Τετάρτη, 17 Απρ.
20oC Αθήνα

Τρεις πολίτες κάηκαν στο κέντρο της Αθήνας όμως καμία σύλληψη καμία προσαγωγή

Τρεις πολίτες κάηκαν στο κέντρο της Αθήνας όμως  καμία σύλληψη καμία προσαγωγή
Ένας Παπουτσής, πουθενά η ΔΕΛΤΑ, τρεις τραυματίες. Τι συνέβη το μεσημέρι στο Α.Τ Εξαρχείων; Γιατί καμία αστυνομική υπηρεσία δεν εντόπισε την ομάδα των 20-25 ατόμων που επιτέθηκαν σε αυτό;
 

Γιατί τραυματίστηκαν 3 άνθρωποι που ψώνιζαν ή εργάζονταν στην γειτονική λαϊκή αγορά;
Που ήταν η ομάδα ΔΕΛΤΑ, η οποία δημιουργήθηκε για την αντιμετώπιση τέτοιων καταδρομικών επιθέσεων;
Μήπως προβαίνουν σε εκδικητική «λευκή απεργία»; Γιατί δεν υπήρξαν προσαγωγές; Πόσο ρόλο έπαιξε η ομιλία του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, σε όσα επικίνδυνα διαδραματίστηκαν το μεσημέρι στα Εξάρχεια;
 
Μήπως για όλη την παραπάνω αστυνομική ανεπάρκεια και τα χαμηλά αντανακλαστικά αστυνομικής αντίδρασης, σημαντικό μερίδιο κατέχει ο «εμφύλιος» πόλεμος ανάμεσα στους επικεφαλής αξιωματικούς των ομάδων ΔΙ.ΑΣ, ΔΕΛΤΑ, με αντίστοιχους της Άμεσης Δράσης και της «Ζ», ο οποίος ξεκινά από τα υψηλά κλιμάκια της αστυνομικής ηγεσίας;
 
Στον πρόσφατο ποδοσφαιρικό τελικό του Κυπέλλου Ελλάδος, όταν αστυνομικοί της ομάδας «Ζ» κατέθεσαν σε βάρος συναδέλφων τους της ομάδας ΔΕΛΤΑ, σχετικά με επίθεση σε βάρος οδηγού λεωφορείου που μετέφερε οπαδούς, ο αρμόδιος υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής είχε κάνει λόγο για «υγιή ανταγωνισμό».
Από τότε όμως έως το μεσημέρι της Παρασκευής και την ομιλία του κ. Παπουτσή στο αμφιθέατρο της ΓΑΔΑ προς τις ηγεσίες και τους επιτελείς των σωμάτων ασφαλείας, φαίνεται πως είχαν αλλάξει πάρα πολλά στην διαμόρφωση της άποψής του. Είχαν μεσολαβήσει ο φρικτός θάνατος του Μανόλη Καντάρη, η δολοφονική επίθεση σε βάρος του Γιάννη Καυκά, και το κυνήγι αλλοδαπών από τους αυτόκλητους «τιμωρούς».
 
Ο κ. Παπουτσής έκανε λόγο για «έλλειμμα δημοκρατίας» στα σώματα ασφαλείας, επίσης φαίνεται πως διαπίστωσε πως κάποιοι αξιωματικοί και στελέχη της ΕΛ.ΑΣ έχουν φτιάξει τα δικά τους «μαγαζάκια» αυθαιρεσίας και ιδιότυπης συντεχνιακής συγκάλυψης. Είπε χαρακτηριστικά: «Μια υπηρεσία όσο ισχυρή, αποτελεσματική ή δημοφιλής κι αν εμφανίζεται, είναι προτιμότερο να διαλυθεί και να συγκροτηθεί από την αρχή παρά να λειτουργεί σε ένα ιδιόμορφο καθεστώς ανοχής που εξυπηρετεί από την μια πλευρά κάποιες ατομικές συμπεριφορές ανυπακοής, απειθαρχίας, αυθαιρεσίας, βίας και κατάχρησης εξουσίας και από την άλλη πλευρά να επιτρέπει σε περιπτώσεις αδικοπραξίας μία ιδιόμορφη συντεχνιακή συγκάλυψη. Ιδιαίτερα για τις Μονάδες της πρώτης γραμμής που βρίσκονται σε διαρκείς επιχειρήσεις και αναφέρομαι τόσο στις πεζοπόρες όσο και στις εποχούμενες».
 
Όλοι κατάλαβαν ότι αναφερόταν στον πόλεμο ανάμεσα σε υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ και οι «βολές» του αφορούσαν τις ομάδες ΔΕΛΤΑ, ΔΙ.ΑΣ και κατ’ επέκταση των ΜΑΤ. Εκτός ομιλίας και ο ίδιος φαίνεται να παραδεχόταν ότι εκεί «στόχευε».
 

