Πέμπτη, 25 Απρ.
18oC Αθήνα

Μακελειό στην Καλιφόρνια: Ένας καυγάς κίνητρο για τη δολοφονία 14 αθώων; Ήταν ζευγάρι οι δράστες

Μακελειό στην Καλιφόρνια: Ένας καυγάς κίνητρο για τη δολοφονία 14 αθώων; Ήταν ζευγάρι οι δράστες

– Ο 28χρονος Σαγιέντ Φαρούκ, Αμερικανός πολίτης και η 27χρονη Tashfeen Malik δράστες της αιματηρής επίθεσης στο Σαν Μπερναντίνο της Καλιφόρνια.
– Σκοτώθηκαν και οι δυο κατά το ανθρωποκυνηγητό με την αστυνομία.
– Ήταν βαριά οπλισμένοι και ντυμένοι με ρούχα παραλλαγής.
– Ο 28χρονος δούλευε στην κομητεία, ήταν παρών στο πάρτι υπαλλήλων των υπηρεσιών υγείας σε κέντρο ατόμων με αναπηρία, ενεπλάκη σε καυγά, έφυγε και γύρισε οπλισμένος.
– Η αστυνομία δεν αποκλείει ούτε την τρομοκρατία. – Βρέθηκαν πολλοί εκρηκτικοί μηχανισμοί στο σημείο της επίθεσης.
– “Μέχρι ενός σημείου ήταν σχεδιασμένο” είπε ο αρχηγός της αστυνομίας
– Κανένα από τα θύματα δεν έχει αναγνωριστεί ακόμα!
– Νόμιμα αγορασμένο το ένα από τα όπλα της επίθεσης.
ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ.

Μια ανείπωτη τραγωδία. Ένα μακελειό. Άλλοι 14 άνθρωποι νεκροί. Όλοι τους, αθώοι. Το κίνητρο; Άγνωστο ακόμα. Μόνο οι δράστες έχουν όνομα. Ήταν ο Σαγιέντ Φαρούκ, 28χρονος Αμερικανός πολίτης και η 27χρονη Tashfeen Malik. Ζευγάρι στη ζωή και στο θάνατο. Η αναγνώριση των δραστών έγινε από τον αρχηγό της αστυνομίας του Σαν Μπερναντίνο, της πόλης των 200.000 κατοίκων κοντά στο Λος Άντζελες που θρηνεί 14 νεκρούς. 14 ανθρώπους που το “έγκλημά” τους ήταν πως βρέθηκαν στο λάθος σημείο, τη λάθος ώρα. Οι τραυματίες είναι 17, πολλοί σε σοβαρή κατάσταση.

Λίγες μέρες πριν συμπληρωθούν τρία χρόνια από το αιματοκύλισμα του δημοτικού σχολείου Σάντι Χουκ στο Κονέκτικατ, όπου ο 20χρονος Άνταμ Λάνζα, εκτέλεσε 26 ανθρώπους, έρχεται ακόμη ένα μακελειό. Η πιο αιματηρή επίθεση στις ΗΠΑ τα τελευταία τρία χρόνια έγινε σε κέντρο ατόμων με αναπηρία στο Σαν Μπερναντίνο, όπου γινόταν πάρτι των υπαλλήλων των υπηρεσιών υγείας της κομητείας.

Αν και ακόμη δεν αποκλειστεί το ενδεχόμενο της τρομοκρατίας, στην τελευταία ενημέρωση που έκανε ο αρχηγός της αστυνομίας Jarrod Burguan, επιβεβαίωσε τις πληροφορίες για καυγά ανάμεσα στον Φαρούκ και κάποιον άλλο κατά τη διάρκεια του πάρτι. Ο 28χρονος δούλευε τα τελευταία πέντε χρόνια στις υπηρεσίες υγείας της κομητείας, ήταν υγειονομικός ελεγκτής. Κατά τη διάρκεια του πάρτι και αφού έγινε ο καυγας, έφυγε και επέστρεψε οπλισμένος. Μαζί του η 27χρονη σύντροφός του, μάλλον σύζυγός του.

