Ελλάδα

Υβριδικά και ηλεκτρικά αυτοκίνητα προτιμούν οι Έλληνες – Πτώση για τα βενζινοκίνητα

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Στροφή προς τα υβριδικά και ηλεκτρικά αυτοκίνητα έχουν κάνει τα τελευταία χρόνια οι Έλληνες, ενώ αυτή είναι και η τάση στην Ευρώπη. Πλέον ο Έλληνας οδηγός επιλέγει μικρότερα αυτοκίνητα με υβριδική ή ηλεκτρική τεχνολογία, καθώς διαλέγει όχημα που μπορεί να συνδυάσει χώρους, άνεση μετακίνησης μέσα στον αστικό ιστό και χαμηλή κατανάλωση καυσίμου.

Η αγαπημένη κατηγορία παραμένει η «B» με μερίδιο αγοράς που ξεπερνάει το 51%. Είναι η κατηγορία όπου όλες οι αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν στρέψει το τελευταίο διάστημα την προσοχή τους, καθώς διέκριναν πριν καιρό ότι αυτή θα αποτελέσει την αιχμή του δόρατος για την αύξηση των πωλήσεών τους. Αυξάνοντας λίγα εκατοστά το μήκος και το πλάτος των μοντέλων τους, τους δίνουν περισσότερους χώρους, άνεση και πολυτέλεια, ενώ το σημαντικότερο όλων είναι ότι προσφέρουν μεγαλύτερα επίπεδα ασφάλειας.

Είναι η μοναδική κατηγορία που σημειώνει αύξηση μέσα στο αρνητικό κλίμα των τελευταίων μηνών. Στην κατηγορία «Β» τα SUV έχουν σημαντικό μερίδιο, καθώς κατέχουν το 21,3% των συνολικών πωλήσεων. Η μείωση των πωλήσεων οφείλεται κυρίως στην έλλειψη αυτοκινήτων στην αγορά, επακόλουθο της έλλειψης ημιαγωγών.

Η έλλειψη ημιαγωγών συνεχίζει να δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα στην αγορά. Η αναμονή ενός πελάτη για να αποκτήσει ένα καινούριο αυτοκίνητο στις περισσότερες περιπτώσεις φθάνει τους 5 ή 6 μήνες και πολλές φορές όταν το μοντέλο έχει ιδιαιτερότητες σε σχέση με την κανονική έκδοση, η αναμονή μπορεί να αυξηθεί 2 ή 3 μήνες επιπλέον. Φυσικά υπάρχουν και εταιρείες που μπορούν να ικανοποιήσουν τον πελάτη και σε λιγότερο χρόνο.

Αύξηση σημειώνει και η κατηγορία D (+2,4%) σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο Σύνδεσμος Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων (ΣΕΑΑ) για τις πωλήσεις που σημειώθηκαν τον προηγούμενο Σεπτέμβριο, δείχνοντας ότι τα μεγάλα και συνήθως πολυτελή αυτοκίνητα, δεν έχουν επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό από τα προβλήματα της αγοράς.

Δεν θα πρέπει να παραγνωρίσουμε και το γεγονός ότι οι Έλληνες -πλέον- δείχνουν έμπρακτα την ευαισθησία τους για το περιβάλλον. Αγοράζουν υβριδικά μοντέλα που έχουν χαμηλή κατανάλωση, άρα και χαμηλές εκπομπές ρύπων. Πολλά μοντέλα υβριδικών αυτοκινήτων προσφέρουν και ηλεκτρική αυτονομία που αγγίζει τα 50 περίπου χιλιόμετρα. Αρκετά για να καλύψουν τις καθημερινές του ανάγκες ένας μέσου Έλληνα οδηγού, κυρίως όταν έχει να κινηθεί μέσα στην πόλη.

Αντίθετα πτωτικά κινείται η αγορά των βενζινοκίνητων και πετρελαιοκίνητων μοντέλων (πτώση 4,4% και 8,9% αντίστοιχα), ενώ αντίθετα μεγάλη αύξηση γνωρίζουν τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Το 8,8% των συνολικών πωλήσεων έχει να κάνει με αυτοκίνητα μηδενικών ρύπων, καταγράφοντας αύξηση 5,4% σε σχέση με την περσινή αντίστοιχη περίοδο. Μεγάλη αύξηση (7,5%) σημειώνουν και οι πωλήσεις των υβριδικών αυτοκινήτων καταλαμβάνοντας το 25,4% των συνολικών πωλήσεων τον περασμένο μήνα.

Η εποχή της μετακίνησης με μηδενικούς ή περιορισμένους ρύπους έχει ήδη ξεκινήσει και αυτό αποτυπώνεται στις πωλήσεις. Τα προβλήματα στην παραγωγή λόγω της έλλειψης ημιαγωγών δεν αποτελούν μεγάλο πρόβλημα, ικανό να ανακόψει την ορμή. Είναι άλλωστε η κατηγορία που κρατά ζωντανή την αγορά, η οποία προσπαθεί να βρει τα βήματά της μετά την πανδημία και την έλλειψη ημιαγωγών. Αναλυτές θεωρούν ότι το πρόβλημα θα λυθεί από το τέλος του 2022 και μετά, όπου η αγορά σταδιακά θα μπορέσει να διαθέσει στην αυτοκινητοβιομηχανία ημιαγωγούς για να μπουν σε κανονική λειτουργία τα εργοστάσια παραγωγής σε όλο τον κόσμο.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Βόλος: «Δεν πήρα ποτέ χρήματα από το παιδί», λέει ο 34χρονος – «Αν ήταν μαύρα, δεν θα το κατήγγειλα» λέει ο πατέρας του 13χρονου που έπεσε θύμα εκβιασμού
«Πήγαινε μόνο και καθόταν εκεί που πήγαινα εγώ με τα αδέλφια μου, ουδέποτε είχαμε σχέσεις», τόνισε ο 34χρονος κατηγορούμενος
Emotional moment: man sitting holding head in hands, stressed sad young male having mental problems, feeling bad, depressed, disappointed, hopeless. Desperate man in the dark corner needing help.
Διπλή δολοφονία στο Αίγιο: Ο Ιταλός επιμένει ότι είναι αθώος – Αλλοίωση της σκηνής του εγκλήματος «βλέπουν» οι αρχές
Τα νέα ευρήματα, αντί να δίνουν οριστικές απαντήσεις, φαίνεται να «γεννούν» ακόμη περισσότερα ερωτήματα, με τους αστυνομικούς να εξετάζουν κάθε πτυχή της υπόθεσης
Δολοφονία στο Αίγιο
Βασικός ύποπτος της εξαφάνισης της Σταυρούλας Λεβεντάκη, ο ενοικιαστής που αγνοείται - Οι οικογενειακές τριβές και οι σχέσεις με τον αδερφό της
Μετά την τελευταία κατάθεσή του ο ενοικιαστής της 45χρονης μπήκε στο αυτοκίνητό του, το πάρκαρε στην περιοχή της Αγιάς και άφησε το κινητό του τηλέφωνο ανοιχτό., όμως τα ίχνη του έχουν χαθεί από την Πέμπτη
Η 45χρονη που εξαφανίστηκε