Κόσμος

F-16 Viper: «Ολοκληρώθηκαν οι τεχνικές διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ» λέει η Τουρκία

Σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης στην Τουρκία, τα οποία επικαλούνται δηλώσεις αξιωματούχων του Υπουργείου Άμυνας, φαίνεται πως ολοκληρώθηκαν οι τεχνικές διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ αναφορικά με την προμήθεια αφενός μαχητικών αεροσκαφών τύπου F-16 Viper και αφετέρου συλλογών αναβάθμισης των υφισταμένων F-16 στην έκδοση Block 70, με το «πακέτο» να υπολογίζεται σε περίπου 20 δισεκατομμύρια δολάρια.

Πηγές του τουρκικού Υπουργείου Εθνικής Άμυνας δήλωσαν χαρακτηριστικά ότι: «Θέλουμε αυτή η διαδικασία να ολοκληρωθεί θετικά και γρήγορα το συντομότερο δυνατό. Εκφράζουμε για ακόμα μια φορά ότι αυτό το θέμα δεν πρέπει να υπόκειται σε καμία προϋπόθεση».

Υπενθυμίζεται ότι το τουρκικό αίτημα περιλαμβάνει την προμήθεια συνολικά 40 νέων μαχητικών αεροσκαφών F-16 Viper και την αγορά 79 κιτ αναβάθμισης ώστε τα υφιστάμενα F-16 της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας να εκσυγχρονιστούν στην έκδοση Block 70 ενώ ακόμα «στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων» είναι η αγορά μεγάλου αριθμού πυρομαχικών και ανταλλακτικών για την υποστήριξή τους.

Σημειώνεται ότι ένα από τα κυριότερα εμπόδια της όλης διαδικασίας είναι η έγκριση της ένταξης της Σουηδίας στο NATO από την τουρκική Εθνοσυνέλευση. Ο Πρόεδρος Ερντογάν υπέγραψε το σχετικό πρωτόκολλο στις 23 Οκτωβρίου, και στη συνέχεια υπέβαλε στο κοινοβούλιο το νομοσχέδιο επικύρωσης της αίτησης της Σουηδίας για ένταξη στο NATO, μια κίνηση που χαιρετίστηκε από τη Στοκχόλμη καθώς θα άνοιγε τον δρόμο για την ένταξή της στη δυτική αμυντική συμμαχία.

Ωστόσο,  ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, Φουάτ Οκτάι, είπε πως η Τουρκία δεν βιάζεται. «Η ένταξη της Σουηδίας στο NATO είναι μόνο μία από τις διεθνείς συμφωνίες στην ημερήσια διάταξή μας που περιμένουν για επικύρωση», είπε ο Οκτάι σε μια συνάντηση βουλευτών. «Θα τη συζητήσουμε όταν έρθει η ώρα… μέσα στο πλαίσιο των δικών μας προτεραιοτήτων.. Αυτό που είναι επείγον για άλλους δεν είναι απαραίτητα επείγον για εμάς».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Τζανίν Πιρό: Η «Δικαστής Τζανίν» από τα τηλεοπτικά στούντιο του Fox News στο γραφείο του εισαγγελέα της Ουάσινγκτον
Τη συνδέει βαθιά φιλιά με τον Τραμπ - Στην πρώτη του θητεία, ο Τραμπ απένειμε προεδρική χάρη στον πρώην σύζυγό της που είχε καταδικαστεί για φορολογικά αδικήματα
Τζανίν Πιρό
Ένοχοι οι δύο άντρες που έκοψαν το εμβληματικό δέντρο Sycamore Gap στη Βρετανία το 2023
Η πτώση του δέντρου προκάλεσε φθορά σε τμήμα του Τείχους του Αδριανού, το οποίο κατασκευάστηκε από τους Ρωμαίους πριν από περίπου 2.000 χρόνια και ανήκει στα μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO
Γενική εικόνα του δέντρου Sycamore Gap που κόπηκε, στο Northumberland