Κυριακή, 28 Απρ.
22oC Αθήνα

Πότε θα αποφυλακιστεί ο Ηλίας Κασιδιάρης – Γιατί τα 13,5 χρόνια μπορεί να γίνουν 4,5

Πότε θα αποφυλακιστεί ο Ηλίας Κασιδιάρης – Γιατί τα 13,5 χρόνια μπορεί να γίνουν 4,5

Η είσοδος του κόμματος των Σπαρτιατών στη Βουλή ξύπνησε μνήμες από την δράση της Χρυσής Αυγής, τα χρόνια που ήταν στα κοινοβουλευτικά έδρανα αλλά και πολλούς να αναρωτιούνται πότε είναι πιθανόν να αποφυλακιστούν τα ηγετικά στελέχη της εγκληματικής οργάνωσης. 

Ο Ηλίας Κασιδιάρης αναμένεται να καταθέσει το Φεβρουάριο του 2024 αίτηση για υφ’ όρων απόλυση με το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων να αποφασίζει εάν θα αποφυλακίσει ή όχι το πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος του ναζιστικού μορφώματος.

Η οικογένεια του δολοφονημένου Παύλου Φύσσα ακόμα προσπαθεί συνηθίσει την απώλεια του αγαπημένου της παιδιού. Ο Παύλος, έπεσε νεκρός από το μαχαίρι του Γιώργου Ρουπακιά στις 18 Σεπτεμβρίου του 2013 στο Κερατσίνι. Η δολοφονία του μουσικού συντάραξε το πανελλήνιο, ενώ ταυτόχρονα σήμανε την αντίστροφη μέτρηση στην εγκληματική δράση της «Χρυσής Αυγής».

Το τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων επέβαλε ισόβια στο Γιώργο Ρουπακιά, ενώ στον αρχηγό και σε υψηλόβαθμα στελέχη της  εγκληματικής οργάνωσης πολυετείς καθείρξεις.

Ο Ηλίας Κασιδιάρης, που αποτέλεσε και το «καύσιμο» των «Σπαρτιατών» για την είσοδο τους στη Βουλή καταδικάστηκε στις 22 Οκτωβρίου του 2020 σε κάθειρξη 13,5 ετών με την κατηγορία της διεύθυνσης της εγκληματικής οργάνωσης.

Ωστόσο όπως όλα δείχνουν σε οκτώ μήνες από τώρα θα κάνει χρήση των ευεργετικών δικαιωμάτων που του δίνει η ελληνική νομοθεσία και θα αποπειραθεί να βγει εκτός των φυλακών. 

Ο έγκλειστος στο σωφρονιστικό κατάστημα του Δομοκού το Φεβρουάριο του 2024 αναμένεται να καταθέσει αίτηση υφ΄ όρων απόλυσης, καθώς μαζί με την προφυλάκιση του και τα μεροκάματα θα έχει συμπληρώσει τα 3/5 της ποινής του. Η αίτηση θα κατατεθεί στο Τριμελές Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Λαμίας το οποίο εκτός από τη συμπλήρωση των απαιτούμενων χρόνων (τα οποία όπως φαίνεται στη συγκεκριμένη περίπτωση θα είναι 4,5 – 5 έτη) θα εξετάσει κι άλλη μια σειρά δεδομένων. Μεταξύ αυτών θα είναι η διαγωγή του Ηλία Κασιδιάρη εντός των φυλακών.

Έτσι σε περίπτωση που δεν απορριφθεί από το δικαστήριο η αίτηση της υφ’ όρων απόλυσης του, ο Ηλίας Κασιδιάρης θα αποφυλακιστεί με όρους οι οποίοι μεταξύ άλλων μπορούν να περιλαμβάνουν την απαγόρευση εξόδου του από τη χώρα ή ακόμα κι από συγκεκριμένο νομό.

Έτσι υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο με μόλις 4,5 χρόνια φυλακής ο Ηλίας Κασιδιάρης να κυκλοφορεί ελεύθερος.

