέματα ήταν σαφή και δεν έκρυβαν παγίδες.

Όσον αφορά στους υποψήφιους που εξετάστηκαν στην Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον (παλαιό σύστημα), είχαν να αντιμετωπίσουν βατά θέματα, αν και πιο δύσκολα από τα περυσινά.

Όπως ανέφερε, ο κ. Αλεξόπουλος, «τα θέματα είχαν σαφείς εκφωνήσεις, δεν έκρυβαν ιδιαίτερες παγίδες και κάλυπταν μεγάλο μέρος της ύλης».

Χαρακτήρισε «βατά» τα θέματα της θεωρίας, με αναμενόμενα ερωτήματα, ενώ τα θέματα Γ και Δ κάλυπταν μεγάλο κομμάτι της εξεταστέας ύλης.

Όπως σημείωσε γενικότερα, ένας προετοιμασμένος υποψήφιος θα μπορούσε να γράψει πολύ καλά.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Τελευταία «ευκαιρία» για τους αιώνιους φοιτητές: Τι προβλέπει η νέα ρύθμιση του υπουργείου Παιδείας
Η νέα ρύθμιση «διασφαλίζει ότι όσοι έχουν προχωρήσει σημαντικά τις σπουδές τους, έχουν ευκαιρία να τις ολοκληρώσουν» και τη χαρακτήρισε «ρεαλιστική, ενισχυτική και παιδαγωγικά συνεπή»
Έδρανα πανεπιστημίου 2
Η ξηρασία ως βασικότερος λόγος της λειψυδρίας – Ο ρόλος των βροχοπτώσεων και της μείωσης των χιονοπτώσεων
Ο Παναγιώτης Σαμπατακάκης, διδάκτορας Υδρογεωλογίας του Πανεπιστημίου Μπολόνιας, μέλος της Διεθνούς Ένωσης Υδρογεωλόγων και διευθυντής Υδατικών Πόρων του Ι.Γ.Μ.Ε., εξηγεί το μηχανισμό της ξηρασίας
Στερεύει ο ποταμός Πηνείος στην Ηλεία 1
Αναπάντητα ερωτήματα για το νεκρό 3χρονο κορίτσι του Παλαιού Φαλήρου - Προμελέτη και συγκάλυψη «δείχνουν» τα ευρήματα
Η μητέρα οδηγείται σήμερα στον ανακριτή όπου καλείται να απαντήσει σε πλήθος ερωτημάτων - Η ίδια πέφτει σε αντιφάσεις και αλλάζει συνεχώς την ομολογία της
Το δώμα που έμενε η οικογένεια στα Πατήσια 2