Κόσμος

EE: Ταχύτερες διαπραγματεύσεις με τις χώρες των δυτικών Βαλκανίων θέλει η Γερμανία

Η υπουργός Εξωτερικών Ανναλένα Μπέρμποκ δήλωσε πως η Γερμανία θέλει να επιταχυνθούν οι συνομιλίες προκειμένου τα κράτη των δυτικών Βαλκανίων να έρθουν πιο κοντά στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Δεν πρέπει να χαθεί άλλος χρόνος στην προσπάθεια ολοκλήρωσης και εναρμόνισης, υπογράμμισε η πολιτικός των Πρασίνων έπειτα από συνάντησή της με την ΥΠΕΞ της Σλοβενίας, την Τάνια Φάιον.

«Δεν πρέπει να αφεθεί το παραμικρό περιθώριο στα Βαλκάνια που μπορεί να εκμεταλλευθούν η Ρωσία ή άλλοι παράγοντες», εξήγησε η γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών. Η Κίνα επίσης επιδιώκει να αυξήσει την επιρροή της στην περιοχή.

«Τα δυτικά Βαλκάνια γεωγραφικά βρίσκονται στο κέντρο της ΕΕ. Πρέπει επιτέλους να φέρουμε τους λαούς των δυτικών Βαλκανίων και στο πολιτικό μας κέντρο», έκρινε η κυρία Μπέρμποκ.

Η ΕΕ έπρεπε να έχει τηρήσει την υπόσχεσή της να αρχίσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία, τόνισε η επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας.

«Είναι προς το στρατηγικό μας συμφέρον και επίσης είναι ζήτημα αξιοπιστίας», επέμεινε η κυρία Μπέρμποκ.

Βρίσκονται σε εξέλιξη ενταξιακές διαπραγματεύσεις με το Μαυροβούνιο και τη Σερβία. Τον Μάρτιο του 2020, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε να αρχίσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία. Βοσνία-Ερζεγοβίνη και Κόσοβο είναι χώρες δυνητικά υποψήφιες προς εισδοχή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Διακινητής «αρχιτέκτονας» δημιούργησε μεγάλο «ναρκο-τούνελ» για τη μεταφορά χασίς από το Μαρόκο στην Ισπανία - Δείτε εικόνες
Εικόνες από το ισπανικό υπουργείο Εσωτερικών δείχνουν μια «πολύπλοκη υπόγεια υποδομή», μέσω της οποίας μπορούσαν να διακινούνται λαθραία έως και δύο τόνοι χασίς κάθε εβδομάδα από το Μαρόκο στην ανεξάρτητη πόλη Θέουτα
Ισπανία
Σάλος με τον σύζυγο της Κρίστι Νοέμ: Δημοσιεύτηκαν φωτογραφίες του με γυναικεία ρούχα και ψεύτικο στήθος
Οι φωτογραφίες δείχνουν τον σύζυγο της πρώην υπουργού Εσωτερικής Ασφάλειας, Κρίστι Νοέμ, ντυμένο με ροζ σορτς και εφαρμοστό crop top στο χρώμα του δέρματος, και τεράστια ψεύτικα στήθη
Ο σύζυγος της Κρίστι Νοέλ
Κοινή ανακοίνωση ΥΠΕΞ για Μέση Ανατολή: «Καταδικάζουμε τις επιθέσεις της Χεζμπολάχ, καλούμε σε διαπραγματεύσεις μεταξύ Λιβάνου και Ισραήλ»
«Καλούμε το Ισραήλ να αποφύγει την περαιτέρω επέκταση της σύγκρουσης, μεταξύ άλλων μέσω χερσαίας επιχείρησης στο λιβανικό έδαφος» αναφέρεται στην δήλωση
Λίβανος
Δημοσιογράφος απήχθη στη Βαγδάτη - Συνελήφθη ένας ύποπτος
Το υπουργείο Εσωτερικών του Ιράκ ανέφερε ότι συνεχίζονται οι προσπάθειες για τον εντοπισμό των υπόλοιπων υπόπτων και την απελευθέρωσή της δημοσιογράφου, ενώ θα ληφθούν νομικά μέτρα εναντίον όλων των εμπλεκομένων
Ένας αστυνομικός στέκεται φρουρός καθώς πολίτες, εγκαταλείπουν το Ιράκ μέσω της συνοριακής διάβασης Καράμε με την Ιορδανία, μετά το κλείσιμο των αεροδρομίων στο Ιράκ λόγω της κλιμάκωσης των περιφερειακών εντάσεων, εν μέσω της σύγκρουσης των ΗΠΑ και του Ισραήλ με το Ιράν