Παρασκευή, 19 Απρ.
15oC Αθήνα

Εκλογές ΗΠΑ 2016 – Αποτελέσματα: Η Χίλαρι την πρώτη… νίκη, ο Τραμπ το προβάδισμα [vid]

Φωτογραφία: Reuters
Φωτογραφία: Reuters

Οι κάλπες για τις αμερικανικές εκλογές ανοίγουν το μεσημέρι (ώρα Ελλάδας) είπατε; Όχι στο Dixville Notch του Νιου Χαμσάιρ!

Εκεί, ψηφοφόροι της μικρής πόλης έγιναν και αυτή τη φορά οι πρώτοι που έριξαν τις ψήφους τους στην κάλπη. Λίγο μετά τα μεσάνυχτα (ώρα ΗΠΑ) την αυλαία για τις αμερικανικές εκλογές! Ήταν ακριβώς μεσάνυχτα όταν ο Κλέι Σμίθ έριξε την πρώτη ψήφο. Ακολούθησαν τέσσερις άνδρες και δυο γυναίκες.

Και έδωσαν την πρώτη νίκη στη Χίλαρι Κλίντον. Επτά άνθρωποι ψήφισαν παραδοσιακά τα μεσάνυχτα, οι τέσσερις έριξαν την ψήφο τους υπέρ της Χίλαρι Κλίντον και οι δυο υπέρ του Ντόναλντ Τραμπ. Τα αποτελέσματα ανακοίνωσε ο δικαστικός αντιπρόσωπος: η Χίλαρι Κλίντον έλαβε 4 ψήφους, ο αντίπαλός της Ντόναλντ Τραμπ 2 ψήφους και ο ανεξάρτητος υποψήφιος Γκάρι Τζόνσον 1 ψήφο. Μία ψήφος ακυρώθηκε διότι έφερε χειρόγραφο το όνομα του Μιτ Ρόμνεϊ, του προεδρικού υποψήφιου των Ρεπουμπλικανών που ηττήθηκε στο 2012 από τον Μπαράκ Ομπάμα.

Για την πρώτη της συμμετοχή στη νυχτερινή ψηφοφορία στο Ντίξβιλ Νοτς, η Νάνσι ντε Πάλμα επέλεξε την Χίλαρι Κλίντον. «Είναι μία ισχυρή, προσωπικότητα, έχει εμπειρία, θα οδηγήσει τη χώρα μας προς τη σωστή κατεύθυνση», δήλωσε η υπάλληλος ξενοδοχείου, που είχε υποστηρίξει τον Μπέρνι Σάντερς στις προκριματικές. «Όλοι πρέπει να ψηφίσουν και να κάνουν τη φωνή τους να ακουστεί»«, συμπλήρωσε.

Συνηθισμένος να ψηφίζει τα μεσάνυχτα στο Ντίξβιλ Νοτς από το 1982, ο Πίτερ Τζόνσον δήλωσε ότι «ένα λαϊκιστικό κίνημα εξαπλώνεται στον πλανήτη» και πιστεύει ότι, όποιο και να είναι το αποτέλεσμα των εκλογών , «ο Τραμπ έκανε καλό στη χώρα».

Άνοιξαν κι αλλού όμως οι κάλπες νωρίτερα. Στο Hart’s Location, επίσης στο Νιου Χαμσάιρ, η Κλίντον κέρδισε 17 ψήφους έναντι 14 του Τραμπ, ενώ ο ανεξάρτητος υποψήφιος Γκάρι Τζόνσον πήρε τρεις.

Αντίθετα, στο Millsfield ο Τραμπ έκανε… περίπατο, επικρατώντας με 16-4 ψήφους της Χίλαρι.

Οπότε, στις τρεις πόλεις του Νιου Χαμσάιρ όπου οι κάλπες άνοιξαν τα… μαύρα μεσάνυχτα, ο Ντόναλντ Τραμπ προηγείται με 32 ψήφους έναντι 25 της Χίλαρι Κλίντον.

Φωτογραφία Reuters

Σύμφωνα με το νόμο της πολιτείας του Νιου Χαμσάιρ, οι κοινότητες με λιγότερους από 100 κατοίκους μπορούν να ξεκινήσουν τις εκλογές τα μεσάνυχτα και να κλείσουν τις κάλπες μόλις ψηφίσουν όλοι οι εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι. Στο Dixville Notch, οι κάτοικοι ψηφίζουν τα μεσάνυχτα από το 1960 και η παράδοση αυτή της έχει δώσει τον τίτλο: «First in the Nation» (σ.σ. οι πρώτοι της χώρας). Η πόλη βρίσκεται στα Απαλάχια Ορη, στο ακρώτατο βορειο-ανατολικό τμήμα των Ηνωμένων Πολιτειών. Πρόκειται για μια κοινότητα που είναι χαμένη στα βουνά του Νιού Χαμσάιρ στα σύνορα με τον Καναδά.

Η ψηφοφορία στην ανατολική ακτή αρχίζει επισήμως στις 06.00 (11.00 GMT). Περίπου 225 εκατομμύρια Αμερικανοί ψηφοφόροι καλούνται να επιλέξουν τον διάδοχο του Μπαράκ Ομπάμα στον Λευκό Οίκο.

Πηγή: USA Today, ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε