Κόσμος

NASA: Ιστορική πτήση του ρομποτικού της ελικοπτέρου στον Άρη

Για άλλη μια φορά, στον Άρη γράφτηκε ιστορία. Το ελικόπτερο της NASA, Ingenuity, έκανε μια σύντομη αλλά ιστορική πτήση στον κόκκινο πλανήτη. Ανάμεσα στους επιστήμονες που έφτιαξαν το μικροσκοπικό ρομποτικό ελικόπτερο είναι και ο Έλληνοαμερικανός Θοδωρής Τζανέτος. 

«Τα υψομετρικά δεδομένα επιβεβαιώνουν πως το Ingenuity (σ.σ. σημαίνει εφευρετικότητα) πραγματοποίησε την πρώτη μηχανοκίνητη πτήση σε άλλο πλανήτη», δήλωσε μηχανικός του Εργαστηρίου Αεριώθησης (Jet Propulsion Laboratory) της NASA.

Τη στιγμή που η απογείωση του ελικοπτέρου στέφθηκε με επιτυχία, στην αίθουσα ελέγχου της NASA ξέσπασαν χειροκροτήματα και επιφωνήματα χαράς.

nasa helicopter

Ένα σύντομο βίντεο της πτήσης, που τραβήχτηκε από το ρομποτικό ρόβερ Perseverance (Επιμονή), με το οποίο το Ingenuity έφθασε στον «κόκκινο πλανήτη». Το ελικόπτερο έφτασε στα τρία μέτρα από το έδαφος και έμεινε στον αέρα 39 δευτερόλεπτα. 

Στο βίντεο φαίνεται το ελικόπτερο να υψώνεται τρία μέτρα επιτόπου και στη συνέχεια να προσεδαφίζεται στην επιφάνεια του Άρη.

Το ελικόπτερο έστειλε και το ίδιο μια ασπρόμαυρη φωτογραφία, στην οποία φαίνεται η σκιά του πάνω στον κόκκινο πλανήτη.

nasa helicopter

«Μπορούμε πλέον να λέμε ότι οι άνθρωποι πραγματοποίησαν μηχανοκίνητη πτήση σε έναν άλλο πλανήτη», δήλωσε με ενθουσιασμό η ΜιΜι Αούνγκ, επικεφαλής του προγράμματος του ελικοπτέρου.

Η πτήση είχε προγραμματιστεί αρχικά για τις 11 Απριλίου, όμως καθυστέρησε εξαιτίας τεχνικού προβλήματος που εμφανίσθηκε κατά τη δοκιμή των ελίκων του.

nasa helicopter

Το εγχείρημα ήταν μια αληθινή πρόκληση, επειδή η ατμόσφαιρα στον Άρη έχει πυκνότητα μόνο 1% αυτής της γήινης ατμόσφαιρας και οι έλικες μπορούν να σηκώνουν το βάρος του ελικοπτέρου πιέζοντας τον αέρα καθώς περιστρέφονται.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ
Φωτογραφίες: Reuters

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Μακρόν, Στάρμερ και Μερτς καλούν το Ιράν σε «αυτοσυγκράτηση» μέσω κοινής δήλωσης – «Καταδικάζουμε την δολοφονία διαδηλωτών»
«Οι ιρανικές αρχές έχουν την ευθύνη να προστατεύουν τον λαό τους και οφείλουν να εγγυώνται την ελευθερία της έκφρασης και την ειρηνική συνάθροιση χωρίς φόβο αντιποίνων» τονίζουν οι τρεις ηγέτες
Ο Γερμανός καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς κάθεται μαζί με τον Εμανουέλ Μακρόν, πρόεδρο της Γαλλίας, και τον Κίρ Σταρμερ, πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου
Σύμβουλος του Πούτιν απειλεί με βαλλιστικούς πυραύλους της ΕΕ: «Δεν υπάρχουν συστήματα αεράμυνας ικανά να τους αναχαιτίσουν»
Η επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Κάγια Κάλας, κάλεσε τις χώρες - μέλη «να ψάξουν πιο βαθιά» στα αποθέματα της αντιαεροπορικής άμυνάς τους και «να ανταποκριθούν τώρα»
Στρατιωτικοί συμμετέχουν σε αυτό που το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας αποκαλεί ανάπτυξη του ρωσικού πυραυλικού συστήματος Oreshnik με υπερηχητική ταχύτητα και πυρηνική ικανότητα