Κόσμος

Porca miseria! Οι πιο πλούσιοι του κόσμου είδαν την περιουσία τους να μειώνεται το 2022

Η αξία της περιουσίας των πιο πλούσιων ανθρώπων γνώρισε το 2022 τη μεγαλύτερη μείωση εδώ και δέκα χρόνια λόγω της πτώσης των χρηματιστηρίων, σύμφωνα με διεθνή έρευνα που πραγματοποίησε το Capgemini.

Ο ιδιοκτήτης της LVMH Μπερνάρ Αρνό που είναι ο πιο πλούσιος άνθρωπος του κόσμου, αλλά και ο ιδρυτής του Facebook Μαρκ Ζάκερμπεργκ είδαν την περιουσία τους να αυξάνεται με μικρότερους ρυθμούς πέρυσι.

Παγκοσμίως ο αριθμός των πλουσίων – άνθρωποι που διαθέτουν ρευστότητα άνω του 1 εκατ. δολαρίων, βάσει των κριτηρίων της Capgemini — μειώθηκε κατά 3,3% το 2022, στα 21,7 εκατομμύρια.

Παράλληλα μειώθηκε και η αξία της συνολικής περιουσίας τους, η οποία το 2022 εκτιμήθηκε στα 83 τρισεκ. δολάρια, μείωση κατά 3,6% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

«Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μείωση εδώ και δέκα χρόνια εξαιτίας των μακροοικονομικών και γεωπολιτικών αβεβαιοτήτων», υπογράμμισε η Capgemini στην ετήσια έκθεσή της που αφορά 71 χώρες.

Το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία και οι επιπτώσεις του στον πλανήτη, όπως και η αύξηση του πληθωρισμού και η άνοδος των επιτοκίων των κεντρικών τραπεζών έκαναν το 2022 πολύ δύσκολο από οικονομική άποψη. Εξάλλου μείωση σημείωσαν πέρυσι και οι δείκτες των παγκόσμιων χρηματιστηρίων.

«Υπάρχει έντονη σχέση» μεταξύ της εξέλιξης των χρηματιστηριακών δεικτών και των περιουσιών, εκτίμησε ο Ελίας Γάνεμ διευθυντής οικονομικών ερευνών του Capgemini.

Στη Βόρεια Αμερική παρατηρήθηκε η μεγαλύτερη μείωση της αξίας των περιουσιών των πλουσίων (-7,4%) ενώ ακολούθησε η Ευρώπη (-3,2%) και η περιοχή Ασίας- Ειρηνικού (-2,7%).

Αντιθέτως οι πλούσιοι στην Αφρική, τη Μέση Ανατολή και τη Λατινική Αμερική είδαν τις περιουσίες τους να αυξάνονται χάρη στην άνοδο των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Κοινή ανακοίνωση ΥΠΕΞ για Μέση Ανατολή: «Καταδικάζουμε τις επιθέσεις της Χεζμπολάχ, καλούμε σε διαπραγματεύσεις μεταξύ Λιβάνου και Ισραήλ»
«Καλούμε το Ισραήλ να αποφύγει την περαιτέρω επέκταση της σύγκρουσης, μεταξύ άλλων μέσω χερσαίας επιχείρησης στο λιβανικό έδαφος» αναφέρεται στην δήλωση
Λίβανος
Δημοσιογράφος απήχθη στη Βαγδάτη - Συνελήφθη ένας ύποπτος
Το υπουργείο Εσωτερικών του Ιράκ ανέφερε ότι συνεχίζονται οι προσπάθειες για τον εντοπισμό των υπόλοιπων υπόπτων και την απελευθέρωσή της δημοσιογράφου, ενώ θα ληφθούν νομικά μέτρα εναντίον όλων των εμπλεκομένων
Ένας αστυνομικός στέκεται φρουρός καθώς πολίτες, εγκαταλείπουν το Ιράκ μέσω της συνοριακής διάβασης Καράμε με την Ιορδανία, μετά το κλείσιμο των αεροδρομίων στο Ιράκ λόγω της κλιμάκωσης των περιφερειακών εντάσεων, εν μέσω της σύγκρουσης των ΗΠΑ και του Ισραήλ με το Ιράν
Ανατροπή στην υπόθεση δηλητηρίασης μητέρας και κόρης στην Ιταλία τα Χριστούγεννα: Έρευνα για ανθρωποκτονία με ρικίνη
Η 15χρονη Σάρα Ντι Βίτα και η 50χρονης μητέρας της, Αντονέλα Ντι Τζέλσι πέθαναν με διαφορά λίγων ωρών - Ο σύζυγος της γυναίκας, Τζιάνι ανάρρωσε και η μεγαλύτερη κόρη της οικογένειας δεν είχε παραστεί στο γεύμα
Μητέρα και κόρη νεκρές μετά την κατανάλωση θαλασσινών σε ρεβεγιόν
Ένας νεκρός και περισσότεροι από 50 τραυματίες από φωτιά σε πετροχημικό εργοστάσιο στην Ρωσία - Δείτε βίντεο
Η υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας της Ρωσίας επέβαλε προσωρινά περιορισμούς στο τοπικό αεροδρόμιο στο Νιζνεκάμσκ, που βρίσκεται σε απόσταση 1.000 χιλιομέτρων ανατολικά της Μόσχας
Ρωσία