Δευτέρα, 3 Ιουν.
31oC Αθήνα

Η συμφωνία για τα πυρηνικά φέρνει… χρήμα στο Ιράν

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν
Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Τζαβάντ Ζαρίφ

Η προσωρινή συμφωνία του Ιράν με την ομάδα των 5+1 για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης θα τεθεί σε ισχύ στις 20 Ιανουαρίου. Σε αντάλλαγμα, η δύση θα «ξεπαγώσει» χρήματα που έχει δεσμεύσει.

Το Ιράν θα έχει τη δυνατότητα να πάρει ένα πρώτο ποσό, ύψους 550 εκατομμυρίων δολαρίων την 1η Φεβρουαρίου. Το σύνολο των που έχουν δεσμευτεί φτάνει τα 4,2 δισεκατομμύρια δολάρια, δήλωσε την Κυριακή στο πρακτορείο Reuteres Αμερικανός αξιωματούχος.

Την ομάδα 5+1 απαρτίζουν τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία και Βρετανία, συν η Γερμανία

Όπως αναφέρεται στην συμφωνία της 24ης Νοεμβρίου σχετικά με το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, οι έξι μεγάλες δυνάμεις δέχτηκαν να παραχωρήσουν στο Ιράν το ποσό των 4,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων το οποίο είχε δεσμευτεί από το εξωτερικό, με την προϋπόθεση η χώρα να συμμορφωθεί με τους όρους της συμφωνίας, βάσει της οποίας προσφέρεται ελάφρυνση των οικονομικών κυρώσεων εις ανταλλαγή της λήψης μέτρων για τον περιορισμό του πυρηνικού της προγράμματος.

Ορισμένες από τις πληρωμές εξαρτώνται από το εάν το Ιράν προτίθεται να μειώσει το απόθεμα του εμπλουτισμένου ουρανίου από το 20 στο 5%. Ο Αμερικανός αξιωματούχος, ο οποίος μίλησε στο Reuters υπό τον όρο της ανωνυμίας, περιέγραψε το χρονοδιάγραμμα των πληρωμών ως εξής:

– 1η Φεβρουαρίου – 550 εκατομμύρια δολάρια (Σημείωση: η 1η Φεβρουαρίου είναι Σάββατο οπότε η πληρωμή ίσως πραγματοποιηθεί στις 3 Φεβρουαρίου)
– 1η Μαρτίου – 450 εκατομμύρια δολάρια (πληρωμή για τον περιορισμό του μισού αποθέματος)
– 7 Μαρτίου – 550 εκατομμύρια δολάρια
– 10 Απριλίου – 550 εκατομμύρια δολάρια
– 15 Απριλίου – 450 εκατομμύρια δολάρια (πληρωμή για την ολοκλήρωση του περιορισμού του αποθέματος)
– 14 Μαΐου – 550 εκατομμύρια δολάρια
– 17 Ιουνίου – 550 εκατομμύρια δολάρια
– 20 Ιουλίου – 550 εκατομμύρια δολάρια (Σημείωση: η 20η Ιουλίου είναι Κυριακή οπότε η πληρωμή ίσως πραγματοποιηθεί στις 21 Ιουλίου)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πούτιν και Ροχανί συζήτησαν για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα και την κρίση στη Συρία

Ιράν: Αποτέλεσμα μυστικών συνομιλιών η συμφωνία

Η συμφωνία για το Ιράν ρίχνει το πετρέλαιο!

Ένα “πρώτο βήμα” από την Τεχεράνη, στις διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε