Παρασκευή, 26 Απρ.
18oC Αθήνα

Brexit: Πώς επηρεάζει Έλληνες φοιτητές και εργαζόμενους στο Ηνωμένο Βασίλειο

Brexit

BREXIT: Η συμφωνία για το Brexit φέρνει τα πάνω κάτω στους πολίτες των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που διαμένουν στη Μεγάλη Βρετανία. Το ίδιο ισχύει βεβαίως και για χιλιάδες Έλληνες φοιτητές και εργαζόμενους στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Πονοκέφαλο προκαλεί το Brexit στους Έλληνες, οι οποίοι σχεδιάζουν να σπουδάσουν στη Μεγάλη Βρετανία, καθώς θα είναι τσουχτερή η αύξηση των διδάκτρων από το 2021. Ωστόσο όσοι φοιτητές είναι ήδη εγγεγραμμένοι έχουν εξασφαλίσει ότι θα πληρώνουν τα ίδια δίδακτρα με τους Βρετανούς συμφοιτητές τους μέχρι το τέλος των σπουδών τους.

O Κωνσταντίνος Αθανασιάδης, διδακτορικός φοιτητής ανέφερε ότι ως Ευρωπαίος πολίτης πληρώνει τώρα 6.000 λίρες. «Από το νέο έτος όσοι δεν έχουν εγγραφεί, οι καινούργιοι φοιτητές, θα πληρώνουν όσο οι διεθνείς από 22.000 – 25.000 λίρες. Τριπλασιάζεται δηλαδή, το κόστος και κάνει πιο δύσκολο να έρθει κάποιος Έλληνας να σπουδάσει πλέον εδώ», σημειώνει.

«Οι Έλληνες σπουδαστές χάνουν τα βρετανικά κρατικά φοιτητικά δάνεια, μια σημαντική οικονομική βοήθεια για την κάλυψη των διδάκτρων, όπως επισημαίναι ο Αλέξανδρος Παπαχρήστος που κάνει το μεταπτυχιακό του.

Επίσης θα προκύψει πρόβλημα και με την μετακίνησή τους καθώς οι Έλληνες φοιτητές θα χρειάζονται πλέον φοιτητική βίζα.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις