Σάββατο, 20 Απρ.
13oC Αθήνα

Ηλεκτρισμένες Πολιτείες Αμερικής! Θέλουν ανατροπή Τραμπ, στα πρόθυρα νευρικής κρίσης οι συνεργάτες του!

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS

– Τρικυμία εν κρανίω! Αυτό ήταν το κλίμα στον Λευκό Οίκο την ημέρα που ο Τραμπ αποκάλυψε… οικειοθελώς πως έδωσε απόρρητες πληροφορίες στη Ρωσία!
– Το τι συνέβη στην προεδρική κατοικία μεταφέρουν αξιωματούχοι που περιγράφουν αυτή την ημέρα ως “την χειρότερη της προεδρίας Τραμπ”!
– Τον περιγράφουν ως έναν άνθρωπο που κάνει… του κεφαλιού του, ενώ αποκαλύπτουν πως κανείς δεν ήθελε να κάνει δηλώσεις στην τηλεόραση, ή να βάλει το όνομά του σε κάποια ανακοίνωση
– Με ένα τόσο ευαίσθητο ζήτημα να είναι “ανοιχτή πληγή” για την Κυβέρνηση, εκείνοι προσεύχονταν να μην κάνει ο Τραμπ… κάποιο tweet!
– Όλο το συγκλονιστικό παρασκήνιο της υπόθεσης που πολλοί χαρακτηρίζουν σκάνδαλο μεγαλύτερο του Watergate (την υπόθεση δηλαδή που “έριξε” Πρόεδρο των ΗΠΑ)

Ήταν, όπως επί λέξει είπε ένας ανώτερος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου, η χειρότερη μέρα της προεδρίας Τραμπ“.

Έτσι ξεκινά ένα αποκαλυπτικό δημοσίευμα του έγκυρου Politico και η παραπάνω φράση μοιάζει να τα περιγράφει όλα.
Αυτή η “χειρότερη μέρα” δεν είναι φυσικά άλλη από την Τρίτη, 16.05.2017. Την ημέρα δηλαδή που ο αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, επιβεβαίωσε ο ίδιος το δημοσίευμα της Washington Post, το οποίο ανέφερε πως αποκάλυψε απόρρητες πληροφορίες στη Ρωσία.

Ο Τραμπ, λοιπόν, τόνισε σε δύο tweets πως όντως αποκάλυψε τις απόρρητες πληροφορίες στον Ρώσο ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, λέγοντας μάλιστα πως είχε… κάθε δικαίωμα να το κάνει!

Κάπου εκεί ξεκίνησε η… παράνοια, αφού μετά την κυνική παραδοχή Τραμπ (σ.σ. και φυσικά την μιντιακή “καταιγίδα” που ακολούθησε) ήρθε η βολική διάψευση από τον… Πούτιν! Ο Ρώσος πρόεδρος, δηλαδή, “κάλυψε” απροκάλυπτα τον αμερικανό ομόλογό του, λέγοντας πως καμία απόρρητη πληροφορία δεν δόθηκε στον Λαβρόφ, παρόλο που λίγες ώρες πριν ο Τραμπ το είχε παραδεχθεί δημόσια!

Σε αυτό το κλίμα, ολοένα και αυξάνονται οι αναφορές για πιθανή προσπάθεια ανατροπής του Τραμπ, κάτι που είναι από μόνο του ενδεικτικό της κατάστασης που παρουσιάζει η χώρα ούτε τέσσερις μήνες μετά την ορκωμοσία του 45ου Προέδρου των ΗΠΑ…

Είναι αναμφισβήτητα μια ιστορία το κουβάρι της οποίας μάλλον θα λύσουμε… δύσκολα, ωστόσο την ώρα που οι δημοσιογράφοι σε ολόκληρο τον κόσμο μετέφεραν τις παραπάνω πληροφορίες, υπήρχαν κάποιοι άνθρωποι που περνούσαν… ώρες δύσκολες. Κι αυτοί δεν ήταν άλλοι από τους αξιωματούχους του Λευκού Οίκου, οι οποίοι όπως είναι λογικό βρέθηκαν στο επίκεντρο της… καταιγίδας.

Έψαχναν το… καρφί!

Αυτό το παρασκήνιο μεταφέρει το δημοσίευμα του Politico, το οποίο αναφέρει αναλυτικά:

“Οι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου πέρασαν τις πρώτες ώρες της Τρίτης διερωτώμενοι ποιος διέρρεε λεπτομέρειες από τις απόρρητες συζητήσεις του προέδρου Τραμπ με Ρώσους αξιωματούχους, σχετικά με πληροφορίες που δόθηκαν από τους Ισραηλινούς, ενόψει και του προγραμματισμένου ταξιδιού του Τραμπ στην Ιερουσαλήμ την επόμενη εβδομάδα.

Πέρασαν ένα βράδυ αντιμέτωποι με μια αναφορά που έλεγε πως πριν απολύσει τον διευθυντή του FBI, Τζέιμς Κόμεϊ, ο Τραμπ τον διέταξε να σταματήσει να ερευνά τις σχέσεις της προεκλογικής καμπάνιας του με την Ρωσία – και ανησυχώντας τι ακόμη θα μπορούσε να αποκαλυφθεί.

Κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει ακριβώς από εδώ και πέρα”, είπε ο αξιωματούχος του Λευκού Οίκου. “Όλοι περιφέρονται και λένε: “Τι έχει σειρά;””.

Σε συνεντεύξεις, πολλοί αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου τόνιζαν πως ένιωθαν υπό πολιορκία – αβέβαιοι για το ποιος διέρρεε πληροφορίες από την κοινότητα των μυστικών υπηρεσιών, πόσες “επιβλαβείς” πληροφορίες υπήρχαν εκεί έξω, πότε η επόμενη “βόμβα” θα σκάσει και τι μπορεί να πει ο Τραμπ.

Αβοήθητοι!

Έτρεχαν από ‘δω κι από ‘κει στα γραφεία της Δυτικής Πτέρυγας συζητώντας για το τι πρέπει να πουν χωρίς να αποκαλύψουν εμπιστευτικό υλικό και κυρίως χωρίς να κάνουν τα πράγματα χειρότερα.

Ένας “ξεφουσκωμένος” και εξουθενωμένος Σον Σπάισερ, που εξακολουθεί να διαβάζει άρθρα να λένε πως η θέση του κινδυνεύει ενώ δουλεύει 12 ώρες την ημέρα, βρίσκεται στο γραφείο του με τον επιτελάρχη Ράιαν Πρίμπους. “Υπήρχε μια διάχυτη αίσθηση πως είμαστε κάπως αβοήθητοι” λέει ένας άλλος αξιωματούχος. Οι Ρεπουμπλικανοί που βρίσκονται εκτός κυβέρνησης δεν μασάνε τα λόγια τους.

Ο Σον Σπάισερ

Το έχουμε ξαναδεί το έργο”, είπε ο γερουριαστής John McCain, σε ένα δείπνο για το Διεθνές Ρεπουμπλικανικό Ινστιτούτο. “Πιστεύω ότι μοιάζει με το Watergate σε μέγεθος και έκταση”.

Δεν είχαν ιδέα!

Ανώτατοι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου έμαθαν για το δημοσίευμα των New York Times σχετικά με μια αναφορά που έγραψε ο Κόμεϊ και η οποία είχε λεπτομέρειες για το αίτημα του Τραμπ, μόλις δύο ώρες πριν δημοσιευθεί. Κάποιοι βοηθοί έτρεξαν να ρωτήσουν τον Τραμπ για το τι ακριβώς είχε πει στον Κόμεϊ.

Ο Λευκός Οίκος όμως δεν είχε αναφορές ή καταγραφές της συνάντησης για να αντικρούσει τους ισχυρισμούς. Ο Τραμπ δεν είχε δώσει καν μια περίληψη της συνομιλίας, αφήνοντας το επιτελείο “πραγματικά σε άγνοια για το τι είχε γίνει”, δηλώνει αξιωματούχος.

“Δεν είναι σαν να ήμασταν κι εμείς στη συνάντηση. Δεν είχαμε ιδέα. Ακόμη δεν ξέρουμε τι ειπώθηκε”, συμπληρώνει, ενώ ένας άλλος αξιωματούχος γέλασε όταν ρωτήθηκε αν ο Τραμπ όντως είχε ηχογραφήσει τη συνάντηση με τον Κόμεϊ, όπως είχε γράψει ο ίδιος στο Twitter. “Αν το έκανε, κανείς από εμάς δεν άκουσε την ηχογραφημένη συνομιλία”, απάντησε χαρακτηριστικά.

