Κόσμος

Black Lives Matter: Βουλευτής πρότεινε για Νόμπελ Ειρήνης 2021 το αντιρατσιστικό κίνημα

Το αντιρατσιστικό κίνημα Black Lives Matter προτάθηκε για το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης 2021 έπειτα από μια χρονιά στη διάρκεια της οποίας οι διαδηλώσεις με αίτημα την φυλετική ισότητα γιγαντώθηκαν σε όλο τον κόσμο. Την σχετική πρόταση έκανε ο νορβηγός βουλευτής Πέτερ Έιντε. 

Στα σχετικά έγγραφα με την πρότασή του, ο Πέτερ Έιντε ανέφερε ότι το κίνημα υποχρέωσε τις χώρες, εκτός των ΗΠΑ, να αντιμετωπίσουν τον ρατσισμό στις κοινωνίες τους. «Εκτιμώ ότι μια από τις βασικές προκλήσεις που έχουμε δει στην Αμερική αλλά και στην Ευρώπη και στην Ασία είναι το είδος των αυξανόμενων συγκρούσεων που βασίζονται στην ανισότητα» δήλωσε το Σάββατο (30/1) στο AFP ο νορβηγός βουλευτής. 

«Το Black Lives Matter έχει γίνει ένα πολύ σημαντικό παγκόσμιο κίνημα στην καταπολέμηση του ρατσισμού. Σημείωσε τεράστια επιτυχία στην αφύπνιση παγκοσμίως για τον ρατσισμό», πρόσθεσε ο βουλευτής της σοσιαλιστικής αριστεράς στη Νορβηγία.

Το BLM ιδρύθηκε στις ΗΠΑ το 2013 από τρεις μαύρες γυναίκες έπειτα από της αθώωση του άνδρα που σκότωσε τον έφηβο Τρέιβον Μάρτιν από την Φλόριντα.

Μετά τον θάνατο του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ το 2020 στις ΗΠΑ, κατά την διάρκεια της βίαιης σύλληψής του από λευκό αστυνομικό, το κίνημα έγινε παγκόσμιο και όπως σημειώνει ο Έιντε «κατάφερε να κινητοποιήσει όλες τις κοινωνικές ομάδες…με έναν τρόπο διαφορετικό σε σχέση με προηγούμενα κινήματα».

Σημειώνεται ότι με βάση τους κανονισμούς του θεσμού, οποιοσδήποτε βουλευτής εθνικού κοινοβουλίου μπορεί να προτείνει κάποιον υποψήφιο. Έπειτα από την λήξη της προθεσμίας για τις προτάσεις, την Δευτέρα, η Επιτροπή Νόμπελ θα καταρτίσει έναν κατάλογο υποψηφίων προτού επιλεγεί ο νικητής τον Οκτώβριο.

Το περυσινό βραβείο, για το οποίο είχε προταθεί μεταξύ άλλων και ο Ντόναλντ Τραμπ, κέρδισε το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ για τη συμβολή του στην καταπολέμηση της πείνας σε όλο τον κόσμο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Μάργκοτ Φρίντλεντερ: Πέθανε η γηραιότερη επιζήσασα του ολοκαυτώματος σε ηλικία 103 ετών
Μετά την επιστροφή της στη Γερμανία, η Friedländer έδωσε πολυάριθμες ομιλίες και επισκέφθηκε πολλά γερμανικά σχολεία για να συνομιλήσει με παιδιά και νέους - υπήρξε εξέχουσα φωνή στη σύγχρονη Γερμανία
Η Margot Friedländer
Μακρόν και Μερτς απειλούν με νέες σκληρές κυρώσεις τη Ρωσία αν δεν δεχθεί την εκεχειρία
Οι δυο ηγέτες μαζί με τον Τουσκ και τον Στάρμερ βρίσκονται στην Ουκρανία για να εκφράσουν τη στήριξή τους προς την Ουκρανία και να ζητήσουν από τη Ρωσία να δεχθεί «πλήρη και άνευ όρων» εκεχειρία 30 ημερών
Μακρόν και Ζελένσκι στο Κίεβο 1