«Θα επιστρέψω στην πρώτη γραμμή»

Μάλιστα την πρόθεση του αλλά και τη σιγουριά του ότι θα βγεί από τη φυλακή γνωστοποίησε ο Ηλίας Κασιδιάρης και μέσα από το μανιφέστο του με το οποίο χαιρέτησε την είσοδο των «Σπαρτιατών» στο ελληνικό κοινοβούλιο. «Σε λίγους μήνες λήγει η μακρά περίοδος της άδικης και παράνομης κράτησής μου, θα είμαι και πάλι ελεύθερος και θα επιστρέψω δυναμικά στην πρώτη γραμμή των Εθνικών Αγώνων».

Φυσικά για να γίνουν όλα τα παραπάνω δεν θα πρέπει να έχει τελειώσει η δίκη σε δεύτερο βαθμό που πραγματοποιείται στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων ή εάν γίνει το αντίθετο να επιβληθεί στον Ηλία Κασιδιάρη μικρότερη ποινή από αυτή των 13 ετών κι έξι μηνών. Σε περίπτωση τώρα που το αίτημα του Ηλία Κασιδιάρη για την υφ΄ όρων απόλυση του γίνει δεκτό κι ενώ έχει  βγει από τη φυλακή το εφετείο αποφασίσει μεγαλύτερη από την πρωτόδικη ποινή του τότε θα επιστρέψει σε σωφρονιστικό κατάστημα για να εκτίσει τον επιπλέον χρόνο.

Τα υπόλοιπα μέλη της Χρυσής Αυγής 

Ο Ηλίας Κασιδιάρης, μαζί με τον Χρήστο Παππά και τον Ηλία Παναγιώταρο κρατείται στο σωφρονιστικό κατάστημα του Δομοκού. Ο αρχηγός της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή Νίκος Μιχαλολιάκος μετά τη νόσηση του με  κορονοϊό έχει μεταφερθεί και παραμένει σε κέντρο αποκατάστασης.

Ο Γιάννης Λαγός βρίσκεται στις φυλακές του Κορυδαλλού, ενώ ο Γιώργος Γερμενής στο σωφρονιστικό κατάστημα της Τίρυνθας. Από όλους τους παραπάνω ο Ηλίας Κασιδιάρης είναι αυτός που δεν έχει πάψει ούτε μια στιγμή να προσπαθεί με κάθε τρόπο να εισέλθει ενεργά στην πολιτική ζωή του τόπου. Μετά τον αποκλεισμό του κόμματος του «Έλληνες» από την κάθοδο στις εκλογές, βρήκε αρωγούς τους Σπαρτιάτες με τους οποίους από ότι φαίνεται έχουν κοινή πολιτική ταύτιση.   

Η «παρέμβαση» του Μιχαλολιάκου   

Ο ιδρυτής της Χρυσής Αυγής, Νίκος Μιχαλολιάκος σε άρθρο του σε ιστοσελίδα αφού στρέφεται εναντίον του Ηλία Κασιδιάρη στη συνέχεια βάλλει κατά του αρχηγού του κόμματος των Σπαρτιατών αναφέροντας μεταξύ άλλων: “Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του προέδρου του κόμματος αυτού Στίγκα, ο οποίος είπε ότι ποτέ δεν ήλθε στη Χρυσή Αυγή γιατί απεχθανόταν τη βία. Ο ίδιος ο Στίγκας όμως είχε πάει στο κόμμα του πρώην βουλευτού Γιάννη Λαγού και δέχτηκε τη στήριξη του Ηλία Κασιδιάρη. Αυτοί δεν ήταν Χρυσή Αυγή που δήθεν απεχθανόταν;” 

Και κλείνοντας το άρθρο ο Νίκος Μιχαλολιάκος τονίζει: «Τι σχέση έχει αλήθεια ο εθνικισμός με τον νεοφιλελευθερισμό που δήλωσε ότι πιστεύει ο «Σπαρτιάτης» Στίγκας;…Επιμένω το στέμμα τους είναι τενεκεδένιο και ο καιρός θα δείξει ποιοι κάναν λάθος, ποιοι πρόδωσαν την ιδέα στην οποία υποτίθεται ότι πίστευαν αλλά δεν την πίστεψαν ποτέ. Αλήθεια όλοι αυτοί που ψήφισαν μαζί με «Έλληνες ανεξαρτήτως χρώματος» και έτυχε να είναι σε κάποια από τις μεγαλειώδεις πορείες με τις δάδες με τις Γαλανόλευκες και τα μαυροκόκκινα λάβαρα της Χρυσής Αυγής, δεν ντρέπονται;»

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις