Ελλάδα

Τζανάκης για εμβόλιο Johnson & Johnson: Πιο σπάνιες οι θρομβώσεις από την AstraZeneca

Για τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας του κορονοϊού και τον προβληματισμό γύρω από το εμβόλιο της Johnson & Johnson, μίλησε στο MEGA ο Νίκος Τζανάκης, καθηγητής Πνευμονολογίας, και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας. Εξέφρασε επίσης την ανησυχία που προκαλεί το ρεκόρ διασωληνωμένων, σημειώνοντας πως υπάρχει μια σταθεροποίηση στις νοσηλείες και στα κρούσματα. 

Μιλώντας για το εμβόλιο κατά του κορονοϊού της Johnson & Johnson που κάνει πρεμιέρα σήμερα στη χώρα μας, την ώρα που στις ΗΠΑ σταμάτησαν οι εμβολιασμοί μετά από περιστατικά θρομβώσεων, ο κ. Τζανάκης είπε ότι «Είναι ακόμα πιο σπάνιο το φαινόμενο από ό,τι στην AstraZeneca, αν αποδειχτεί ότι υπάρχει σύνδεση των θρομβώσεων με αυτό το εμβόλιο. Φαίνεται ότι χτυπάει περισσότερο γυναίκες, σχετικά νέες. Πολλά φάρμακα, κοινά, που παίρνουμε όλοι μας, κάνουν το ίδιο σύνδρομο. Συνεχίζουμε να δίνουμε αυτά τα φάρμακα γιατί σώζουν ζωές, έναντι των σπάνιων περιστατικών που μπορεί να προκύψουν. Ο κόσμος δεν πρέπει να φοβάται τον εμβολιασμό, γιατί η πιθανότητα να νοσήσει από τον κορονοϊό είναι κατά πολύ μεγαλύτερη».

«Υπάρχει ένας ψυχαναγκασμός και αυθυποβολή. Ένα περιστατικό θρόμβωσης θα σε οδηγήσει στο νοσοκομείο. Να μη φοβούνται οι πολίτες με έναν πονοκέφαλο. Τίποτα στην ιατρική είναι ακίνδυνο. Ο κόσμος πρέπει να γνωρίζει, αλλά πρέπει με ψυχραιμία να αποφασίζει να κάνει το εμβόλιο», εξήγησε ο ίδιος.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα η χώρα μας παραλαμβάνει τις πρώτες 33.600 δόσεις του μονοδοσικού εμβολίου της Johnson & Johnson και η Ελλάδα αναμένει από την Johnson & Johnson μέχρι τον Ιούνιο, 1,3 εκατ. δόσεις εμβολίων. Επίσης, η εταιρεία είχε επιβεβαιώσει ότι σκόπευε να παραδώσει στην Ε.Ε 55 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της, όπως προβλέπει η σύμβασή της, μέχρι τα τέλη Ιουνίου.

Αναφερόμενος στην εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα, ο κ. Τζανάκης είπε ότι «Με εξαίρεση τους δείκτες των μονάδων και των θανάτων, υπάρχει σταθεροποίηση στις νοσηλείες και στα κρούσματα, μια οριζοντίωση. Το κύμα αυτό έχει μεγάλη διάρκεια. Η φάση της επιπέδωσης της καμπύλης θα διαρκέσει κατά πάσα πιθανότητα. Δεν πρέπει να δίνουμε βάση στα κρούσματα, γιατί τώρα με τα self-tests θα βλέπουμε μεγάλους αριθμούς».

Δείτε αναλυτικά στο παρακάτω βίντεο:

Στο 60% η αξιοπιστία των θετικών self tests

Μιλώντας για το θέμα των self-tests, και το γεγονός ότι παρατηρούνται διαφορετικές τιμές σε αυτά που πωλούνται στα φαρμακεία, ο κ. Τζανάκης είπε ότι «Νομίζω ότι η εποχή δεν επιτρέπει κερδοσκοπίες. Δέκα ευρώ τιμή, αποτελεί πρόβλημα για να το πάρει κάποιος. Τώρα θα διατεθούν ελεύθερα τέσσερα self-tests σε κάθε πολίτη, οπότε αυτό το θέμα θα λήξει».

«Νομίζω ότι τα τεστ πρέπει να δοθούν στοχευμένα, όπως έγινε με τα σχολεία. Να δώσουμε στους οδηγούς που δουλεύουν στα ΜΜΜ, στους εργαζόμενους σε επιχειρήσεις που αναγκαστικά συγχρωτίζονται, σε γραφεία του δημοσίου, όπου χρειάζεται. Στη συνέχεια θα το δίναμε και ελεύθερα στον υπόλοιπο πληθυσμό», συνέχισε στο θέμα των self-tests.

«Το self-test έχει μια μεγάλη αξιοπιστία, περίπου 6-7 ημέρες από τη στιγμή που κάποιος θα αναπτύξει το ιικό φορτίο στο σώμα του. Το self-test έχει αξιοπιστία γύρω στο 60% όταν βγει θετικό. Οι ειδικοί σωστά έβαλαν τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς να κάνουν ανά τριήμερο, έτσι ώστε να βρίσκονται και αυτοί που στο προηγούμενο ήταν ψευδώς αρνητικοί», εξήγησε ο κ. Τζανάκης.

Με πληροφορίες από MEGA

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Η δράση και η χλιδάτη ζωή των μελών του κυκλώματος που εξαπατούσε τον ΕΦΚΑ – Κατασχέθηκαν πολυτελή αυτοκίνητα, πλάκες χρυσού και πανάκριβα ρολόγια
Οι εικονικές εταιρείες με δηλωμένα και ασφαλισμένα ανύπαρκτα, μέχρι και αποθανόντα πρόσωπα και το χρέος εκατομμυρίων στο Ελληνικό Δημόσιο
ΕΦΚΑ
Η απάντηση του Γιώργου Μανίκα για την εμπλοκή του ονόματός του στο κύκλωμα με τις απάτες σε βάρος του ΕΦΚΑ
«Ο εντολέας μας βρίσκεται στη διάθεση των Αρχών ώστε να διευκολύνει την έρευνα τους. Δημοσιεύματα και αναφορές σχετικά με την εμπλοκή του κ. Μανίκα θα αξιολογηθούν ενδελεχώς, για τη λήψη κάθε νόμιμου μέτρου» λέει ο δικηγόρος του
Γιώργος Μανίκας
Νέα επιχείρηση για τον εντοπισμό του 34χρονου δύτη που αγνοείται στη Βουλιαγμένη - «Δεν πρόκειται για απλή κατάδυση» λένε οι διασώστες
«Σήμερα γίνεται η προετοιμασία για την εργασία στο βυθό, δηλαδή τι ακριβώς χρειάζεται για να προχωρήσουμε στο κομμάτι της ανέλκυσης» λέει ο newsit.gr ο αντιπρόεδρος της ΕΔΟ
Έρευνες για τον δύτη που αγνοείται στη Βουλιαγμένη