weather-icon °C AΘΗΝΑ

Ταϊλάνδη: Τα δύσκολα τώρα αρχίζουν για τα 12 παιδιά και τον προπονητή τους

Από τη στιγμή του εντοπισμού των παιδιών και του προπονητή τους ξεκίνησε η μάχη με το χρόνο για να βρεθεί τρόπος να απεγκλωβιστούν. Αλλά αυτό αποδεικνύεται εξαιρετικά δύσκολο, δεδομένων των συνθηκών. Γιατί η ασφαλής μεταφορά τους από το σπήλαιο Ταμ Λουάνγκ, ένα από τα μεγαλύτερα στην Ταϊλάνδη, μοιάζει με δυσεπίλυτο γρίφο.

Οι επιλογές, στην πραγματικότητα, δεν είναι αρκετές. Πολλά εξαρτώνται από το πόσο θα βρέξει τις επόμενες εβδομάδες δήλωσε ο Ανμάρ Μίρζα, συντονιστής της Αμερικανικής Εθνικής Επιτροπής Διάσωσης Σπηλαίων. Η γρηγορότερη αλλά και πιο επικίνδυνη λύση είναι τα παιδιά να καταδυθούν.

Το σπήλαιο Ταμ Λουάνγκ, όπου έχουν εγκλωβιστεί τα παιδιά, είναι ένα από τα μεγαλύτερα σε μήκος σπήλαια της χώρας (10 χλμ) και ένα από τα πιο δύσκολα να πλοηγηθεί κάποιος καθώς οι διάδρομοί του είναι στενοί και ελικοειδείς

“Βρίσκονται σε ένα ασφαλές μέρος μέσα στο σπήλαιο ακόμη και αν η στάθμη του νερού συνεχίσει να ανεβαίνει;”, διερωτήθηκε ο Μίρζα. “Αν είναι ασφαλείς, τότε η καλύτερη επιλογή πιθανόν να είναι να τους παρασχεθούν προμήθειες ώστε να επιζήσουν μέχρι να εξεταστούν άλλες λύσεις”.

Ο Μπουτς Χέντρικς, βετεράνος δύτης-διασώστης και πρόεδρος της εταιρείας Lifeguard Systems στις ΗΠΑ, εξήγησε πως το σημαντικό στοιχείο είναι ότι κανένα από τα παιδιά δεν μπορεί να κολυμπήσει. Αν δεν φοβούνται το νερό, μπορεί να τους δοθεί εξοπλισμός που να τους επιτρέπει να αναπνέουν και μάσκα που θα καλύπτει ολόκληρο το πρόσωπό τους.

Πιθανόν να χρειαστούν ειδικά κατασκευασμένες στολές κατάδυσης ώστε να μην υποστούν υποθερμία σε τέτοιο βαθμό που να μη μπορούν να λειτουργήσουν.

Πως θα γίνει η επιχείρηση διάσωσης στην Ταϊλάνδη

Επειδή είναι στενά τα περάσματα, τα παιδιά θα πρέπει να μεταφέρονται έξω από το σπήλαιο ένα-ένα. Και ο Χέντρικς εξηγεί ότι το σύστημα θα λειτουργήσει ως σκυταλοδρομία και κάθε αγόρι θα περνάει από τα χέρια του ενός διασώστη στου άλλου.

Ο Πίτερ Γουλφ, ο διευθυντής της Ένωσης Σπηλαιοδυτών Αυστραλίας, θεωρεί ότι η καλύτερη επιλογή είναι να τα αφήσουν τα αγόρια εκεί που βρίσκονται και να σταθεροποιήσουν το περιβάλλον τους ώστε να διασφαλίσουν ότι ικανοποιούνται οι βασικές τους ανάγκες.

Ο περιβάλλων χώρος είναι υγρός, επομένως θα πρέπει να κρατηθούν ζεστοί και να τους παρασχεθεί πόσιμο νερό, τρόφιμα και καθαρός αέρας. Ανάλογα με το μέγεθος του δωματίου όπου βρίσκονται ο καθαρός αέρας είναι ένα σοβαρό ζήτημα.

Αν καταδυθούν η μόνη επιλογή τους θα είναι να ακολουθήσουν τα βήματα των διασωστών τους μέσα από στενά περάσματα γεμάτα λάσπη. Η διαδρομή αυτή για έναν υγιή και έμπειρο δύτη Navy SEAL απαιτεί περίπου έξι ώρες.

