Κόσμος

Mostafa El-Abbadi: H Google τιμά με doodle τον κορυφαίο μελετητή του ελληνορωμαϊκού κόσμου

Τον κορυφαίο ιστορικό Μουσταφά Ελ-Αμπαντί τιμά η Google μέσα από το σημερινό doodle. Θεωρήθηκε ως ο κορυφαίος Αιγύπτιος μελετητής του ελληνορωμαϊκού κόσμου και ήταν ο οραματιστής που συνέλαβε και ώθησε με επιτυχία την αναβίωση της περίφημης Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας.

Η Google αφιερώνει το doodle της στον εξέχοντα ιστορικό καθώς σήμερα συμπληρώνονται 24 χρόνια από την γέννηση του. Ο Mostafa El-Abbadi (Μουσταφά Ελ-Αμπαντί), γεννήθηκε στις 10 Οκτωβρίου 1928 στο Κάιρο της Αιγύπτου και πέθανε στις 13 Φεβρουαρίου 2017 στην Αλεξάνδρεια. Αποφοίτησε το 1951 από το Πανεπιστήμιο της Αλεξάνδρειας και πήρε το 1960 διδακτορικό στην αρχαία ιστορία από το Πανεπιστήμιο του Cambridge. Επέστρεψε στο Πανεπιστήμιο της Αλεξάνδρειας ως λέκτορας και αργότερα έγινε καθηγητής ελληνορωμαϊκών σπουδών.

Επικεντρώθηκε ιδιαίτερα στη Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας των Κλασικών χρόνων και έγινε αυθεντία στο ίδρυμα, το οποίο ήταν το πρώτο που προοριζόταν να αποτελέσει «αποθήκη όλης της γνώσης» του κόσμου.

Σε μια διάλεξη του 1972 στο Πανεπιστήμιο της Αλεξάνδρειας, ο Mostafa El-Abbadi (Μουσταφά Ελ-Αμπαντί) δήλωσε ότι θα έπρεπε να δημιουργηθεί μια σύγχρονη μεγάλη παγκόσμια βιβλιοθήκη.

Στη συνέχεια άρχισε να αναπτύσσει σχέδια για ένα τέτοιο ίδρυμα. Με τον καιρό μπόρεσε να πείσει τον κυβερνήτη της Αλ-Ισκανταρίγια και την κυβέρνηση της Αιγύπτου να υποστηρίξουν το έργο. Το 1986 η UNESCO συμφώνησε να βοηθήσει και ο ακρογωνιαίος λίθος για τη νέα βιβλιοθήκη τέθηκε το 1988.

Η Bibliotheca Alexandrina, ένα κυλινδρικό κτίριο που σχεδιάστηκε από τη νορβηγική εταιρεία αρχιτεκτονικής Snøhetta, άνοιξε το 2002 με χώρο για περίπου οκτώ εκατομμύρια βιβλία σε επτά επίπεδα, τέσσερα μουσεία, ένα πλανητάριο, πολλές γκαλερί και ένα τεράστιο αναγνωστήριο.

Ο Mostafa El-Abbadi (Μουσταφά Ελ-Αμπαντί) δώρισε ένα αντίγραφο του 16ου αιώνα του Codex Justinianus (Κώδικας του Ιουστινιανού) στη Bibliotheca. Ο Abbadi έγραψε το Life and Fate of the Ancient Library of Alexandria (1990) και το λήμμα της Encyclopædia Britannica στη Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας.

Το 1996 εξελέγη πρόεδρος της Αρχαιολογικής Εταιρείας Αλεξάνδρειας και αργότερα έγινε επίτιμος πρόεδρος.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Οι ΗΠΑ βομβάρδισαν θέσεις τζιχαντιστών στη Νιγηρία τα Χριστούγεννα: «Θα υπάρξουν κι άλλοι νεκροί αν συνεχιστεί η σφαγή χριστιανών» λέει ο Τραμπ
«Είχα προειδοποιήσει ήδη αυτούς τους τρομοκράτες ότι αν δεν σταματούσαν τη σφαγή χριστιανών, θα πλήρωναν ακριβά» λέει ο Τραμπ
Ντόναλντ Τραμπ
16
Ο Πάπας Λέων στο χριστουγεννιάτικο μήνυμά του: «Αναθέτουμε όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο στον Πρίγκιπα της Ειρήνης» – Η αναφορά του στη Γάζα και τους πρόσφυγες
«Πώς να μην θυμηθούμε τις σκηνές της Γάζας, οι οποίες εδώ και πολλές εβδομάδες είναι εκτεθειμένες στην βροχή, στον άνεμο και στο κρύο, αλλά και εκείνες τόσων άλλων προσφύγων κάθε ηπείρου» ανέφερε ο πάπας
πάπας λέων
Χριστουγεννιάτικη επικοινωνία Ζελένσκι με τους Αμερικανούς απεσταλμένους Γουίτκοφ και Κούσνερ για την Ουκρανία - «Ήταν μία καλή συζήτηση»
«Ελπίζω ότι οι συμφωνίες που επιτεύχθηκαν σήμερα με την ευκαιρία των Χριστουγέννων και οι ιδέες που συζητήσαμε θα αποδειχθούν χρήσιμες»
REUTERS