 
Στις 12:39, μια ομάδα ατόμων 20-25 ατόμων, χωρίς κανείς να τους αντιληφθεί έφθασαν έξω από το Α.Τ Εξαρχείων στην οδό Καλλιδρομίου εκτοξεύοντας δεκάδες βόμβες μολότοφ εναντίον της εισόδου, της σκοπιάς και σταθμευμένων οχημάτων έξω από αυτό.
Προκλήθηκαν ζημιές σε ένα υπηρεσιακό όχημα και δύο ιδιωτών. Λίγα μέτρα μακρύτερα στη συμβολή της Καλλιδρομίου με την Χαρ. Τρικούπη, όπου καταλήγει η λαϊκή αγορά, κάποιοι από τους επιτιθέμενους νεαρούς εντοπίζουν δύο αστυνομικούς της Κρατικής Ασφάλειας που επιβαίνουν σε μοτοσυκλέτα και κινούνται εναντίον τους.
Οι αστυνομικοί εγκαταλείπουν την μοτοσυκλέτα και τρέπονται σε φυγή. Κάποιοι νεαροί ρίχνουν κάτω τη μοτοσυκλέτα, βγάζουν το σωληνάκι καυσίμων και βάζουν φωτιά. Δευτερόλεπτα αργότερα εξερράγη το ντεπόζιτο καυσίμων, με φλεγόμενα καύσιμα να εκτινάσσονται στις τέντες των πάγκων της λαϊκής αγοράς. Μια 55χρονη εργαζόμενη υπέστη εγκαύματα στο 16% του κορμιού της, ενώ δύο ακόμη πολίτες μεταφέρονται στο νοσοκομείο με αναπνευστικά προβλήματα, με τον έναν μάλιστα αρχικά να διασωληνώνεται μέσα στο ασθενοφόρο, αφού φαίνεται πως εισέπνευσε φωτιά!
 
Οι νεαροί έχουν χαθεί μέσα στους δρόμους των Εξαρχείων. Πουθενά δεν φαίνονται αστυνομικοί της ομάδας ΔΕΛΤΑ ή ΔΙ.ΑΣ. Καμία προσαγωγή δεν γίνεται. Να σημειωθεί ότι καμία προσαγωγή δεν έγινε και σε τρεις ακόμη καταδρομικές επιθέσεις εναντίον τραπεζικών υποκαταστημάτων, που καταγράφηκαν το τελευταίο 20ημερο.
 
Στις 15:46 ακολουθεί μια «αινιγματική» ανακοίνωση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Χρήστου Παπουτσή, ο οποίος, ούτε λίγο ούτε πολύ, υποστήριζε ότι οι δημοσιογράφοι προέβησαν σε «αυθαίρετες ερμηνείες» της χθεσινής ομιλίας του. Στο σχετικό δελτίο τύπου αναφέρει χαρακτηριστικά: «Δεν υπήρξε καμία αναφορά σε συγκεκριμένη Υπηρεσία. Υπήρξαν επισημάνσεις και κατευθύνσεις για όλες τις Υπηρεσίες των Σωμάτων Ασφαλείας, της Αστυνομίας, του Λιμενικού και της Πυροσβεστικής. Ιδιαίτερα για τις Μονάδες της πρώτης γραμμής που βρίσκονται σε διαρκείς επιχειρήσεις τόσο στις εποχούμενες όσο και στις πεζοπόρες».
 
Στις 17:27 ακολουθεί η δήλωσή του για την επίθεση στο Αστυνομικό Τμήμα Εξαρχείων: «Το σημερινό χτύπημα τυφλής βίας στα Εξάρχεια είναι εγκληματική ενέργεια, η οποία αποδεικνύει ότι ορισμένοι με συστηματικό τρόπο επιζητούν με κάθε τρόπο να χυθεί αίμα και να προκαλέσουν κοινωνική αναταραχή. Οι δυνάμεις της Αστυνομίας βρίσκονται σε πλήρη επιχειρησιακή δράση στο κέντρο της Αθήνας. Γίνεται εκτεταμένη έρευνα για τη σύλληψη των υπευθύνων, αλλά και για την αντιμετώπιση κάθε άλλης παράνομης δραστηριότητας. Η ασφάλεια είναι δικαίωμα του κάθε πολίτη. Και αυτό το δικαίωμα θα το εγγυηθούμε με κάθε τρόπο. Είμαστε αποφασισμένοι να μην επιτρέψουμε να εγκλωβιστεί η κοινωνία στον κύκλο της βίας, του φόβου και της ανασφάλειας».
 
Ότι και να συμβαίνει, οι συνέπειές του έχουν άμεσο αντίκτυπο στην ασφάλεια του πολίτη, και καλά θα κάνει η πολιτική και αστυνομική ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ να εγκαταλείψει την στάση «ισορροπίας» ανάμεσα στα κάθε είδους συμφέροντα και να διαλύσει τα αστυνομικά συντεχνιακά «μαγαζάκια». Μόνο η συνεργασία έχει αποτέλεσμα
 
 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε