Χωρίς κατηγορία

Στα Χανιά η θρυλική θαλαμηγός του Ωνάση «Christina O»

Στα Χανιά βρέθηκε σήμερα το πρωί (22.08.2024) η ιστορική θαλαμηγός που κάποτε ανήκε στον Αριστοτέλη Ωνάση, «Christina O», θυμίζοντας σε όσους την είδαν τις διάφορες ιστορίες που είχαν ακούσει για τον Έλληνα μεγιστάνα.

Η κομψή θαλαμηγός με την μεγάλη ιστορία, αν και πλέον ανήκει σε Ιρλανδό μεγιστάνα, άρχισε το «ταξίδι» της ως πολεμικό πλοίο πριν την αποκτήσει ο Αριστοτέλης Ωνάσης. Μετέπειτα και όσα την είχε στα «χέρια» του, φιλοξένησε πασίγνωστες προσωπικότητες του 20ου αιώνα, αναφέρει το zarpanews.gr.

Τους υπερπολυτελείς χώρους του σκάφους επισκέφθηκαν εκτός από την σύντροφό του Μαρία Καλας και την σύζυγό του Τζάκι, ο Ουίνστον Τσόρτσιλ, το ζεύγος Ρίτσαρντ Μπάρτον − Ελίζαμπεθ Τέιλορ, η Γκρέις Κέλι, ο Ρούντολφ Νουρέγιεφ, η Γκρέτα Γκάρμπο, ο Φρανκ Σινάτρα και ο Τζον Φ. Κένεντι.

Το χαρακτηριστικό απόκτημα του Αριστοτέλη Ωνάση κατασκευάστηκε το 1943 ως φρεγάτα «Stormont» και άνηκε στο καναδικό Πολεμικό Ναυτικό.

Δείτε φωτογραφίες:thalamigos wnasithalamigos wnasi

thalamigos wnasi

Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου χρησιμοποιήθηκε ως συνοδευτικό σκάφος των νηοπομπών για τη μεταφορά πολεμικού υλικού στις συμμαχικές δυνάμεις, παίρνοντας μέρος στην Μάχη του Ατλαντικού και στην Απόβαση της Νορμανδίας.

Μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου ήταν ένα από τα πολλά πλεονάζοντα ναυτικά πλοία.

Ο Ωνάσης αγόρασε την φρεγάτα για 34.000 δολάρια και ξόδεψε 4 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ για να την μετατρέψει σε υπερσύγχρονο γιοτ. Της έδωσε το όνομά της κόρης του Χριστίνας.

Στη διαθήκη του άφηνε τη θαλαμηγό στην κόρη του Χριστίνα και στην περίπτωση που εκείνη δεν το ήθελε, το σκάφος θα περνούσε στην κυριότητα του ελληνικού δημοσίου.

Η μοναδική προϋπόθεση για τη μεταφορά στο δημόσιο ήταν πως θα τη συντηρούσε και θα την παραχωρούσε αποκλειστικά για χρήση του εκάστοτε αρχηγού του κράτους.

Η Χριστίνα Ωνάση το 1978 αποφάσισε να δωρίσει τη θαλαμηγό στο ελληνικό δημόσιο.

Το δημόσιο μετονόμασε τη θαλαμηγό σε «Αργώ», ενώ τη συντήρησή της ανέλαβε το Πολεμικό Ναυτικό και οι υπεύθυνοι φρόντιζαν ώστε το σκάφος να είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμο να σαλπάρει, στην άμεση διάθεση του Προέδρου της Δημοκρατίας και των υψηλών καλεσμένων του.

Η θαλαμηγός χρησιμοποιήθηκε μόνο μία φορά από τον Χρήστο Σαρτζετάκη, ενώ ο Κωνσταντίνος Καραμανλής αρνήθηκε να τη χρησιμοποιήσει.

Το γιοτ του Αριστοτέλη Ωνάση κατέληξε να παραμείνει δεμένο σε χώρο του Πολεμικού Ναυτικού για αρκετά χρόνια, με τις τεχνολογικές εξελίξεις να την ξεπερνούν και στην κατανάλωση καυσίμων και στον κλιματισμό.

Το 1998 ο ναυτιλιακός επιχειρηματίας και φίλος της οικογένειας Ωνάση Τζον Παπανικολάου αγόρασε την «Αργώ» από το ελληνικό κράτος και ξόδεψε 50 εκατομμύρια δολάρια για να τη μετασκευάσει.

Προς τιμήν της Χριστίνας Ωνάση που ήταν και φίλη του, έδωσε πίσω στη θαλαμηγό το παλιό του όνομα.

Η Τζάκι Κένεντι και ο Φράνκλιν Ρούσβελτ στη θαλαμηγό «Χριστίνα»:thalamigos wnasi ap

Φωτογραφία από το εσωτερικό της θαλαμηγού:thalamigos wnasi ap

Σήμερα ανήκει στον Ιρλανδό επιχειρηματία Ίβορ Φιτζπάτρικ, ενώ τον περασμένο Ιούνιο εμφανίστηκε σε λίστα προς πώληση, στην τιμή των 90 εκατομμυρίων δολαρίων.

Φωτογραφίες αρχείου: Associated Press

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Χωρίς κατηγορία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Χωρίς κατηγορία: Περισσότερα άρθρα
Τροχαίο δυστύχημα στην Αθηνών – Λαμίας με 2 νεκρούς: «Το ένα αυτοκίνητο ήταν μέσα στο άλλο» - Μάχη για να κρατηθούν στη ζωή οι 3 τραυματίες
Στο τροχαίο τραυματίστηκε ακόμη ένα άτομο ελαφρά - Η σύγκρουση ήταν τόσο σφοδρή που προσωπικά αντικείμενα των επιβατών αλλά και καθίσματα των αυτοκινήτων εκτοξεύτηκαν 20 μέτρα μακριά από τα οχήματα
Τροχαίο στις Αφίδνες
5
Ο ΕΟΦ απαγορεύει σκεύασμα που στοχεύει στην απώλεια βάρους: «Περιέχει την ουσία σεμαγλουτίδη που δεν αναγράφεται στην ετικέτα»
«Η μη εγκεκριμένη παρουσία της σεμαγλουτίδης στο συγκεκριμένο σκεύασμα μπορεί να αποβεί επικίνδυνη για την υγεία του καταναλωτή», αναφέρει ο ΕΟΦ
Προϊόν
Γρίπη, COVID-19 και RSV «δοκιμάζουν» το ΕΣΥ: Η επάρκεια στα εμβόλια ενόψει της χειμερινής περιόδου
Tα προειδοποιητικά σημάδια στα λύματα, η οικονομική αξία του εμβολιασμού αλλά και η σύγχυση γύρω από το αν η Ελλάδα είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει την τριπλή, χειμερινή απειλή
Doctor taking throat swab test from male patient. Medical worker is in protective workwear. They are at hospital during epidemic. 2
Ματωμένη Παρασκευή: 3 νεκροί σε δύο τροχαία σε Αθηνών – Λαμίας και Αθηνών – Κορίνθου, 3 σοβαρά τραυματίες στο ΚΑΤ
Το ένα τροχαίο δυστύχημα έγινε μετά από καραμπόλα στις Αφίδνες όπου δύο άτομα έχασαν τη ζωή τους με τα καθίσματα των ΙΧ να εκτινάσσονται 20 μέτρα, ενώ ένας οδηγός μηχανής είναι νεκρός στη Νέα Πέραμο καθώς απανθρακώθηκε
Σοκαριστικές εικόνες από το τροχαίο στις Αφίδνες με τους 3 νεκρούς
29