Τρίτη, 7 Μαΐ
24oC Αθήνα

Ερντογάν – Τραμπ – 45 λεπτά παζάρευαν στο τηλέφωνο

φωτο Sabah
φωτο Sabah

– Τυπική στήριξη στην σύμμαχο και φίλη Τουρκία, λέει ο Λευκός Οίκος
– Ανησυχία Ερντογάν για την ζώνη ασφαλείας στις κουρδικές περιοχές
– Βοήθεια των αμερικανών στην πόλη αλ Μπαμπ στην Συρία που οι τουρκικές δυνάμεις αδυνατούν να καταλάβουν
– Σιγή ιχθύος από τον Λευκό Οίκο για το θέμα του Φετουλάχ Γκιουλέν

Σαρανταπέντε λεπτά κράτησε η τηλεφωνική επικοινωνία του αμερικανού Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ με τον τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Σύμφωνα με το Reuters, ο αμερικανός Πρόεδρος επανέλαβε την στήριξή του στην Τουρκία ως στρατηγικό σύμμαχο στο ΝΑΤΟ.

Ο Τραμπ, σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου είπε ότι οι δυο χώρες μοιράζονται την κοινή δέσμευση για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας σε όλες της τις μορφές και καλωσόρισε την συνεισφορά της Τουρκίας στην μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Και οι δυο ηγέτες τόνισαν ότι η Τουρκία και οι ΗΠΑ είναι φίλοι και σύμμαχοι, τονίζεται σε ανακοίνωση του γραφείου του Ερντογάν.

Τι ζήτησε ο Ερντογάν

Σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ ο Ερντογάν ζήτησε από τον Τραμπ να σταματήσει την υποστήριξη που παρέχουν οι ΗΠΑ προς τους Κούρδους πολιτοφύλακες (YPG) στη Συρία. Οι δύο ηγέτες κατά την τηλεφωνική συνομιλία που είχαν συζήτησαν την εγκαθίδρυση ζώνης ασφάλειας στη Συρία, την προσφυγική κρίση, αλλά και την τρομοκρατία, σύμφωνα με το τουρκικό NTV. Επίσης, ο Ερντογάν ζήτησε την υποστήριξη του Τραμπ στη μάχη κατά του δικτύου του κληρικού Φετουλάχ Γκιουλέν.

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν επίσης στην από κοινού ανάληψη δράσης για την ανακατάληψη της πόλεων Ράκα και αλ Μπάμπ στη Συρία. Αυτά, να σημειωθεί ότι αναφέρονται από την τουρκική πλευρά και όχι από τα υπόλοιπα διεθνή ΜΜΕ ή τον Λευκό Οίκο. Όπως σημειώνεται μάλιστα, τόσο από το Reuters όσο και από αμερικανικά ΜΜΕ αναφορά από το Λευκό Οίκο σε αυτά τα οποία μεταδίδουν τα τουρκικά ΜΜΕ δεν έγινε.

Να σημειωθεί ότι η πόλη αλ Μπαμπ στην Συρία στην οποία αναφέρθηκαν τα τουρκικά ΜΜΕ είναι περιοχή που οι τουρκικές δυνάμεις έχουν υποστεί μεγάλες ήττες.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε