Τρίτη, 30 Απρ.
18oC Αθήνα

Τραγικές ελλείψεις σε φάρμακα – Γονείς αγωνιούν ποιος θα πάρει το τελευταίο φάρμακο για το άρρωστο παιδί του

Τραγικές ελλείψεις σε φάρμακα – Γονείς αγωνιούν ποιος θα πάρει το τελευταίο φάρμακο για το άρρωστο παιδί του

Δραματικές διαστάσεις παίρνουν οι σοβαρές ελλείψεις σε κρίσιμα φαρμακευτικά σκευάσματα στα φαρμακεία της χώρας. Ασθενείς αλλά και γονείς αναζητούν εναγωνίως κυρίως αντιβιοτικά, σιρόπια για παιδιά και εισπνεόμενα. Η έρευνα του newsit.gr αναδεικνύει τον Γολγοθά που περνούν οι ασθενείς, καθώς και την αγωνία των φαρμακοποιών που προσπαθούν να εξυπηρετήσουν όπως μπορούν το κοινό.

«Χθες είχα διανυκτέρευση και απορώ πώς δεν με λιντσάρανε». λέει, μιλώντας στο newsit.gr μία φαρμακοποιός που μας εξηγεί ότι υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις και ότι ιδιαίτερα τους τελευταίους δύο μήνες έχει έρθει σε πολύ δύσκολή θέση καθώς όπως αναφέρει δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες των ασθενών. “Χθες που εφημέρευα είχα μόνο ένα κορτιζονούχο εισπνεόμενο για λοίμωξη. Μπαίνουν στο φαρμακείο δύο γονείς ταυτόχρονα και μου το ζήτησαν και οι δύο. Τους είπα «βρείτε τα μεταξύ σας ποιος ήρθε πρώτος». Ήταν πολύ δύσκολο να επιλέξουν οι ίδιοι για το ποιος θα πάρει το φάρμακο για το παιδί του. Έχουμε θέμα με τα εισπνεόμενα, τα σιρόπια για τα παιδιά, τα αντιβιοτικά και τα γνωστά αντιπυρετικά, ειδικά σε σιρόπι. Πρόβλημα υπάρχει και στα χάπια για την πίεση, τη χοληστερίνη, στα αντικαταθλιπτικά, τις ινσουλίνες και όλα τα cold and flu».

Φάρμακα σε έλλειψη μέχρι 31 Ιανουαρίου

Όσον αφορά στο εάν υπάρχει επικοινωνία με τις φαρμακοποθήκες, η φαρμακοποιός μας εξηγεί ότι «συγκεκριμένες εταιρείες μάς έχουν δηλώσει ότι κάποια προϊόντα θα είναι σε έλλειψη μέχρι 31/1, ενώ για ένα συγκεκριμένο εισπνεόμενο μας είπαν ότι θα είναι διαθέσιμο μετά τις 10 Ιανουαρίου. Τα τελευταία χρόνια είχαμε γενικά ελλείψεις γιατί στέλνουν μικρότερες ποσότητες στην Ελλάδα, επειδή δεν τους συμφέρει. Και δεν φτάνει μόνο αυτό. Οι φαρμακαποθήκες από τα 100 φάρμακα που έρχονται εδώ, τα 50 τα στέλνουν ξανά στο εξωτερικό, γιατί τους συμφέρει περισσότερο, καθώς έξω είναι πιο ακριβά». Ωστόσο διευκρινίζει ότι «το υπουργείο πριν από έναν μήνα απαγόρευσε την αναδιανομή στο εξωτερικό, αλλά είναι πολύ αργά. Δεν καλύπτονται οι ανάγκες μας. Έχει παραγίνει το κακό. Μας στέλνουν πέντε αναβράζοντα ντεπόν την ημέρα και ακόμα και κάτι ορούς μάς είπαν ότι είναι σε έλλειψη επειδή δεν έχουν πρώτες ύλες. Ελπίζω να εννοούν το πλαστικό και όχι το αλατόνερο», καταλήγει η φαρμακοποιός.

Άλλη φαρμακοποιός τονίζει, μιλώντας στο newsit.gr «έχουμε τόσες πολλές ελλείψεις σε πολλά φάρμακα που δεν έχουμε ούτε για εμάς. Εγώ εχω δύο χρόνια ένα σιρόπι στο ψυγείο μου και το κρατάω ως κόρη οφθαλμού. Δεν μπορούμε να εξυπηρετήσουμε τον κόσμο. Μας λένε οι γονείς αλλά και οι ίδιοι ασθενείς ότι κάνουν γύρα όλα τα φαρμακεία για να βρουν τα φάρμακα. Δεν ξέρω τι θα γίνει».

Σύμφωνα με έναν άλλο φαρμακοποιό που μίλησε στο newsit.gr «υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στα αντιβιοτικά αλλά και στα γενόσημά τους. Μόλις έχουμε έλλειψη στα κανονικά αντιβιοτικά μέσα σε λίγες ώρες αρχίζουν και τα γενόσημα να είναι σε έλλειψη γιατί όλοι “πέφτουν πάνω”. Και για τα σιρόπια για παιδιά, ειδικά το τελευταίο δίμηνο γίνεται χαμός. Οι φαρμακαποθήκες μας λένε δεν έχουμε τίποτα».

Όπως αναφέρει «συνέχεια έχουμε γονείς που έρχονται και δεν μπορούμε να τους εξυπηρετήσουμε. Κάποιοι μάλιστα έρχονται φοβούμενοι τις ελλείψεις και ζητάνε περισσότερα -αν έχουμε- για να μην μείνουν χωρίς τα φάρμακα όταν και αν χρειαστεί».

«Έρχονται γονείς και δυστυχώς δεν μπορούμε να τους εξυπηρετήσουμε»

Και άλλη μία φαρμακοποιός αναφέρει στο newsit.gr ότι «υπάρχουν πάρα πολλές ελλείψεις σε διάφορα φάρμακα και το πιο βασικό είναι ότι έχουμε ελλείψεις σε αντιβιώσεις και πολλές ελλείψεις σε παιδικά σιροπάκια, ντεπό, αλγκοφρέν, αντιπυρετικά, αντιφλεγμονώδη και σε εισπνεόμενα, τώρα με το άσθμα έχουν δημιουργηθεί πολλές ελλείψεις. Έρχονται γονείς και δυστυχώς δεν μπορούμε να τους εξυπηρετήσουμε».

Ο Γολγοθάς των ασθενών ειδικά τους τελευταίους μήνες δείχνει να μην έχει τέλος με τους περισσότερους να δείχνουν την απογοήτευσή τους και το άγχος για το μέλλον.

«Για τέσσερις μέρες έψαχνα και παρακαλούσα στα φαρμακεία της περιοχής μου να βρω το φάρμακό μου και δεν τα κατάφερνα», λέει μιλώντας στο newsit.gr η 52χρονη Μαρία η οποία όπως αναφέρει «εδώ και πολλά χρόνια λαμβάνω aerolin λόγω προβλημάτων υγείας που έχω. Τις τελευταίες μέρες μου είχε τελειώσει και άρχισα να ψάχνω στα φαρμακεία της περιοχής μου να βρω και δεν τα κατάφερνα. Ήταν μεγάλη ανάγκη να βρω και αγχώθηκα πολύ. Για 4 μέρες έψαχνα και παρακαλούσα». Όπως τονίζει βρήκε το φάρμακο που έψαχνε, αφού απευθύνθηκε στα κοινωνικά δίκτυα. «Τελικά αποφάσισα να το γράψω στα social media, στο facebook συγκεκριμένα και να το ζητήσω από τους διαδικτυακούς μου φίλους, που ευτυχώς μου το βρήκαν από τη δική τους περιοχή και μου το έστειλαν. Είχα αγχωθεί πάρα πολύ».

Αμέτρητοι είναι οι απελπισμένοι γονείς που αναζητούν σε πολλά φαρμακεία, είτε παίρνοντας τηλέφωνα, είτε γυρίζοντας για ώρες με το αυτοκίνητο, σε περιοχές προκειμένου να βρουν σιρόπι για τα παιδιά τους. Ο 39χρονος Γιώργος λέει μιλώντας στο newsit.gr «έχω έναν γιο 4 ετών που εδώ και λίγες μέρες είναι άρρωστος. Μας έγραψε ο γιατρός το σιρόπι για τον βήχα που πρέπει να πάρει και ένα εισπνεόμενο. Δεν τα βρίσκω πουθενά. Έχω πάει σε 11 διαφορετικά φαρμακεία και δεν τα βρίσκω πουθενά. Έχω τρελαθεί και συνεχίζω να ψάχνω. Δεν ξέρω τι να κάνω», καταλήγει ο πατέρας του τετράχρονου αγοριού.

Ρεπορτάζ: Άγγελος Λαμπίδης, Άννα Τριανταφυλλιά Τσούτσα

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις