Κόσμος

AUKUS: Η Αυστραλία υπέγραψε τη συμφωνία για αγορά πυρηνοκίνητων υποβρυχίων

Η Αυστραλία δεσμεύτηκε και επίσημα σήμερα  προκειμένου να αγοράσει πυρηνοκίνητα υποβρύχια στο πλαίσιο της συμφωνίας AUKUS με τη Βρετανία και τις ΗΠΑ.

Ο υπουργός Άμυνας της Αυστραλίας Πίτερ Ντάτον υπέγραψε μαζί με διπλωματικούς αντιπροσώπους της Βρετανίας και των ΗΠΑ συμφωνία που επιτρέπει την ανταλλαγή “πληροφοριών για τα πυρηνοκίνητα πολεμικά πλοία” ανάμεσα στις χώρες τους.

Πρόκειται για την πρώτη συμφωνία που υπογράφεται και δημοσιοποιείται μετά την ανακοίνωση τον Σεπτέμβριο από τις τρεις χώρες της νέας αμυντικής συμφωνίας τους, που ονομάστηκε AUKUS, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις αυξανόμενες στρατηγικές εντάσεις ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Η συμμαχία αυτή συνοδεύτηκε από την ακύρωση από την Αυστραλία ενός μεγάλου συμβολαίου για την αγορά δώδεκα συμβατικών γαλλικών υποβρυχίων έναντι 90 δισεκ. αυστραλιανών δολαρίων (55 δισεκ. ευρώ), που προκάλεσε έντονη διαφωνία ανάμεσα στο Παρίσι και την Καμπέρα.

Η συμφωνία θα βοηθήσει την Αυστραλία να ολοκληρώσει μια μελέτη 18 μηνών για την απόκτηση υποβρυχίων, δήλωσε ο Ντάτον μετά την υπογραφή της συμφωνίας στην Καμπέρα σήμερα με τον Αμερικανό επιτετραμμένο Μάικλ Γκόλντμαν και τη Βρετανίδα Ύπατη Αρμοστή στην Αυστραλία Βικτόρια Τρίντελ.

Οι λεπτομέρειες της απόκτησης των υποβρυχίων μένει ακόμη να αποφασιστούν, κυρίως αν η Αυστραλία θα επιλέξει αμερικανικά ή βρετανικά πυρηνοκίνητα υποβρύχια επίθεσης.

“Χάρη στην πρόσβαση σε πληροφορίες που επιτρέπει η συμφωνία αυτή, καθώς και σε δεκαετίας εμπειρίας των Βρετανών και Αμερικανών εταίρων μας στον τομέα των πυρηνοκίνητων υποβρυχίων, η Αυστραλία θα μπορέσει επίσης να είναι ένας υπεύθυνος και αξιόπιστος διαχειριστής της τεχνολογίας αυτής”, ανέφερε ο Ντάτον σε μια ανακοίνωση.

Πριν από την τελετή υπογραφής, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανέφερε σε ένα μνημόνιο έγκρισης της συμφωνίας πως αυτή η τελευταία θα βελτιώσει τη “θέση αμοιβαίας άμυνας” των τριών χωρών.

Στο πλαίσιο της AUKUS, η Αυστραλία αναμένεται να αποκτήσει οκτώ πυρηνοκίνητα υποβρύχια τεχνολογίας αιχμής, ικανά να πραγματοποιούν κρυφές αποστολές μεγάλης εμβέλειας.

Η συμμαχία εξόργισε την Κίνα που τη χαρακτήρισε “εξαιρετικά ανεύθυνη” απειλή που επηρεάζει τη σταθερότητα στην περιοχή.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ουκρανία: Ο Ζελένσκι καλεί τους συμμάχους του να αποτρέψουν οποιαδήποτε «εξαπάτηση» από τη Ρωσία
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας καλεί τους δυτικούς εταίρους του να διατηρήσουν την πίεση προς τη Μόσχα και να μπλοκάρουν κάθε απόπειρα χειραγώγησης πριν από τη σύνοδο Τραμπ-Πούτιν που έχει προγραμματιστεί στην Αλάσκα
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι 1
Γάζα: Το Ισραήλ εγκρίνει νέο στρατιωτικό σχέδιο – 123 νεκροί σε 24 ώρες
Ο αρχηγός του ισραηλινού στρατού ενέκρινε ένα νέο σχέδιο επιχειρήσεων για τη Γάζα, την ώρα που οι επιθέσεις στην πόλη προκάλεσαν τον θάνατο 123 ανθρώπων μέσα σε μία ημέρα, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς
Παλαιστίνιοι περνούν μπροστά από κατεστραμμένους τάφους, ενώ καπνός υψώνεται μετά από ισραηλινή επίθεση στη Γάζα 2
Ο Ντόναλντ Τραμπ απειλεί τους αστέγους της Ουάσινγκτον: Μετά την εθνοφρουρά έρχονται πρόστιμα και χειροπέδες
Ο Ντόναλντ Τραμπ κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης επικαλούμενος την ραγδαία αύξηση της εγκληματικότητας η οποία σύμφωνα με έρευνες δείχνει πως δεν έχει αυξηθεί και βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 30 χρόνων
Ντόναλντ Τραμπ 17
Νετανιάχου: «Το Ιράν διατηρεί ακόμη 400 κιλά εμπλουτισμένου ουρανίου παρά τους βομβαρδισμούς στις πυρηνικές εγκαταστάσεις»
Ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας ζητά να γίνει επαλήθευση σχετικά με την ποσότητα του ουρανίου που διαθέτει το Ιράν - Η ιρανική κυβέρνηση δεν φαίνεται διατεθειμένη να αποκαλύψει τα στοιχεία
Μπέντζαμιν Νετανιάχου 6
Συνάντηση Τραμπ-Πούτιν στην Αλάσκα: Ποια τοποθεσία θα επιλέξουν οι δύο ηγέτες – Τι δείχνει η Ιστορία των συναντήσεων κορυφής στο Άνκορατζ
Ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα συναντηθούν στην Αλάσκα στις 15 Αυγούστου, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει ανακοινωθεί κανένα επίσημο στοιχείο για το ακριβές σημείο ή τη διάρκεια αυτής της πρωτοφανούς συνάντησης
Εικόνες του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