Παρασκευή, 26 Απρ.
16oC Αθήνα

Γάζα: Ποιος θα σπάσει πρώτος την εκεχειρία των 72 ωρών;

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ REUTERS
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ REUTERS

Ας μην γελιόμαστε, η “ανθρωπιστική” εκεχειρία των 72 ωρών στη Γάζα στην οποία συμφώνησαν Χαμάς και Ισραήλ είναι θέμα χρόνου να “σπάσει”. Το μέγα ερώτημα είναι ποιος θα πατήσει πρώτος τη… σκανδάλη.

Η τριήμερη κατάπαυση του πυρός, την οποία ανακοίνωσαν ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, τίθεται σε ισχύ από τις 08:00. Κατά την 72ωρη εκεχειρία, όμως, οι δυνάμεις εδάφους θα μείνουν στις θέσεις τους. Που σημαίνει ότι οι ισραηλινές χερσαίες δυνάμεις δεν θα αποσυρθούν…

«Καλούμε όλες τις πλευρές να ενεργήσουν με αυτοσυγκράτηση έως ότου ξεκινήσει η ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός και να συμμορφωθούν πλήρως με τις δεσμεύσεις τους κατά τη διάρκεια της εκεχειρίας», δήλωσαν Κέρι και Μπαν. «Η εκεχειρία αυτή είναι κρίσιμης σημασίας, προκειμένου να δοθεί στους αμάχους η πολυπόθητη ανάπαυλα από τις βιαιότητες».

Τόσο η Χαμάς όσο και το Ισραήλ συμφώνησαν να τηρήσουν την εκεχειρία. Δεν είναι η πρώτη φορά που δεσμεύονται να μην επιτεθούν. Δεν θα είναι η πρώτη φορά που θα “πατήσουν” την υπόσχεσή τους. Είναι χαρακτηριστική άλλωστε η δήλωση του εκπροσώπου της Χαμάς Σάμι Άμπου Ζούχρι στο Reuters «… εφόσον όμως και η άλλη πλευρά τηρήσει τη συμφωνία».

Ο Λευκός Οίκους έκανε… παρέμβαση και κάλεσε τις δυο πλευρές να δείξουν αυτοσυγκράτηση και ευχήθηκε να ξεκινήσουν «άμεσα» συνομιλίες στο Κάιρο για την επίτευξη μιας μακροπρόθεσμης εκεχειρίας.
«Πιστεύουμε ότι ο μόνος βιώσιμος τρόπος για να αντιμετωπιστούν οι ανησυχίες περί ασφάλειας από την πλευρά του Ισραήλ και να επιτραπεί στους Παλαιστινίους της Γάζας να ζήσουν μια φυσιολογική ζωή είναι μέσω μια μόνιμης συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Νεκροί πριν από την κατάπαυση πυρός

Πριν οι δυο πλευρές συμφωνήσουν την 72ωρη εκεχειρία, από τις επιδρομές και τις επιθέσεις έχασαν τη ζωή τους περισσότεροι από 20 άνθρωποι.

Δεκατέσσερις Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν την Πέμπτη από αεροπορικές επιδρομές στο στρατόπεδο προσφύγων Νουσεϊράτ που βρίσκεται στη Λωρίδα της Γάζας και τη νότια πόλη Χαν Γουνίς, δήλωσε ο υπουργός Υγείας της Γάζας, Ασράφ αλ-Κέντρα.
11 νεκροί μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο του Νουσεϊράτ, δήλωσε, προσθέτοντας ότι όλα τα θύματα βρίσκονταν στο σπίτι μίας οικογένειας τη στιγμή της επιδρομής. Τρεις ακόμα, συμπεριλαμβανομένης μίας γυναίκας, σκοτώθηκαν στη Χαν Γουνίς.
Ο αριθμός των νεκρών Παλαιστινίων την Πέμπτη έφτασε τους 79, ενώ μέχρι στιγμής έχουν τραυματιστεί συνολικά 350 άνθρωποι.

Πέντε ισραηλινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν από τα πυρά όλμων, ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός, ανεβάζοντας έτσι τον αριθμό των στρατιωτών που έχουν σκοτωθεί στη Γάζα σε 61.
Το περιστατικό σημειώθηκε αργά χθες το βράδυ, σύμφωνα με τον στρατό.

Ο αριθμός των νεκρών Παλαιστινίων έφθασε στους 1.458, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της Γάζας, προσθέτοντας ότι αυτές οι συγκρούσεις είναι οι πιο αιματηρές στο έδαφος του Ισραήλ και στα παλαιστινιακά εδάφη από το 1967.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο ΟΗΕ κατηγορεί το Ισραήλ για τα εγκλήματα στη Γάζα αλλά δεν κάνει τίποτα για να τα σταματήσει

Επιστρατεύει άλλους 16.000 στρατιώτες για τη Γάζα το Ισραήλ

Ξέσπασε σε κλάματα ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ για τη σφαγή σε σχολείο της Γάζας (VIDEO)

Οι ΗΠΑ δίνουν όπλα στο Ισραήλ για να συνεχίσει την επίθεση στη Γάζα

Κήρυξαν εκεχειρία για να σκοτώσουν αμάχους! Βομβάρδισε λαϊκή αγορά στη Γάζα το Ισραήλ – Περισσότεροι από 15 νεκροί

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε