Κόσμος

Il Messaggerο: «Η Ελλάδα ανοίγει τα σύνορα σε όσους εμβολιαστούν»

Στην απόφαση της χώρας μας να επιτρέψει την ελεύθερη είσοδο και μετακίνηση των τουριστών που θα φέρουν μαζί τους πιστοποιητικό εμβολιασμού κατά του covid αναφέρεται σε άρθρο της η ιταλική εφημερίδα «Il Messaggero».

«Με στόχο να εγγυηθεί την ασφάλεια των επισκεπτών και να αυξήσει τον αριθμό τους σε σχέση με το 2020, η Ελλάδα προσπαθεί να προετοιμαστεί εγκαίρως για την νέα τουριστική σεζόν», γράφει η εφημερίδα.

Προσθέτει, δε, ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, συμφώνησε με τον Ισραηλινό ομόλογό του Μπέντζαμιν Νετανιάχου, να επιτραπεί, στις χώρες τους, η ελεύθερη είσοδος και μετακίνηση των Ελλήνων και Ισραηλινών τουριστών που έχουν εμβολιαστεί κατά του ιού. «Θα μπορούν να μετακινούνται ελεύθερα στις χώρες μας, χωρίς καραντίνα και χωρίς περιορισμούς», δήλωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός», αναφέρει η “Il Messaggero”.

«Πρόκειται για πρωτοβουλία η οποία αποτελεί συνέχεια της πρότασης που έκανε σε ευρωπαϊκό επίπεδο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απευθυνόμενος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή της οποίας ηγείται η Όυρσουλα φον ντερ Λάιεν. Αυτό που ζητά ο Έλληνας πρωθυπουργός είναι να φτάσουμε, πριν από το καλοκαίρι, σε ένα ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού κατά του covid 19, το οποίο να επιτρέπει την ελεύθερη κυκλοφορία των πολιτών σε όλη την Ένωση», τονίζει η εφημερίδα της Ρώμης. Και εξηγεί ότι ο κύριος στόχος είναι η ασφαλής ανάκαμψη του τουρισμού χωρίς κινδύνους για ντόπιους και ξένους.

Με αναφορά στις δηλώσεις του υπουργού τουρισμού Χάρη Θεοχάρη, καθίσταται σαφές ότι «η Ελλάδα δεν εννοεί σε καμία περίπτωση να κλείσει τις πόρτες της σε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί», οι οποίοι θα πρέπει, όμως, να υποβάλλονται σε τεστ και, γενικότερα, στα ήδη προβλεπόμενα μέτρα πρόληψης.

Τι δήλωσε η Μέρκελ για τους εμβολιασμούς

Η ιταλική εφημερίδα γράφει, επίσης, ότι στην Γερμανία μπορεί η ‘Ανγκελα Μέρκελ να έχει δηλώσει ότι καλό θα είναι, πρώτα, να εμβολιαστεί όλος ο πληθυσμός, αλλά σειρά παρατηρητών, στο Βερολίνο, θεωρεί ότι αν κάνει το εμβόλιο ένα ικανοποιητικό ποσοστό πολιτών (γύρω στο 30%) θα μπορούσε να ληφθεί υπόψη η δυνατότητα ελεύθερης μετακίνησης σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ιδίως για τους ηλικιωμένους.

«Όσο για την Μεγάλη Βρετανία, σύμφωνα με τους Τάιμς, ξεκίνησαν ήδη οι διαδικασίες για την παροχή, από τα αρμόδια υπουργεία, ενός “διαβατηρίου εμβολιασμών”, παρά το ότι η Ελλάδα αποσαφήνισε ότι θα ζητά μόνον ένα πιστοποιητικό», πληροφορεί τους Ιταλούς η “Il Messaggero”.

Το άρθρο καταγράφει, παράλληλα «το ενδιαφέρον πολλών άλλων χωρών για την ελληνική πρόταση, «με στόχο την υπογραφή διμερών συμφωνιών για έναν ασφαλή τουρισμό». Στην φάση αυτή, όμως «ο Έλληνας πρωθυπουργός προτιμά να επικεντρωθεί στην δυνατότητα υπογραφής μιας συνολικής, ευρωπαϊκής συμφωνίας, για να μπορέσει, η Ένωση, να εγγυηθεί συνθήκες μετακίνησης των πολιτών όμοιες με εκείνες της προ κορονοϊού εποχής», τονίζει η εφημερίδα της Αιώνιας Πόλης.

Υπογραμμίζει, επίσης, ότι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ τάχθηκε υπέρ της ελληνικής πρότασης, και ότι η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, έδειξε ουσιαστικό ενδιαφέρον.

Σε ότι αφορά την Ιταλία, τέλος, η “Il Messaggero” τονίζει ότι πολλές περιφέρειες έχουν επίσης δείξει ενδιαφέρον και ότι εκείνη της Ρώμης -το Λάτιο- έκανε ένα ακόμη βήμα: από τις 15 του μηνός, θα χορηγεί διαδικτυακά ένα «δίπλωμα εμβολιασμού», το οποίο, όπως εξηγούν οι αρμόδιοι, «στην αρχή θα είναι απλά ένα πιστοποιητικό που θα βεβαιώνει ότι ο πολίτης έκανε το εμβόλιο, αλλά στην συνέχεια υπάρχει η ελπίδα να βοηθήσει να ξεπεράσουν, πολλοί παραγωγικοί τομείς, την οικονομική κρίση». Σε εθνικό επίπεδο, τέλος, με το όλο θέμα του πιστοποιητικού εμβολιασμού αναμένεται να ασχοληθεί η νέα κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι.

Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
«Ο Μασκ εκδικείται τον Τραμπ»: Ο βιογράφος του μεγιστάνα αποκαλύπτει τα κίνητρα πίσω από την ίδρυση του «Κόμματος της Αμερικής»
«Ως επιχειρηματίας είναι τεχνοκρατικά ικανός, αλλά αδίστακτος ως προς τη διαχείριση ανθρώπων» σημειώνει ο Ολιβιέ Λασκάρ - Οι έξι προκλήσεις για το νέο κόμμα Μασκ, σύμφωνα με την Washington Post
Έλον Μασκ
Πυρά Τραμπ κατά Μασκ: «Εκτροχιάζεται και εξελίσσεται σε σκέτη καταστροφή» – Η ειρωνική απάντηση του δισεκατομμυριούχου
Ο Αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε γελοία την απόφαση του Έλον Μασκ για νέο κόμμα και του θύμισε ότι αυτό των Ρεπουμπλικανών είναι πολύ επιτυχημένο
Ντόναλντ Τραμπ και Έλον Μασκ
Κρίσιμη συνάντηση Μπενιαμίν Νετανιάχου και Ντόναλντ Τραμπ: Άκαρπες οι πρώτες διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα
«Βγάλαμε ήδη πολλούς ομήρους, αλλά σε ό,τι αφορά τους ομήρους που απομένουν, θα βγει καλός αριθμός. Νομίζουμε πως θα γίνει αυτή την εβδομάδα» είπε ο Τραμπ
Ντόναλντ Τραμπ και Μπέντζαμιν Νετανιάχου
Έφτασαν τους 82 οι νεκροί από τις πλημμύρες στο Τέξας, ανάμεσά τους και 28 παιδιά - Δύσκολο το έργο των διασωστών
Ο κυβερνήτης της κομητείας Κερ, Λάρι Λίθα, μάλιστα, προειδοποίησε για νέες σφοδρές βροχοπτώσεις - Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πως πιθανόν θα επισκεφθεί την πολιτεία Τέξας την Παρασκευή (11η Ιουλίου)
Βυθισμένα αυτοκίνητα από τις πλημμύρες στο Τέξας
3