Πόσο θα χρειαστεί για να βγουν τα παιδιά από τη σπηλιά

Ανάλογα με τη διαδρομή που τελικώς θα ακολουθήσουν, πιθανόν να μέρες, ίσως εβδομάδες ενδεχομένως και δύο με τρεις μήνες, είπε ο Μίρζα. Σύμφωνα με τον Χέντρικς, θα χρειαστούν πέντε με επτά μέρες μέχρι να βγει έξω ο πρώτος. Αν όλα πάνε κατ’ ευχήν, το πιθανότερο είναι να χρειαστούν από δύο εβδομάδες έως ένα μήνα ή λίγο περισσότερο για την ολοκλήρωση της επιχείρησης.

Κατά τον Γουλφ συζητείται και το ενδεχόμενο να αφήσουν τα παιδιά εκεί επί μήνες. Εκτίμησε ότι δεν είναι βιώσιμη λύση να τα απομακρύνουν μέσω θαλάσσης. Ο παράγοντας κλειδί είναι αν η στάθμη του νερού μπορεί να μειωθεί είτε με φυσικό, είτε με τεχνητό τρόπο. Ταϊλάνδη παιδιά

Ο μεγάλος κίνδυνος

Αν επιλεχθεί η λύση να καταδυθούν, ο συνδυασμός του διασώστη με κάποιον υποβρύχιο κολυμβητή χωρίς εκπαίδευση μπορεί να αποδειχθεί μοιραίος και για τους δύο, επισημαίνει ο Μίρζα. Ήδη οι δύτες έχουν από μόνοι τους προβλήματα για την μεταφορά του εξοπλισμού τους.

Όπως εξηγεί ο Χέντρικς, τα υπερβολικά στενά περάσματα σημαίνει ότι μπορεί να υπάρχουν σημεία όπου οι διασώστες θα πρέπει να βγάλουν τον εξοπλισμό τους, να τον εναποθέσουν μπροστά τους και στη συνέχεια να τον φορέσουν και πάλι.

Εξίσου επικίνδυνη είναι και η πλημμελής ορατότητα. Είναι σχεδόν μηδενική, που σημαίνει ότι οι δύτες βαδίζουν ουσιαστικά στα τυφλά. Οι διασώστες θα δίνουν οδηγίες για τον προορισμό τους και την ασφαλή τους έξοδο.

Μπορούν να βγουν περπατώντας;

Αυτός μπορεί να είναι ο ασφαλέστερος τρόπος για τη σωτηρία των παιδιών αλλά επί του παρόντος είναι αδύνατον γιατί κάποια τμήματα της διαδρομής παραμένουν πλημμυρισμένα. Επομένως, θεωρητικά μπορούν να περιμένουν αλλά αυτό μόνο με την ελπίδα να υποχωρήσουν τα νερά.

Οι αντλίες νερού δουλεύουν 24ώρες το 24ωρο προσπαθώντας να αντλήσουν τα νερά από το πλημμυρισμένο σπήλαιο αλλά οι βροχές δεν έχουν σταματήσει. Αν υπάρξει ύφεση της κακοκαιρίας στην Ταϊλάνδη τότε αυτή η επιλογή θα είναι η προτιμότερη. Ωστόσο σύμφωνα με την πρόγνωση του καιρού αναμένονται νέες βροχές καθώς ξεκινά η εποχή των μουσώνων.

Μπορούν να μετακινηθούν τα παιδιά;

Το σίγουρο είναι ότι θέλουν να φύγουν. Σε πλάνα που προβλήθηκαν μετά τον εντοπισμό των παιδιών από δύο Βρετανούς δύτες, ένα από αυτά ζητάει “να βγει έξω”. Ένας από τους δύτες απαντά “Το ξέρω, καταλαβαίνω…όχι όμως, όχι σήμερα”.

Ακόμη και αν είναι σωματικά σε θέση να βουτήξουν, θα χρειαστούν νηφαλιότητα για να παραμείνουν ψύχραιμοι στα θολά νερά και στα κλειστοφοβικά περάσματα. Ευτυχώς, δεδομένων των συνθηκών, φαίνεται ότι είναι σε καλή κατάσταση.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

#TAGS MM