Ο Τραμπ ήταν έξαλλος για αυτή την ιστορία, αλλά αποσύρθηκε στον Λευκό Οίκο μέσα σε 75 λεπτά από τη δημοσίευση του άρθρου, αφήνοντας το επιτελείο να εξακριβώσει πόσο μεγάλη ήταν η ζημιά.
Παράλληλα γινόταν τεράστια προσπάθεια για να βρεθεί κάποιος να βγει στην τηλεόραση, αφού στην πραγματικότητα κανείς δεν ήξερε τι να πει ή πώς να υπερασπιστεί την κυβέρνηση. Κάποια στιγμή το απόγευμα, ο παρουσιαστής του Fox News, Bret Baier, είπε στους τηλεθεατές πως “δεν υπάρχουν Ρεπουμπλικανικοί που είναι διατεθειμένοι να βγουν στην τηλεόραση μέχρι στιγμής”.

Την ίδια ώρα, οι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου εμφανίζονταν διστακτικοί στο να βάλουν το όνομά τους σε επίσημες δηλώσεις, επειδή ο Τραμπ συχνά τους διαψεύδει δημόσια ή στο Twitter!

Άγνωστο το αύριο…

Επίσης είχαν κουραστεί και εκνευριστεί από τα συνεχή δημοσιεύματα για πιθανό ανακάτεμα της τράπουλας του επιτελείου. Δύο αξιωματούχοι είπαν πως δεν είχαν ιδέα για το αν οι δουλειές τους κινδύνευαν – όμως ο Τραμπ είχε διαβεβαιώσει κάποιους προσωπικά πως οι δικές τους δουλειές ήταν ασφαλείς.

Σε αυτούς συμπεριλαμβάνεται ο Σπάισερ, ενώ ο Πρίμπους παρευρίσκεται σε κάθε συνάντηση. Στον Μπάνον δόθηκε κάποια “δικαιοδοσία” για να αναμειχθεί στην προσπάθεια… κατάσβεσης της φωτιάς, ενώ άλλοι ανώτεροι αξιωματούχοι θεωρούν πως ο Τραμπ τους εμπιστεύεται.

Ο Ράινς Πρίμπους

“Το τι λέει στους φίλους του στο τηλέφωνο δεν το ξέρουμε. Δεν ξέρουμε καν το αν οι εκπρόσωποι του Τύπου που λένε ότι μιλούν με τον Τραμπ, έχουν όντως επαφές μαζί του”, λέει ένας ακόμη αξιωματούχος.

Ο… ανεξέλεγκτος Τραμπ στο Twitter!

Δύο άνθρωποι που γνωρίζουν τα του Λευκού Οίκου, είπαν πως ο Τραμπ ήταν αποφασισμένος να γράψει μια γραμμή στο γράμμα της απόλυσης του Κόμεϊ, αναφέροντας πως ο διευθυντής του FBI τον είχε διαβεβαιώσει τρεις φορές πως δεν τελούσε υπό έρευνα.

“Οι λέξεις πιθανώς θα του κοστίσουν περισσότερα προβλήματα από οτιδήποτε άλλο. Αυτή η γραμμή, ανησύχησε αξιωματούχους του Λευκού Οίκου αφού τυπώθηκε – λίγοι όμως είδαν το γράμμα πριν αποσταλεί”, λέει ένας εξ αυτών.

Το επιτελείο ήταν σε απανωτές συσκέψεις όταν τα tweets του Τραμπ ξεκίνησαν να αναδημοσιεύονται με φρενήρεις ρυθμούς και τότε ο Πρόεδρος μπήκε στο Οβάλ Γραφείο.

“Είναι σε μια κακή κατάσταση. Αν ήθελαν να ξεχαστεί η υπόθεση του Κόμεϊ, ο Τραμπ δεν έκανε τίποτα για να τους βοηθήσει”, λέει ένας σύμβουλος του Προέδρου που τον γνωρίζει χρόνια.

Μέσα στον Λευκό Οίκο το βράδυ της Τρίτης, πάρθηκε μια απόφαση που έλεγε πως δεν έπρεπε κανείς να βγει στην τηλεόραση ή να κάνει επώνυμη δήλωση.

Οι αξιωματούχοι είπαν επισήμως πως δεν θα υπάρξουν σχόλια εκείνο το βράδυ. “Και ελπίζουμε να μην κάνει ο Πρόεδρος κάποιο tweet”, ανέφερε ένας από αυτούς. “Σταυρώνουμε τα δάχτυλά μας”… 

Πηγή: politico.com
Επιμέλεια: Χρήστος Μαυραγάνης
Φωτογραφίες: Reuters

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε