Κόσμος

NASA: Το Ingenuity ετοιμάζεται για την 60η πτήση του στον πλανήτη Άρη

Την 60η πτήση του ελικοπτέρου Ingenuity στον πλανήτη Άρη ετοιμάζει η NASA, όπως ανακοίνωσε χθες Παρασκευή (22.9.2023) η αμερικανική διαστημική υπηρεσία. Ωστόσο, αυτή δεν αναμένεται να γίνει πριν τις 25 Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της αποστολής της NASA, το ελικόπτερο Ingenuity αναμένεται να φθάσει σε ύψος 10 μέτρων και να διανύσει απόσταση 326 μ. σε διάστημα 124 δευτερολέπτων στον πλανήτη Άρη.

Οι προδιαγραφές του έκαναν λόγο για πτήσεις διάρκειας έως και 90 δευτερολέπτων, προκειμένου να διανύει απόσταση σχεδόν 300 μέτρων κάθε φορά, φθάνοντας σε ύψος 3-4,5 μέτρων από την επιφάνεια του Κόκκινου Πλανήτη.

Το Ingenuity έφθασε στον κρατήρα Jezero του Άρη στις 18 Φεβρουαρίου 2021, προσαρτημένο στο ρομποτικό όχημα Perseverance της NASA. Από τότε, σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο.

Ήδη, το γεγονός ότι κατάφερε να πετάξει στον πλανήτη Άρη εξ αρχής ήταν ένα ιστορικής σημασίας επίτευγμα για τη NASA, πόσο μάλλον ότι πρόσφατα έσπασε το ρεκόρ ύψους που έφτασε σε πτήση του.

Πιο αναλυτικά, στην 59η πτήση που πραγματοποίησε το ελικόπτερο Ingenuity στον πλανήτη Άρη στις 16 Σεπτεμβρίου, κατάφερε να φτάσει σε ύψος 20 μέτρων (66 πόδια), το οποίο αποτελεί νέο ρεκόρ πτήσης εκτός Γης.

Παράλληλα, το ρόβερ Perseverance της NASA συνεχίζει τη δουλειά του στον πλανήτη Άρη, καθώς παρήγαγε οξυγόνο στον Κόκκινο Πλανήτη ενώ άφησε στο έδαφος τα πρώτα αρειανά πετρώματα που θα σταλούν στην Γη.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Φον ντερ Λάιεν για πυρηνική ενέργεια: «Στρατηγικό σφάλμα η ΕΕ να γυρίσει την πλάτη σε μία αξιόπιστη, οικονομικά προσιτή και χαμηλών εκπομπών πηγή»
«Είμαστε μάρτυρες μίας παγκόσμιας επιστροφής στην πυρηνική ενέργεια. Και η Ευρώπη θέλει να συμμετάσχει σε αυτό», πρόσθεσε η πρόεδρος της Κομισιόν
European Commission President Ursula von der Leyen delivers a speech during the opening plenary session at the IAEA Nuclear Energy Summit in Paris, France, March 10, 2026. REUTERS/Abdul Saboor/Pool
Τέλος με νομοσχέδιο οι αμβλώσεις στην Πολιτεία Γουαϊόμινγκ μετά τον εντοπισμό καρδιακού παλμού στο έμβρυο
Το Γουαϊόμινγκ είναι η πέμπτη πολιτεία των ΗΠΑ που απαγορεύει τις αμβλώσεις μετά τον εντοπισμό καρδιακού παλμού στο έμβρυο, ακολουθώντας τη Φλόριντα, τη Τζόρτζια, την Άιοβα και τη Νότια Καρολίνα
Black African American Pregnant woman touching her belly with gentle fingers while resting in a comfortable setting, showing tenderness and connection.
Τηλεφωνική επικοινωνία Φιντάν – Αραγτσί: «Απαράδεκτη η παραβίαση του τουρκικού εναέριου χώρου»
Ο Αραγτσί υποστήριξε ότι οι πύραυλοι που κατευθύνθηκαν προς τον τουρκικό εναέριο χώρο δεν προήλθαν από το Ιράν, προσθέτοντας ότι θα πραγματοποιηθεί πλήρης διερεύνηση της υπόθεσης
Χακάν Φιντάν