Δευτέρα, 6 Μαΐ
22oC Αθήνα

Πάει Μπουρκίνα Φάσο ο Καντάφι;

Πολλά τα σενάρια για το που μπορεί να βρίσκεται. Τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι ψάχνει διέξοδο προς την Μπουρκίνα Φάσο.

   Η διέλευση της τεράστιας φάλαγγας στρατιωτικών αυτοκινήτων μέσα από την έρημο από τη Λιβύη προς τον Νίγηρα είναι πολύ πιθανόν το αποτέλεσμα διαπραγμάτευσης για τη διαφυγή του Μουάμαρ Καντάφι σε μία φίλη αφρικανική χώρα, όπως η Μπουρκίνα Φάσο, δήλωσαν σήμερα στο πρακτορείο Ρόιτερς στρατιωτικές πηγές της Γαλλίας και του Νίγηρα.

    Λίγες ώρες αφού η στρατιωτική φάλαγγα , αποτελούμενη από 200-250 οχήματα, πέρασε τα σύνορα προς το Νίγηρα, συνοδεία πολεμιστών Τουαρέγκ, μεταδόθηκε από το τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera η επίτευξη συμφωνίας για την είσοδο περί το μεσημέρι των αντικαθεστωτικών δυνάμεων της Λιβύης σε έναν από τους τελευταίους θύλακες των κανταφικών δυνάμεων.

    Σύμφωνα με γαλλικές στρατιωτικές πηγές, είναι πιθανόν ότι ο Μουάμαρ Καντάφι θα συναντούσε καθ΄οδόν τη φάλαγγα των στρατιωτικών οχημάτων για να κατευθυνθεί προς τη Μπουρκίνα Φάσο, η οποία τού έχει προσφέρει άσυλο. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στη φάλαγγα ίσως να προστεθεί και ο γιος του συνταγματάρχη Καντάφι και διάδοχός του Σαΐφ αλ-Ισλάμ.

    Καθώς η Γαλλία διαδραμάτισε ηγετικό ρόλο στην νατοϊκή στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη, θεωρείται περίπου αδύνατη η μετακίνηση μίας τέτοιου μεγέθους στρατιωτικής φάλαγγας χωρίς τη γνώση και τη σύμφωνη γνώμη των αεροπορικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ.

    Σύμφωνα με πληροφορίες του Ρόιτερς, είναι πιθανόν ότι η Γαλλία μεσολάβησε για την επίτευξη μίας συμφωνίας ανάμεσα στη νέα ηγεσία της Λιβύης και τους Καντάφι.

    Ωστόσο εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών δεν επιβεβαίωσε την άφιξη της στρατιωτικής φάλαγγας στο Αγκαντές, ούτε οποιαδήποτε προσφορά προς τον Μουάμαρ Καντάφι.

    Άλλες δυτικές κυβερνήσεις, καθώς και η νέα λιβυκή ηγεσία, δεν ήταν διαθέσιμες για να σχολιάσουν τις πληροφορίες.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, στη φάλαγγα βρίσκονταν και αξιωματικοί των στρατιωτικών μονάδων της νότιας Λιβύης και είναι πιθανόν η πομπή να μην διέσχισε κατευθείαν τα σύνορα της Λιβύης με τον Νίγηρα, αλλά να πέρασε στο έδαφος του Νίγηρα μέσω της Αλγερίας.

    Τα αναγνωριστικά και μαχητικά αεροσκάφη του ΝΑΤΟ χτενίζουν τις τελευταίες ημέρες την έρημο για τον εντοπισμό πομπών αυτοκινήτων που ενδεχομένως μεταφέρουν μέλη της οικογενείας Καντάφι και, κατά συνέπεια, η μετακίνηση της σημερινής τεράστιας φάλαγγας στρατιωτικών οχημάτων δεν θα ήταν δυνατή χωρίς προηγούμενη συμφωνία.

    Γαλλική στρατιωτική πηγή δήλωσε ότι ο στρατιωτικός διοικητής των δυνάμεων της νότιας Λιβύης, ο στρατηγός Αλι Χάνα, είναι πιθανόν να βρίσκεται επίσης στον Νίγηρα και ότι σύμφωνα με πληροφορίες, ο Μουάμαρ Καντάφι και ο Σαΐφ αλ-Ισλάμ επρόκειτο να συναντηθούν με τον στρατηγό Χάνα και να ενωθούν με στρατιωτική φάλαγγα, εάν επρόκειτο να αποδεχθούν την προσφορά της Μπουρκίνα Φάσο.

    Πριν από δύο εβδομάδες, η Μπουρκίνα Φάσο, πρώην γαλλική αποικία και αποδέκτης σημαντικής λιβυκής βοήθειας, προσέφερε στον Καντάφι άσυλο, ενώ παράλληλα αναγνώρισε το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο ως νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης.

 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΟΥ NEWSIT ΣΤΗΝ ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΣΤΗΝ ΛΙΒΥΗ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε