Πέμπτη, 2 Μαΐ
17oC Αθήνα

Γερμανία: Πως μοιράστηκαν τα υπουργεία στη νέα κυβέρνηση

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: REUTERS
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: REUTERS

Το πάρε δώσε ανάμεσα σε συντηρητικούς και σοσιαλδημοκράτες κράτησε πέντε εβδομάδες και… 17 ώρες. Αλλά η νέα κυβέρνηση στη Γερμανία είναι γεγονός. Μόνο που τη σύνθεσή της, δε τη γνωρίζει ακόμα κανείς! Το μόνο σίγουρο είναι η Άνγκελα Μέρκελ ως καγκελάριος.

Ούτε και πρόκειται να τη μάθει άμεσα. Στις 13:00 (ώρα Ελλάδας) η Άνγκελα Μέρκελ με τον πρόεδρο του Χριστιανοκοινωνικού κόμματος Χορστ Ζεεχόφερ και τον πρόεδρο των Σοσιαλδημοκρατών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ θα παρουσιάσουν τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν τα ξημερώματα, μετά από 17 ώρες διαπραγματεύσεων, τα επιτελεία των δυο κομμάτων.

Δεν πρόκειται να κάνουν όμως καμία αναφορά ή αποκάλυψη για το ποιοι θα είναι οι υπουργοί της νέας κυβέρνησης. Το μόνο που είναι γνωστό είναι πως οι Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ θα πάρουν πέντε υπουργεία και την καγκελαρία, οι Σοσιαλδημοκράτες θα πάρουν έξι και το CSU (Χριστιανοκοινωνιστές, σύμμαχοι της Μέρκελ στη Βαυαρία) θα έχουν τρία υπουργεία, σύμφωνα με τη Deutsche Welle.

Αλλά ονόματα, κανείς δεν ξέρει. Επισήμως τουλάχιστον. Γιατί η φήμη που γίνεται όλο και πιο έντονη είναι πως λόγω εμπειρίας, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θα παραμείνει στο υπουργείο Οικονομίας.

Τόσο το Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα όσο και το Σοσιαλδημοκρατικό θα παρουσιάσουν σήμερα τη συμφωνία στις κοινοβουλευτικές τους ομάδες και στα προεδρεία. Οι Χριστιανοκοινωνιστές θα την εγκρίνουν αύριο Πέμπτη, ενώ οι Σοσιαλδημοκράτες θα τη θέσουν στην κρίση των 450.000 μελών τους σε εσωκομματικές εκλογές από τις 6 μέχρι τις 12 Δεκεμβρίου.

Κι αν όλα πάνε βάσει σχεδίου, στις 17 Δεκεμβρίου η Άνγκελα Μέρκελ θα εκλεγεί και θα ορκιστεί στη Βουλή για τρίτη φορά στο αξίωμα της καγκελαρίου. Την ίδια μέρα η νέα κυβέρνηση θα αναλάβει τα καθήκοντά της.

Η συμφωνία

Ο γενικός γραμματέας του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος Χέρμαν, Γκρέχε αποσαφήνισε ότι στη συμφωνία δεν προβλέπονται αυξήσεις φόρων, ενώ μπαίνει φραγμός στη δημιουργία νέου χρέους από το 2015. Το χρηματοδοτικό πλαίσιο για τις πρόσθετες δαπάνες και επενδύσεις μέχρι το 2017 δεν θα ξεπερνά τα 23 δισ. ευρώ.

Ο γγ. του CDU επιβεβαίωσε ότι επετεύχθη συμβιβασμός για τον κατώτατο μισθό στα 8,50 ευρώ την ώρα, που θα ισχύσει δεσμευτικά σε ολόκληρη τη Γερμανία από το 2017, αλλά θα δοθεί ο χρόνος μέχρι τέλος του 2016 στα συμβαλλόμενα μέρη των συλλογικών συμβάσεων εργασίας να αναπροσαρμόσουν τα ισχύοντα, ενώ προβλέπονται και εξαιρέσεις για ορισμένους επαγγελματικούς κλάδους.

Συμφωνία υπάρχει και σε ό,τι αφορά τις συντάξεις για τις μητέρες που απέκτησαν παιδιά πριν από το 1992. Η συμφωνία θα ισχύσει ήδη από τον ερχόμενο Ιούλιο. Καθιερώνεται επίσης σύνταξη στα 63 μετά από 45 χρόνια εργασίας και αντίστοιχες καταβολές εισφορών

Επίσης, οι δυο πλευρές τα βρήκαν και στην επιβολή διοδίων στους γερμανικούς αυτοκινητοδρόμους σε αυτοκίνητα αλλοδαπών, που θα ισχύσει από του χρόνου, αλλά υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα παραβιάζεται η ευρωπαϊκή νομοθεσία και ότι τα έσοδα θα επενδύονται σε έργα στο οδικό δίκτυο της χώρας χωρίς να επιβαρύνονται επιπλέον οι Γερμανοί οδηγοί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Habemus… κυβέρνηση στη Γερμανία: οριστική συμφωνία για τον «μεγάλο συνασπισμό»

Στην τελική ευθεία οι διαπραγματεύσεις για το “μεγάλο συνασπισμό” στη Γερμανία

Γερμανική πρόκληση: “Στον κόσμο της η Μέρκελ! Η Ελλάδα δεν προοδεύει και πρέπει να φύγει από την Ευρωζώνη”

Η Μέρκελ λέει καλά λόγια σε βίντεο – ντοκουμέντο – ΔΕΙΤΕ ΤΟ

Μέρκελ: Για να πάει καλά η Γερμανία, πρέπει να πάει καλά η Ευρώπη

Μέρκελ: Κανείς δεν θέλει περισσότερο από εμένα την Ελληνική επιτυχία

Ο Αντώνης τσάι και η Ανγκελα κρασί; ΦΩΤΟ μέσα από την Καγκελαρία

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε