Σάββατο, 20 Απρ.
14oC Αθήνα

Παυλάκης: «Διανύουμε την αρχή του 4ου κύματος – Σαν πυρκαγιά σε πευκόδασος η μετάλλαξη Δέλτα»

Παυλάκης: «Διανύουμε την αρχή του 4ου κύματος – Σαν πυρκαγιά σε πευκόδασος η μετάλλαξη Δέλτα»

Δραματικές είναι οι εκτιμήσεις του ερευνητή Εθνικού Ινστιτούτου των ΗΠΑ Γιώργου Παυλάκη σχετικά με την ταχύτητα μετάδοσης του 4ου κύματος του κορονοϊού μέσα από τη μετάλλαξη «Δέλτα».

«Είμαστε στην αρχή του 4ου κύματος που έρχεται με μεγάλη βιαιότητα», ήταν τα λόγια του μιλώντας στο Open τονίζοντας πως αν η κατάσταση συνεχιστεί έτσι σε μια εβδομάδα θα έχουμε διπλάσια κρούσματα και σε δύο εβδομάδες τετραπλάσια.

Δεν έκρυψε την έκπληξή του για την ταχύτητα του 4ου κύματος από τη μετάλλαξη «Δέλτα», υποστηρίζοντας πως εν αντιθέσει με την Αγγλία και την Πορτογαλία, η Ελλάδα πηγαίνει «από το τρίτο κύμα αμέσως στο τέταρτο γιατί τα κρούσματα έχουν διπλασιαστεί μέσα σε μια εβδομάδα».

Έκανε μάλιστα την πρόβλεψη ότι αν τα δεδομένα είναι τέτοια το καλοκαίρι, το φθινόπωρο η κατάσταση δεν θα είναι πλέον διαχειρίσιμη και θα χρειαστούν πολλές δύσκολες αποφάσεις και δύσκολα μέτρα.

«Λάθος που βγάλαμε τις μάσκες τους εξωτερικούς χώρους»

Μίλησε συγκεκριμένα και για την Κρήτη λέγοντας πως «έχει διαγράψει την πορεία της και οδηγείται σε λογαριθμική αύξηση τις επόμενες εβδομάδες». Εξήγησε μάλιστα πως «δεν θα βλέπουμε μεμονωμένα κρούσματα, αλλά πολλά κρούσματα μαζί σε κάθε πανηγύρι ή σε κάθε συνωστισμό γιατί αυτός ο ιός είναι πολύ εύκολος να μεταδοθεί σε κλειστούς χώρους και συνωστισμό».

Ο κ. Παυλάκης δεν έκρυψε την ανησυχία του λέγοντας ότι θα αυξηθούν και οι νεκροί προβλέποντας ότι πως οι εμβολιασμένοι κινδυνεύουν λιγότερο, αλλά δεν είναι όλοι το ίδιο και χαρακτήρισε «τελευταία» την ευκαιρία των ανεμβολίαστων να εμβολιαστούν πριν ογκωθεί το κύμα.

Οσον αφορά στη μετάλλαξη Δέλτα την χαρακτήρισε «σαν πυρκαγιά σε πευκόδασος που δεν υπάρχει τρόπος να σταματήσει». Αναφέρθηκε μάλιστα σε ειδικές κατηγορίες των εμβολιασμένων που και θα μολυνθούν και θα μεταδίδουν τον ιό και μπορεί να νοσήσουν και μάλιστα άσχημα.

Τέλος ανέφερε για άλλη μια φορά ότι είναι μεγάλο λάθος που σταματήσαμε να φοράμε μάσκες στους εξωτερικούς χώρους.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις