Σάββατο, 20 Απρ.
15oC Αθήνα

Μόλις το 25,1% των Σλοβένων στηρίζει την κυβέρνηση συνασπισμού

Μόλις το 25,1% των Σλοβένων στηρίζει την κυβέρνηση συνασπισμού

Σχεδόν τα 2/3 των Σλοβένων δεν στηρίζουν τον κυβερνητικό συνασπισμό με επικεφαλής την Άλενκα Μπράτουσεκ και σε ποσοστό που υπερβαίνει το 50% θεωρούν ότι οι οικονομικές δυσκολίες της Σλοβενίας δεν θα μπορέσουν να επιλυθούν χωρίς διεθνή βοήθεια, σύμφωνα με έρευνα της κοινής γνώμης που διεξήχθη από τη Σχολή Κοινωνικών Επιστημών της Νόβα Γκόριτσα.

Ειδικότερα, την τετραμελή κυβέρνηση συνασπισμού, οκτώ μήνες μετά τη συγκρότησή της, στηρίζει το 25,1% των ερωτηθέντων και το 64,3% δεν τη στηρίζει.

Όσον αφορά τα ποσοστά των πολιτικών κομμάτων, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα του Ίγκορ Λούκσιτς που μετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό συγκεντρώνει ποσοστό 9,6%, το αντιπολιτευόμενο Σλοβενικό Δημοκρατικό Κόμμα (SDS) του πρώην πρωθυπουργού, Γιάνεζ Γιάνσα συγκεντρώνει ποσοστό 8,2% και στην τρίτη θέση είναι το αντιπολιτευόμενο κόμμα Νέα Σλοβενία (Nsi) με 3,2%.

Το Κόμμα Συνταξιούχων (DeSUS) είναι στο 2,7% και η κυβερνώσα “Θετική Σλοβενία” είναι στο 2,2%.
Πάνω από τα 2/3 των ερωτηθέντων εμφανίζονται αναποφάσιστοι ή απαντούν ότι δεν θα ψηφίσουν.

Από τους ψηφοφόρους που έχουν αποφασίσει τι θα ψηφίσουν το 33,1% απαντά ότι θα ψηφίσει το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SD), το 28,2% ότι θα ψηφίσει το Σλοβενικό Δημοκρατικό Κόμμα (SDS) και το κόμμα Νέα Σλοβενία (NSi) 11%.
To 52% των Σλοβένων απαντά ότι η Σλοβενία δεν μπορεί να επιλύσει τα οικονομικά προβλήματά της χωρίς διεθνή βοήθεια και το 41,3% θεωρεί ότι η αναγκαία βοήθεια είναι περιττή.

Η πρωθυπουργός της Σλοβενίας, Άλενκα Μπράτουσεκ, σε δηλώσεις το Σάββατο στον τηλεοπτικό σταθμό POP – TV, επανέλαβε ότι η χώρα δεν είναι σε θέση να διευθετήσει μόνη της τη δύσκολη οικονομική κατάσταση, που συνδέεται με απώλειες και κακές πιστώσεις στο τραπεζικό σύστημα και να εξυπηρετήσει το δημόσιο χρέος μόνη της, χωρίς την ένταξη σε πρόγραμμα της “τρόικα” (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο) ή χωρίς κεφάλαια από το Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM).

Στην ερώτηση πόσο η αυστηρότερη πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση στο πεδίο είσπραξης των φόρων και στη μάχη κατά της γκρίζας οικονομική θα βελτιώσει τη γενική οικονομική κατάσταση, το 56,6% των ερωτηθέντων απάντησε ότι θα επηρεάσει σημαντική την οικονομική κατάσταση και το 36,3% ότι δεν θα επηρεάσει την οικονομική κατάσταση στη χώρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μνημείο για τα θύματα τροχαίων δυστυχημάτων αναγέρθηκε στη Λιουμπλιάνα

Άγνωστος άνοιξε πυρ και σκότωσε τρεις ανθρώπους στο Μάριμπορ

Σλοβενία: Στο 12,8% η ανεργία τον Αύγουστο

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε