Κόσμος

Ιράκ: Κυβερνητικό σχέδιο για την προστασία της Βαγδάτης από τους τζιχαντιστές

Η ιρακινή κυβέρνηση κατάρτησε ένα νέο σχέδιο για την προστασία της Βαγδάτης απέναντι στην ταχεία προέλαση των τζιχαντιστών στην πρωτεύουσα, έχοντας θέσει υπό τον έλεγχό τους αρκετές περιοχές στο βόρειο τμήμα της χώρας, ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών.

“Έχουμε καταρτίσει ένα νέο σχέδιο για την προστασία της Βαγδάτης”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου, στρατηγός Σαάντ Μαάν, ενώ οι τζιχαντιστές βρίσκονται μόλις 100 χλμ. από την ιρακινή πρωτεύουσα.

Οι τζιχαντιστές προωθούνται σήμερα σε τρεις άξονες προς τη Βαγδάτη έχοντας ενισχύσει την επιρροή τους στις περιοχές που κατέκτησαν κατά την προέλασή τους, η οποία ωθεί τις ΗΠΑ να εξετάζουν επέμβαση και τις αμερικανικές εταιρίες να καλούν το προσωπικό τους να εγκαταλείψει τη χώρα αυτή.

Μάχες επί μαχών

Οι μαχητές της σουνιτικής ριζοσπαστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και στο Λεβάντε (ΙΚΙΛ), κατευθύνονται στη πρωτεύουσα, της οποίας οι δρόμοι είναι σχεδόν έρημοι και τα καταστήματα κλειστά, από την επαρχία Αλ Ανμπαρ στα δυτικά, τη Σαλαχεντίν στα βόρεια και τη Ντιγιάλα στα ανατολικά.

Συγκρούσεις σημειώθηκαν μεταξύ του ιρακινού στρατού και ανταρτών που προωθούνταν προς τη Μπακούμπα, την πρωτεύουσα της επαρχίας Ντιγιάλα, γειτονικής της επαρχίας της Βαγδάτης, σύμφωνα με αξιωματούχους.

Οι μάχες σημειώθηκαν περιφερειακά της Μουκνταντίγια, μιας περιοχής που βρίσκεται 35 χλμ. βορειοανατολικά της Μπακούμπα, ανακοίνωσαν αξιωματικοί της αστυνομίας.

Ο αναπληρωτής κυβερνήτης της Ντιγιάλα Φουράτ αλ-Ταμίμι δήλωσε από την πλευρά του ότι οι κουρδικές δυνάμεις των Πεσμεργκά έθεσαν υπό τον έλεγχό τους τις περιοχές Σααντίγια και Τζαλάουλα, βορειοανατολικά της Μπακούμπα, μετά την αποχώρηση του στρατού.

Αξιωματικοί των υπηρεσιών ασφαλείας είχαν δηλώσει χθες βράδυ ότι οι περιοχές αυτές έπεσαν στα χέρια των ανταρτών.

Υπό το φόβο μιας εφόδου των τζιχαντιστών στο Κιρκούκ, οι κουρδικές δυνάμεις επωφελήθηκαν για να θέσουν υπό τον πλήρη έλεγχό τους την πόλη αυτή, πλούσια σε πετρέλαιο, την οποία διεκδικούν εδώ και χρόνια η αυτόνομη περιοχή του Κουρδιστάν και η κεντρική κυβέρνηση.

Με την πανωλεθρία των ενόπλων δυνάμεων που εγκατέλειψαν τις θέσεις τους πριν από την επίθεση, χιλιάδες τζιχαντιστές πήραν από την Τρίτη την πόλη της Μοσούλης και την επαρχία της Νινεύι στο βορρά, το Τικρίτ και άλλες περιοχές της επαρχίας Σαλαχεντίν επίσης στο βορρά και τομείς της επαρχίας Ντιγιάλα στ΄ανατολικά και του Κιρκούκ, στο βορρά. Ελέγχουν από τον Ιανουάριο τη Φαλούτζα, 60 χλμ. δυτικά της Βαγδάτης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Εκρηκτική αύξηση στην τιμή του πετρελαίου λόγω Ιράκ

Ιράκ: Απελευθερώθηκαν Τούρκοι όμηροι

Έκρυθμη η κατάσταση στο Ιράκ – Αεροπορικές επιδρομές εξετάζουν οι ΗΠΑ, συνεδριάζει το Συμβ. Ασφαλείας

Χάος εμφυλίου στο Ιράκ – Οι αντάρτες χτυπούν τις πόλεις με στόχο το πετρέλαιο – Βγάζουν από τις φυλακές δολοφόνους

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Η Βρετανία περιορίζει τις βίζες εργασίας μόνο σε πτυχιούχους – Πιέσεις σε Στάρμερ από την άνοδο του ξενοφοβικού Φάρατζ
Οι Βρετανοί εργοδότες εκφράζουν ανησυχίες για τα σχέδια αυστηροποίησης των κανόνων για τους αλλοδαπούς εργαζομένους, λέγοντας ότι είναι απαραίτητοι για την κάλυψη των κενών στην αγορά εργασίας
Πλατεία του Κοινοβουλίου στο Λονδίνο, με φόντο τον Πύργο της Ελισάβετ, όπου στεγάζεται η καμπάνα του Μπιγκ Μπεν
Μακρόν σε τηλεφωνική επικοινωνία με Τραμπ: «Να σε καλέσω σε 2 λεπτά με τον Ζελένσκι και τους άλλους;» – Δείτε βίντεο
Ένα βίντεο από το ταξίδι του με προορισμό το Κίεβο, ανέβασε ο Γάλλος πρόεδρος, στο οποίο φαίνεται ένα στιγμιότυπο όπου ο Μακρόν συνομιλεί με τον Ντόναλντ Τραμπ στο τηλέφωνο
Ο Εμαννουέλ Μακρόν
«Η Τουρκία έτοιμη να φιλοξενήσει τις συνομιλίες της Ρωσίας με την Ουκρανία» λέει ο Ερντογάν - Μίλησε με Πούτιν και Μακρόν
Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι έχει ανοίξει ένα παράθυρο ευκαιρίας για την ειρήνη και ότι μια συνολική κατάπαυση του πυρός θα δημιουργήσει το απαραίτητο περιβάλλον για ειρηνευτικές συνομιλίες
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Βλαντίμιρ Πούτιν 4
Ο Ζελένσκι καλεί τον Πούτιν να συμφωνήσει σε εκεχειρία από αύριο Δευτέρα - «Οι διαπραγματεύσεις θα γίνουν βάσει της κατάστασης στο πεδίο» λέει το Κρεμλίνο
«Δεν έχει νόημα να συνεχιστούν οι σκοτωμοί ούτε για μία ημέρα. Αναμένουμε από τη Ρωσία να επιβεβαιώσει την εκεχειρία, πλήρη, με διάρκεια και αξιόπιστη, ξεκινώντας από αύριο 12 Μαΐου» αναφέρει στην ανάρτησή του ο Ζελένσκι
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι 4