Μετά τον πανικό που επικράτησε, οι δράστες κατάφεραν να διαφύγουν από το σημείο της επίθεσης, αλλά ξεκίνησε ένα ανθρωποκυνηγητό από την αστυνομία, που κατάφερε να τους εντοπίσει. Ο μαύρο SUV που οδηγούσαν εγκλωβίστηκε από την αστυνομία και εκεί άρχισε νέος γύρος ανταλλαγής πυροβολισμών. Οχήματα των ειδικών δυνάμεων είχαν περικυκλώσει το αυτοκίνητο διαφυγής των δραστών. Μάλλον δεν τους άφησαν κανένα περιθώριο αντίδρασης. Το ανθρωποκυνηγό ξεκίνησε από ένα σπίτι στην περιοχή Ρέντλαντς. Το σπίτι δεν αποκλείεται να είναι του Σαγιέντ Φαρούκ.

Ο Φαρούκ και η σύντροφός του ήταν έτοιμοι για πόλεμο με την αστυνομία. Είχαν μαζί τους τουφέκια και πιστόλια, φορούσαν σκουρόχρωμα ρούχα και ήταν προετοιμασμένοι για ανταλλαγή πυροβολισμών. Οι δυο τους είναι οι ένοπλοι που εισέβαλαν στο κέντρο ατόμων με αναπηρία και άρχισαν να γαζώνουν αδιακρίτως. Αυτοί είναι οι μοναδικοί ένοπλοι της επίθεσης. Κανείς όμως δεν γνωρίζει τι ήταν αυτό που όπλισε το χέρι τους και τους έκανε δολοφόνους!

Ο κουνιάδος του Φαρούκ, Φαρχάν Καν, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε το Κέντρο Αμερικανικών και Ισλαμικών Σχέσεων, δήλωσε πως βρίσκεται σε κατάσταση σοκ, μη μπορώντας να πιστέψει ότι έχει συμβεί. “Δεν είχα ιδέα” είπε, σημειώνοντας πως είχε δει τον ύποπτο για τελευταία φορά πριν από σχεδόν μια εβδομάδα.

Κατά τη διάρκεια της μάχης, ο Φαρούκ και η 27χρονη σύζυγός του σκοτώθηκαν. Νωρίτερα, είχε συλληφθεί ένα τρίτο άτομο. Δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό αν είναι ένας από τους δράστες που εισέβαλαν στο κέντρο ή εμπλέκεται με οποιοδήποτε άλλο τρόπο.

Το FBI και η αστυνομία δεν έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο της τρομοκρατίας. Άλλωστε στο κέντρο ατόμων με αναπηρία εντοπίστηκαν πολλοί εκρηκτικοί μηχανισμοί, οι οποίοι απενεργοποιήθηκαν. “Μέχρι ενός σημείου, πρέπει να είναι προσχεδιασμένο” είπε ο αρχηγός της αστυνομίας. Το σίγουρο είναι πως οι δράστες ήταν βαριά οπλισμένοι, με τουφέκια και πιστόλια και φορούσαν στρατιωτικού τύπου ρούχα. Τουλάχιστον ένα από τα όπλα που χρησιμοποιήθηκαν στην επίθεση έχει αγοραστεί νόμιμα και οδηγεί σε άτομο που πιστεύεται πως συνδέεται με το νέο μακελειό.

Δέκα ώρες μετά το μακελειό, ακόμη δεν έχει γίνει τίποτε γνωστό σχετικά με τα θύματά του, μεταξύ των οποίων βρίσκονται και 17 τραυματίες, ορισμένοι από τους οποίους σε κρίσιμη κατάσταση. Τα θύματα, δεν έχουν καν αναγνωριστεί!

Το Σαν Μπερναντίνο όπου έγινε η πιο αιματηρή επίθεση στις ΗΠΑ μετά το Σάντι Χουκ βρίσκεται περίπου 100 χιλιόμετρα έξω από το Λος Άντζελες και είναι μια πόλη 200.000 κατοίκων.

Πηγή φωτογραφίας: BBC

Τα συλλυπητήρια προς τις οικογένειες των θυμάτων εξέφρασε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα και καταδίκασε για άλλη μια φορά. “Ένα πράγμα ξέρουμε ότι έχουμε ένα μοτίβο μαζικών δολοφονιών στη χώρα αυτή που δεν έχει αντίστοιχό του πουθενά στον κόσμο”, σημείωσε.

Με πληροφορίες από Guardian, CNN και BBC, ΑΠΕ – ΜΠΕ
Φωτογραφίες: Reuters

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε