Κόσμος

Europol: 288 συλλήψεις ατόμων που δραστηριοποιούνταν στο dark web

Σε 288 συλλήψεις και στην κατάσχεση περίπου 51 εκατ. ευρώ σε είδη και εικονικό νόμισμα οδήγησε μια παγκόσμια επιχείρηση κατά του λαθρεμπορίου στο σκοτεινό διαδίκτυο (dark web) όπως ανακοίνωσε σήμερα η Europol.

«Οι δυνάμεις της τάξης κατέσχεσαν την παράνομη πλατφόρμα (…) +Monopoly Market+ και συνέλαβαν 288 υπόπτους που εμπλέκονταν στην αγορά ή την πώληση ναρκωτικών στο σκοτεινό διαδίκτυο», διευκρίνισε στην ανακοίνωσή της η ευρωπαϊκή υπηρεσία αστυνομίας με έδρα τη Χάγη.

Κατασχέθηκαν επίσης 850 κιλά ναρκωτικών και 117 πυροβόλα όπλα, πρόσθεσε η Europol, που συντόνισε τη διεθνή επιχείρηση “SpecTor”, στην οποία συμμετείχαν εννέα χώρες.

Είχε προηγηθεί επιχείρηση της γερμανικής αστυνομίας το 2021 στη διάρκεια της οποίας είχε κατασχεθεί η εγκληματική υποδομή της πλατφόρμας πώλησης.

«Η Europol συνέθεσε το σύνολο των πληροφοριών των μυστικών υπηρεσιών στη βάση των πολύτιμων αποδείξεων που παρείχαν οι γερμανικές αρχές», δήλωσε η Europol.

Οι πληροφορίες αυτές «αποτέλεσαν βάση ορισμένων εθνικών ερευνών», πρόσθεσε η υπηρεσία.

Συλλήψεις έγιναν στην ΕΕ –εκ των οποίων 52 στη Γερμανία, δέκα στην Ολλανδία και πέντε στη Γαλλία–, αλλά και στη Βρετανία (158), στις Ηνωμένες Πολιτείες (55), ενώ ένα άτομο συνελήφθη στη Βραζιλία.

Οι πωλητές που συνελήφθησαν «ήταν επίσης ενεργοί σε άλλες παράνομες αγορές», σύμφωνα με τη Europol, που υπογράμμισε πως ορισμένοι από αυτούς ήταν στόχοι «υψηλής αξίας», και χαιρέτισε μια νέα επιχείρηση «εμποδίζοντας περαιτέρω το λαθρεμπόριο ναρκωτικών και προϊόντων στο σκοτεινό διαδίκτυο».

Τα ναρκωτικά που κατασχέθηκαν περιελάμβαναν περισσότερα από 258 κιλά αμφεταμινών, 43 κιλά κοκαΐνης, 43 κιλά MDMA και περισσότερα από 10 κιλά LSD και χαπιών έκσταση, διευκρίνισε η ίδια πηγή.

«Ισχυρό μήνυμα»

Το σκοτεινό διαδίκτυο, μια παράλληλη εκδοχή του ίντερνετ όπου η ανωνυμία των χρηστών είναι διασφαλισμένη, υφίσταται αυξανόμενες επιθέσεις εδώ και μερικά χρόνια εκ μέρους διεθνών αστυνομικών υπηρεσιών.

Η “Hydra Market”, μια πλατφόρμα στο σκοτεινό διαδίκτυο που θεωρείτο ως «η παράνομη αγορά με τον μεγαλύτερο κύκλο εργασιών στον κόσμο», με 1,23 δισ. ευρώ πωλήσεων μόνο το 2020, εξαρθρώθηκε το 2022.

Το 2021, 150 άνθρωποι που αγόραζαν ή πουλούσαν ναρκωτικά ή όπλα στο σκοτεινό διαδίκτυο συνελήφθησαν σε όλο τον κόσμο κατά την επιχείρηση “DarkHunTOR”.

Αυτή η νέα επιχείρηση, σε τρεις ηπείρους, «στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα στους εγκληματίες του σκοτεινού διαδικτύου», δήλωσε η εκτελεστική διευθύντρια της Europol, Κάθριν ντε Μπόλε, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

«Οι διεθνείς δυνάμεις της τάξης έχουν τα μέσα και την ικανότητα να σας ταυτοποιήσουν και να σας καταστήσουν υπεύθυνους για τις παράνομες δραστηριότητές σας, ακόμη και στο σκοτεινό διαδίκτυο» συνέχισε.

Η Europol ανακοίνωσε, εξάλλου, τον περασμένο μήνα το κλείσιμο της “Genesis”, μίας από τις μεγαλύτερες πλατφόρμες χάκερ στον κόσμο, εύκολα προσβάσιμης στον ιστό αλλά με πρόσκληση, που είχε πουλήσει εκατομμύρια προσδιορισμούς ταυτότητας χρήστη κλεμμένων λογαριασμών.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Έντεκα τραυματίες, 3 σε κρίσιμη κατάσταση, από αυτοκίνητο που έπεσε σε πλήθος στην Κοπεγχάγη
«Το αυτοκίνητο χτύπησε έναν ποδηλάτη και ανέβηκε στο πεζοδρόμιο κοντά σε ένα καφέ όπου υπάρχει εξωτερικός χώρος σαν βεράντα, όπου έριξε κάτω και άλλους ανθρώπους», διευκρίνισε η αστυνομία
Αστυνομικοί και διασώστες επιχειρούν στο Sortedam Dossering, όπου ένα αυτοκίνητο έπεσε πάνω στο πλήθος, Κοπεγχάγη, Δανία
Το μήνυμα του βασιλιά Καρόλου στους καρκινοπαθείς: «Κάθε διάγνωση είναι τρομακτική»
Ο βασιλιάς Κάρολος αναφέρθηκε στην εμπειρία του με τον καρκίνο, λέγοντας ότι «η διάγνωση καρκίνου δεν χρειάζεται ποτέ να σημαίνει ότι θα αντιμετωπίσουμε το μέλλον χωρίς ελπίδα και υποστήριξη»
Ο βασιλιάς Κάρολος
Πανικός στο Ισραήλ: Συγκλονιστικά πλάνα από τις φωτιές στην Ιερουσαλήμ - Στους 23 οι τραυματίες
Οι φλόγες κατακαίνε δασωμένες εκτάσεις κοντά στον δρόμο που συνδέει το Λατρούν με τη Μπετ Σεμές. Πολλοί οδηγοί εγκατέλειψαν τα οχήματά τους στη μέση του δρόμου και διέφυγαν με τα πόδια
Ισραηλινό προσωπικό ασφαλείας και διάσωσης εργάζεται κοντά στο Latrun στο κεντρικό Ισραήλ, καθώς ξέσπασαν πυρκαγιές λόγω της υπερβολικής ζέστης
Ανανεώθηκε πριν 56 λεπτά
Το «εμπόδιο» της τελευταίας στιγμής στη συμφωνία Ουκρανίας - ΗΠΑ για τα ορυκτά - Τι απαιτεί η Ουάσιγκτον
Οι ΗΠΑ απαιτούν την υπογραφή 2 εγγράφων, τα οποία κατά την άποψη της Ουκρανίας χρειάζονται περισσότερη επεξεργασία, αλλά η Ουάσινγκτον επιμένει ότι η ουκρανική πλευρά πρέπει να τα υπογράψει σήμερα
Ντόναλντ Τραμπ και Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο Βατικανό
Αποκαλύφθηκε το «σπίτι του τρόμου» στην Ισπανία: Γονείς κρατούσαν τα ανήλικα παιδιά τους στην απομόνωση επί 3 χρόνια
Ζευγάρι Γερμανών είχε νοικιάσει το σπίτι το 2021 στην Ισπανία όπου ζούσε με τα 3 παιδιά του. Γείτονες ανέφεραν ότι κανείς δεν έβγαινε από την οικία ενώ έγιναν καταγγελίες λόγω της έντονης δυσοσμίας που προερχόταν από το εσωτερικό
Αστυνομία της Ισπανίας