Ελλάδα

Πανσέληνος Μαΐου 2025: Πότε είναι και γιατί το φεγγάρι θα φαίνεται μικρότερο

Μοναδικές εικόνες υπόσχεται για ακόμα μια χρονιά η Πανσέληνος του φετινού Μαΐου

Πανσέληνος Μαΐου 2025 ή αλλιώς η «πανσέληνος των λουλουδιών». Οι εικόνες για ακόμα μια χρονιά αναμένεται να ταξιδέψουν σε κάθε γωνιά του κόσμου. Το φεγγάρι θα φαίνεται μικρότερο και λιγότερο λαμπερό, με επιστήμονες να εξηγούν τους λόγους που θα συμβεί αυτό.

Η «Πανσέληνος Μαΐου 2025» αναμένεται να οδηγήσει το βράδυ της Τρίτης (13-05-2025) χιλιάδες άτομα σε σημεία με καθαρή ορατότητα για να την απολαύσουν καλύτερα. Το ανοιξιάτικο φεγγάρι, υπόσχεται για ακόμα μια χρόνια μοναδικές εικόνες.

Οι επιστήμονες αναφέρονται σε αυτή την πανσέληνο και ως «μικρό φεγγάρι» ή αλλιώς «πανσέληνος στο απόγειο». Αυτό συμβαίνει γιατί εκείνες τις μέρες η Σελήνη βρίσκεται στο πιο μακρινό σημείο από τη Γη. Έτσι, το φεγγάρι φαίνεται περίπου 14% μικρότερο και 30% λιγότερο φωτεινό από ό,τι συνήθως. Παρόλα αυτά, η εικόνα της στον ουρανό παραμένει μαγευτική.

Η επόμενη πανσέληνος, γνωστή ως «φεγγάρι φράουλα», θα κάνει την εμφάνισή της την Τετάρτη 11 Ιουνίου 2025. Θα είναι η τελευταία πανσέληνος της άνοιξης για το βόρειο ημισφαίριο, ενώ για το νότιο θα σηματοδοτεί το τέλος του φθινοπώρου.

Η πανσέληνος του Μαΐου πήρε το όνομά της από τα λουλούδια που εκείνο το διάστημα ανθίζουν. Σε άλλες περιοχές του κόσμου, είναι γνωστή και ως «φεγγάρι του γάλακτος», «φεγγάρι της μητέρας», «λαμπερό φεγγάρι» ή ακόμα και «φεγγάρι του λαγού».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Καιρός σήμερα: Σύννεφα και βροχές σε όλη την Ελλάδα – Η θερμοκρασία θα φτάσει τους 25 βαθμούς και άνεμοι θα πνέουν έως 6 μποφόρ
Καταιγίδες στα ανατολικά ηπειρωτικά, την Εύβοια, τις Σποράδες την κεντρική και ανατολική Μακεδονία, τη Θεσσαλία και την ανατολική Πελοπόννησο
Άνθρωποι στη βροχή
«Ακούγονταν φωνές για βοήθεια» λένε γείτονες της οικογένειας στη Λάρισα για την δολοφονία της 52χρονης από τον γιό της
Οι Αρχές που έφτασαν στο σημείο δεν πίστευαν στα μάτια τους βλέποντας μια γυναίκα μαχαιρωμένη και τυλιγμένη σε ένα πάπλωμα ενώ αμέσως ξεκίνησε ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό του γιου και του ανιψιού της
Λάρισα
Ένοχος 55χρονος που παρενοχλούσε 4χρονο κοριτσάκι και έστελνε ερωτικά γράμματα σπίτι του στην Θεσσαλονίκη - «Δεν την έχω πειράξει ποτέ»
Οι γονείς της απευθύνθηκαν στις αρχές αλλά εκείνος δεν πτοήθηκε από τις συστάσεις που του έγιναν συνεχίζοντας να την παρενοχλεί
Ανήλικη 1