Πέμπτη, 28 Μαρ.
21oC Αθήνα

Το 79% των Γάλλων πιστεύει σε τουλάχιστον μία “θεωρία συνωμοσίας”

Το 79% των Γάλλων πιστεύει σε τουλάχιστον μία “θεωρία συνωμοσίας”

Η συνωμοσιολογία είναι ένα «ευρύ κοινωνικό φαινόμενο» στη Γαλλία, που «προκαλεί ανησυχία», καθώς σχεδόν 8 στους 10 Γάλλους ασπάζονται τουλάχιστον μία από τις πιο διαδεδομένες «θεωρίες συνωμοσίας», αποκαλύπτει μια έρευνα του ινστιτούτου Ifop για λογαριασμό του Fondation Jean Jaurès και του παρατηρητηρίου Conspiracy Watch, που είδε σήμερα το φως της δημοσιότητας.

Τρία χρόνια μετά τις επιθέσεις του Ιανουαρίου του 2015 κι ενώ η γαλλική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι ξεκινά επιχείρηση κατά των λεγομένων “fake news”, η έρευνα δείχνει ότι το 79% των Γάλλων πιστεύει σε τουλάχιστον μία θεωρία συνωμοσίας. Το 34% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι πιστεύει σε τουλάχιστον 4 θεωρίες και το 13% σε τουλάχιστον 7.

Αναφορικά με τις ποικίλες θεωρίες που κυκλοφορούν μεταξύ της κοινής γνώμης και αναφέρθηκαν στην έρευνα, από τις παλαιότερες στις πιο σύγχρονες, το 55% των Γάλλων συμφωνεί με την ιδέα ότι «το υπουργείο Υγείας έχει συνεννοηθεί με τις φαρμακοβιομηχανίες προκειμένου να αποκρύψουν από τους πολίτες την πραγματικότητα σχετικά με τη βλαβερότητα των εμβολίων» και το 54% υιοθετεί το σενάριο ότι «η CIA εμπλέκεται στη δολοφονία του προέδρου Τζον Φ. Κένεντι στο Ντάλας».

Στο θέμα της τρομοκρατίας, το 19% των Γάλλων θεωρεί ότι σχετικά με τις επιθέσεις εναντίον του Charlie Hebdo και του καταστήματος Hyper Cacher τον Ιανουάριο του 2015, «υπάρχουν σκοτεινά σημεία» κι ότι δεν είναι βέβαιο ότι «σχεδιάστηκαν και διαπράχθηκαν αποκλειστικά από ισλαμιστές τρομοκράτες». Το 27% των ερωτηθέντων ήταν ηλικίας κάτω των 35 ετών και το 30% ηλικίας 18-24 ετών.

Επιπλέον, το 32% όσων συμμετείχαν στην έρευνα πιστεύει ότι «ο ιός του AIDS δημιουργήθηκε εργαστηριακά και δοκιμάστηκε στον αφρικανικό πληθυσμό προτού εξαπλωθεί σε ολόκληρο τον κόσμο». Επίσης, το 31% συμφωνεί ότι «οι τζιχαντιστικές τρομοκρατικές οργανώσεις όπως η Αλ Κάιντα και το Ντάες στην πραγματικότητα χειραγωγούνται από τις δυτικές μυστικές υπηρεσίες».

Εξάλλου, το 16% των Γάλλων θεωρεί ότι οι Αμερικανοί δεν πάτησαν ποτέ στη Σελήνη και το 9% πιστεύει ότι είναι «πιθανό η Γη να είναι επίπεδη και όχι στρογγυλή όπως μας έχουν διδάξει στο σχολείο».

Για τον Ρουντί Ρειστάντ, τον διευθυντή του Conspiracy Watch, αυτά τα αποτελέσματα «επιβεβαιώνουν ότι βρισκόμαστε σε συλλογικό επίπεδο αντιμέτωποι με ένα φαινόμενο όχι μονάχα απτό αλλά και ευρύ, που διαπερνά όλη την κοινωνία και διαποτίζει τις συλλογικές παραστάσεις σε ανησυχητικό βαθμό».

Η έρευνα διενεργήθηκε το διάστημα 19 και 20 Δεκεμβρίου σε δείγμα 1.000 ανθρώπων, αντιπροσωπευτικό του ενήλικου πληθυσμού της Γαλλίας.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις