Σάββατο, 20 Απρ.
18oC Αθήνα

Υπουργείο Πολιτισμού: 55 αρχαιότητες επιστρέφουν στην Ελλάδα – Λίνα Μενδώνη: Είναι ημέρα μεγάλης ευτυχίας

Υπουργείο Πολιτισμού: 55 αρχαιότητες επιστρέφουν στην Ελλάδα – Λίνα Μενδώνη: Είναι ημέρα μεγάλης ευτυχίας
ΦΩΤΟ ΙΝΤΙΜΕ

Τα 55 αρχαιολογικά ευρήματα υψηλής τέχνης με ιστορική και συμβολική αξία, παραδόθηκαν χτες στις ΗΠΑ, σε ειδική τελετή, στην Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη από τον ‘Αλβιν Μπραγκ, Γενικό Εισαγγελέα του Μανχάταν.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ, η παράδοση έγινε σε ατμόσφαιρα εξόχως φιλελληνική και συγκινησιακή. Πρόκειται για 47 αρχαιότητες από τη Συλλογή M. Steinhardt καθώς και 8 προϊστορικά έργα από τη Θεσσαλία, τα οποία προέρχονται από άλλη έρευνα.

H Λίνα Μενδώνη ξεκινώντας την ομιλία της είπε ότι «είναι ημέρα μεγάλης ευτυχίας για την Ελλάδα καθώς 47 αρχαιότητες, από τη Συλλογή M. Steinhardt επιστρέφουν στην πατρίδα», καθώς και άλλα 8 έργα προϊστορικής εποχής από τη Θεσσαλία, τα οποία προέρχονται από άλλη έρευνα, κάνοντας λόγο για «μεθοδική και ακούραστη προσπάθεια» από πλευράς της Γενικής Εισαγγελίας, με ειδική αναφορά τόσο στον ‘Αλβιν Μπραγκ, όσο και τον προκάτοχό του, Σάιρους Βανς. Επιπλέον, μίλησε με θερμά λόγια για τον Μάθιου Μπογδάνο και για τη συνεισφορά των υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού που παρείχαν κομβικές πληροφορίες οι οποίες επέτρεψαν την πλήρη τεκμηρίωση των έργων στο πλαίσιο της δύσκολης αυτής έρευνας.

ΦΩΤΟ ΙΝΤΙΜΕ

«Η τεράστια επιτυχία σας δεν είναι μόνον οι αρχαιότητες που επιστρέφουν στις χώρες προέλευσής τους, ανάμεσα σε αυτές και η Ελλάδα, αλλά το ηχηρό μήνυμα προς όλους όσοι εμπλέκονται στην παράνομη διακίνηση πολιτιστικών αγαθών, ότι αργά ή γρήγορα θα έρθει η ώρα, που οι παράνομες συναλλαγές τους θα αποκαλυφθούν και οι ίδιοι θα έρθουν αντιμέτωποι με τις συνέπειες των πράξεών τους», σημείωσε η υπουργός.

«Έχουμε βαθιά πεποίθηση», συμπλήρωσε η Λίνα Μενδώνη «ότι ο αγώνας ενάντια στην παράνομη διακίνηση των πολιτιστικών αγαθών κερδίζεται με υπομονή, επιμονή και μεθοδικότητα, αλλά πάνω από όλα με τη στενή συνεργασία ανθρώπων, φορέων και κρατών που μάχονται συνειδητά ενάντια στο μεγάλο έγκλημα της αρχαιοκαπηλίας. Η παράνομη διακίνηση των πολιτιστικών θησαυρών της πατρίδας μας είναι ένα βαρύ τραύμα που πονάει όλους τους Έλληνες σε όλο τον κόσμο», επισήμανε η υπουργός.

Ο Γενικός Εισαγγελέας ‘Αλβιν Μπραγκ εξέφρασε τον ενθουσιασμό του ότι συνεισέφερε στην ολοκλήρωση της έρευνας αυτής, απονέμοντας τα εύσημα στην ομάδα του ομογενούς, Βοηθού Εισαγγελέα, Μάθιου Μπογδάνου και του Ειδικού Πράκτορα Ερευνών της Υπηρεσίας Εσωτερικής Ασφάλειας Ρίκυ Πατέλ, τονίζοντας την εκτίμησή του για την Ελλάδα και για την Υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη.

«Είναι τιμή μου που είμαι εδώ και να είμαι κομμάτι αυτής της δουλειάς. Ευχαριστώ για την πολύ καλή δουλειά τους συνεργάτες μας, τον ειδικό πράκτορα Ρίκυ Πατέλ και ασφαλώς τον διεθνή εταίρο μας. Κυρία Υπουργέ, είναι μεγάλο προνόμιο για εμάς ότι μας εμπιστευτήκατε και που σας έχουμε εδώ και ακόμη ότι σας επιστρέφουμε αυτά τα αρχαιολογικά ευρήματα. Επίσης, να αναφερθώ στον Μάθιου Μπογδάνο και την ομάδα του, ο οποίος είναι συνώνυμος με αυτήν την έρευνα. Είναι μια ντριμ τιμ», είπε στην προσφώνησή του ο ‘Αλβιν Μπραγκ.

Ο Μάθιου Μπογδάνος πρόσθεσε ότι δεν πρόκειται μόνο για τα αντικείμενα της συλλογής Steinhardt, αλλά και για ορισμένα άλλα που αντιμετωπίστηκαν σε διαφορετικές έρευνες, τις οποίες διεξήγαγε η Εισαγγελία Νέας Υόρκης. Κλείνοντας την τελετή, η Υπουργός Πολιτισμού είπε: «Σήμερα είναι το “νόστιμον ήμαρ”, η γλυκιά μέρα του γυρισμού στην πατρίδα μετά από χρόνια περιπλάνησης, αλλαγές παράνομων κατόχων, χαλκευμένα παραστατικά αγοραπωλησιών. Αλλά οι αρχαιότητες διατηρούν πάντα την αλήθεια τους, μια αλήθεια συνυφασμένη με την ιστορία του τόπου που τις γέννησε. Τις επιστρέφουμε στην πατρίδα με ανείπωτη χαρά και σας εκφράζουμε για μια ακόμη φορά τις βαθιές ευχαριστίες μας».

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις