Κόσμος

Google: Καλείται να δώσει εξηγήσεις μετά την απόλυση μιας μαύρης ερευνήτριας

Περισσότεροι από 1.400 εργαζόμενοι της Google και περισσότεροι από 1.900 ακαδημαϊκοί και μέλη της κοινωνίας των πολιτών υπέγραψαν μια διαδικτυακή επιστολή, σύμφωνα με μια καταμέτρηση σήμερα, με την οποία ζητούν εξηγήσεις από την Google για την απόλυση μιας μαύρης ερευνήτριας.

Η Τίμνιτ Γκέμπρου, που εργαζόταν σε ζητήματα ηθικής που σχετίζονται με την Τεχνητή Νοημοσύνη, έγραψε σε μήνυμά της στο Twitter την Τετάρτη ότι οι ανώτεροί της έκαναν δεκτή την παραίτησή της, την οποία, όμως, όπως υποστηρίζει, δεν υπέβαλε ποτέ.

Η απόλυση έγινε αφού διαμαρτυρήθηκε σε μια εσωτερική ομάδα για το γεγονός ότι ο αμερικανικός κολοσσός «φιμώνει τις περιθωριοποιημένες φωνές».

Σύμφωνα με την Γκέμπρου, η Google αποδοκίμασε ορισμένες «πλευρές» της αλληλογραφίας που έστειλε στην εσωτερική ομάδα, οι οποίες έρχονταν «σε αντίθεση με αυτό που περιμένουμε από μία μάνατζερ της Google».

Σύμφωνα με το αμερικανικό ραδιοφωνικό δίκτυο NPR, η Τίμνιτ Γκέμπρου είχε επίσης εκμυστηρευτεί σε αυτήν την ομάδα ότι έλαβε εντολή να αποσύρει ένα επιστημονικό άρθρο σχετικά με την ενδεχόμενη χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης για να μιμηθεί κανείς μεροληπτικές τοποθετήσεις και δηλώσεις μίσους.

Εκτός των εξηγήσεων σχετικά με το άρθρο αυτό, οι πάνω από 3.300 υπογράφοντες του αιτήματος που αναρτήθηκε την Πέμπτη στο διαδίκτυο ζητούν μια «ρητή» δέσμευση από την Google ότι θα σέβεται την επιστημονική ακεραιότητα και την ακαδημαϊκή ελευθερία.

Δικαιολογώντας το αίτημα της απόσυρσης του άρθρου, σε μια αλληλογραφία που δόθηκε στη δημοσιότητα, ο επικεφαλής του τμήματος τεχνητής νοημοσύνης της Google Τζεφ Ντιν, εξηγεί ότι το εν λόγω άρθρο δεν τηρούσε τις προδιαγραφές που απαιτούνταν για να εκδοθεί κι υποστηρίζει ότι «ενείχε σημαντικές ελλείψεις που θα εμπόδιζαν να νιώσουμε άνετα με την ιδέα να το συνδέσουμε με το όνομα της Google».

Επιφανής ακτιβίστρια υπέρ της πολυπολιτισμικότητας, η Τίμνιτ Γκέμπρου είναι συνιδρύτρια της οργάνωσης “Black in AI”, στόχος της οποίας είναι να αυξήσει την παρουσία των μαύρων στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης.

Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Νετανιάχου και Τραμπ συγκυβερνήτες σε βομβαρδιστικό Β-2 που περνάει πάνω από το Ιράν – Το AI βίντεο «μήνυμα» του γραφείου του Ισραηλινού πρωθυπουργού
Έξι μήνες μετά τον βομβαρδισμό των ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων, ο Νετανιάχου φαίνεται να θέλει να τραβήξει τα βλέμματα
τραμπ- νετανιαχου
Σε άλλη χώρα θα σταλούν τα «μαύρα κουτιά» του Falcon με τον Λίβυο αντιστράτηγο που σκοτώθηκε στη συντριβή κοντά στην Άγκυρα
«Η ανάλυση του καταγραφέα συνομιλιών στον θάλαμο διακυβέρνησης και του καταγραφέα δεδομένων πτήσης θα βοηθήσει στον προσδιορισμό των αιτιών της συντριβής», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Μεταφορών
Τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας και ομάδες έρευνας και διάσωσης στον τόπο της συντριβής του αεροσκάφους που μετέφερε τον αρχηγό του στρατού της Λιβύης, Μοχάμεντ Αλί Αχμέντ Αλ-Χαντάντ