Δευτέρα, 29 Απρ.
20oC Αθήνα

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Ποιά είναι η γυναίκα που ονευρεύεται να γίνει… Μέρκελ

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Ποιά είναι η γυναίκα που ονευρεύεται να γίνει… Μέρκελ

Μητέρα επτά παιδιών, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θεωρείται από πολλούς η διάδοχος της Άνγκελα Μέρκελ. Για κάποιους, η τοποθέτησή της στο υπουργείο Άμυνας της Γερμανίας ήταν ο… καλύτερος τρόπος για να «καεί»!

Γεννήθηκε στις 8 Οκτωβρίου του 1958 στις Βρυξέλλες. Ο πατέρας της, Ερνστ Άλμπρεχτ ήταν επιφανές στέλεχος του κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών, Ευρωπαίος Επίτροπος και επί χρόνια πρωθυπουργός της Κάτω Σαξωνίας.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μιλά Γαλλικά και Αγγικά

Έζησε στο Βέλγιο, όπου όταν γεννήθηκε εργαζόταν ο πατέρας της, μέχρι τα 13 της χρόνια. Αρχικά σπούδασε οικονομικά στο πανεπιστήμια του Γκέτιγκεν και του Μούνστερ (Ρηνανία Βεστφαλία) αλλά και στο London School od Economics. Αλλά το 1980 αποφάσισε πως την ενδιέφερε περισσότερο από τα οικονομικά η ιατρική. Σπούδασε στο πανεπιστήμιο του Ανόβερο και πήρε το πτυχίο της σε επτά χρόνια.

Εγκατέλειψε τις σπουδές και την πρακτική της το 1994 και για τέσσερα χρόνια για να ακολουθήσει τον σύζυγό της, επίσης γιατρό, στην Καλιφόρνια, καθώς του προτάθηκε θέση στο πανεπιστήμιο του Στάνφορντ.

Παντρεύτηκε τον Χέικο φον ντερ Λάιεν, καθηγητή ιατρικής που «κρατάει» από μεγάλο… τζάκι. Μαζί έχουν επτά παιδιά: τον Ντέιβιντ (1987), τη Σόφι (1989), στη Μαρία Ντονάτα (1992), τα δίδυμα Βικτόρια και Τζοάνα (1994), τον Έγκμοντ (1998) και τη Γκράσια (1999).

Το… παρατσούκλι της είναι Ζενσουρσουρλα (Zensursula) και προέρχεται από τη λέξη zensur που σημαίνει λογοκρισία στα γερμανικά και το όνομά της. Και αυτό γιατί υποστήριξε με πάθος το μπλοκάρισμα της παιδικής πορνογραφίας μέσω internet και την τήρηση λίστας με τέτοιες ιστοσελίδες από την ομοσπονδιακή αστυνομία. Έτσι, δημιούργησε την υποδοχή για λογοκρισία ιστοσελίδων που θεωρούνταν παράνομες από την Αστυνομία.

Βελτιωμένη… έκδοση της Μέρκελ

Η 55χρονη γοητευτική πολιτικός είναι η πρώτη γυναίκα που αναλαμβάνει το υπουργείο Άμυνας της Γερμανίας. Πολλοί εντυπωσιάστηκαν από την κίνηση της Άνγκελα Μέρκελ. Άλλοι προσπάθησαν να δουν πίσω από τις… γραμμές.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έχει σπουδάσει ιατρική και όλοι στο πρόσωπό της βλέπουν την επόμενη Άνγκελα Μέρκελ, όταν εκείνη το 2017 και όταν τελειώσει η νέα τρίτη θητεία της, αποχωρίσει από την πολιτική. Μόνο που η φον ντερ Λάινεν θα είναι μια πιο βελτιωμένη έκδοση της Μέρκελ.

Είναι περισσότερο φιλοευρωπαία και ονειρεύεται στις Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώης, όπως έχει δηλώσει κι έχει επίσης περισσότερες κοινωνικές ευαισθησίες. Έχει ταχθεί υπέρ του γάμου των ομοφυλοφίλων, της καθιέρωσης κατώτατου μισθού. Γι’ αυτά προκάλεσε πολλούς εχθρούς στις τάξεις των Χριαστιανοδημοκρατών και φίλους στην… άλλη πλευρά.

Γιατί στο υπουργείο Άμυνας

Ιδού το ερώτημα που προσπαθούν να απαντήσουν όλοι.

Το υπουργείο Άμυνας είναι «αμαρτωλό» και επιρρεπές σε σκάνδαλα. Από κάποιους, το να της δώσει η Μέρκελ αυτό το χαρτοφυλάκιο ήταν απλά ο καλύτερος τρόπος για να ξεφορτωθεί μια επικίνδυνη αντίπαλο, αφού θεωρείται θέση που… βοηθά στο να τελειώνουν πολιτικές καριέρες γράφει η Independent.

Κατά άλλους, η Μέρκελ ήθελε να διώξει τον νυν υπουργό Άμυνας (τον οποίο όμως διατήρησε στην κυβέρνηση) γιατί είχε εμπλακεί σε σκάνδαλο κατασπατάλησης εκατομμυρίων ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ανακοινώθηκε η νέα κυβέρνηση της Γερμανίας – Αμετακίνητος ο Σόιμπλε, μπαίνει στην κυβέρνηση και ο Άσμουσεν

Ανακοινώθηκε η… μισή κυβέρνηση της Γερμανίας

Aνακοινώνονται οι νέοι υπουργοί της Γερμανίας την Κυριακή – Τα επικρατέστερα ονόματα

Η νέα κυβέρνηση της Γερμανίας: Σόιμπλε στο Οικονομικών αλλά με εποπτεία Γκάμπριελ!

Γερμανικές τράπεζες: Είμαστε υπερήφανοι για τον Σόιμπλε

Η έκπληξη του Σόιμπλε στον Στουρνάρα: Happy birthday dear Yannis (ΦΩΤΟ)

Οι ψηφοφόροι του SPD δε θέλουν τον Γκάμπριελ για υπουργό Οικονομικών αλλά τον Σόιμπλε

Το ΔΝΤ πυροβολεί Μέρκελ και Σόμπλε: Πνίξατε την Ελλάδα

Σόιμπλε: Θα ήθελα να παραμείνω υπουργός

Οι Σοσιαλδημοκράτες διεκδικούν το υπουργείο Οικονομικών που θέλει και ο Σόιμπλε

Τηλεφώνημα Βενιζέλου σε Σόιμπλε: Δεν αντέχουν άλλο οι Έλληνες – “Στόλισε” την τρόικα

Σόιμπλε: Λιτότητα; Ποια λιτότητα; Εμείς δεν επιβάλουμε τίποτα!

Λιτότητα αγάπη μου! Τι προβλέπει για την Ελλάδα η συμφωνία στη Γερμανία

Γερμανική πρόκληση: “Στον κόσμο της η Μέρκελ! Η Ελλάδα δεν προοδεύει και πρέπει να φύγει από την Ευρωζώνη”

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε