Παρασκευή, 26 Απρ.
21oC Αθήνα

Σκέρτσα, νάζια και… αποθέωση Μέρκελ από Ομπάμα (ΦΩΤΟ)

Σκέρτσα, νάζια και… αποθέωση Μέρκελ από Ομπάμα (ΦΩΤΟ)

Οι γκριμάτσες της Άνγκελα Μέρκελ δεν έλειψαν. Ούτε το πλατύ χαμόγελο του Μπαράκ Ομπάμα. Στην τελευταία επίσκεψή του στη Γερμανία, ο Αμερικανός πρόεδρος αποθέωσε την καγκελάριο της Γερμανίας αλλά τα δύσκολα έρχονται τη Δευτέρα (25.04.2016) όταν στο τραπέζι θα πέσουν η Ελλάδα και το χρέος.

Σε πολλές από τις φωτογραφίες κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου του προέδρου των ΗΠΑ και της καγκελαρίου της Γερμανίας στο Ανόβερο, κατά την υποδοχή του και την κοινή τους παρουσία στη Βιομηχανική Έκθεση της πόλης, το βλέμμα της Μέρκελ προς τον Αμερικανό πρόεδρο μοιάζει με… λατρεία. Αλλά είναι τα παιχνίδια του φωτογραφικού φακού που δημιουργούν τις εντυπώσεις.

Τα μέτρα ασφαλείας έξω από το ανάκτορο Χέρενχαουζεν κάτι περισσότερο από δρακτόντεια. Όπως περιγράφει η Deutsche Welle, ακριβώς στις 14:30 το μεσημέρι της Κυριακής (24.04.2016) οι γερμανικές αρχές έδωσαν τη διαταγή: Freeze. Ήτοι, δεν κουνιέται κανείς! Όπως και έγινε! Μόλις έφτασε ο Μπαράκ Ομπάμα, η Άνγκελα Μέρκελ τον υποδέχτηκε και κανένας από τους δημοσιογράφους δεν επιτρέπεται να μετακινηθεί από τη θέση στην οποία βρίσκεται εκείνη τη στιγμή.

Φωτογράφοι και εικονολήπτες είχαν ήδη συμπληρώσει μισή ώρα αναμονής και ένιωθαν για τα καλά την παγωνιά, καθώς η θερμοκρασία είχε πέσει στους τέσσερις βαθμούς.

«Της έχω εμπιστοσύνη» έλεγε ο Μπαράκ Ομπάμα για την Άνγκελα Μέρκελ πριν τη συνάντηση στο Ανόβερο. Μετά έγινε ακόμα πιο… θερμός: «Είναι η πιο σημαντική σχέση και φιλία που είχα στη διάρκεια της θητείας μου» δήλωσε ο αμερικανός πρόεδρος, εξηγώντας ότι εκτιμά ιδιαιτέρως τη «σταθερή πορεία της» και τη «συνέπειά» της.

Και την αποθέωσε για ακόμη ένα λόγο: για τη στάση της στο προσφυγικό. «Θέλω να επαινέσω για μία ακόμη φορά τον θαρραλέο ρόλο που επωμίστηκε στη Γερμανία και στην Ευρώπη, όταν ήρθαν απελπισμένοι πρόσφυγες από τον πόλεμο της Συρίας και άλλες εστίες πολέμου. Ίσως γιατί και η ίδια ζούσε κάποτε πίσω από ένα Τείχος. Η Άνγκελα αντιλαμβάνεται πολύ καλά τον πόθο εκείνων που τους απαρνήθηκαν την ελευθερία και αναζητούν μία καλύτερη ζωή». Η ιστορία θα δικαιώσει την Μέρκελ, αναφώνησε ο Αμερικανός πρόεδρος στην κοινή συνέντευξη τύπου.

Η Μέρκελ άλλοτε χαμογελά, άλλοτε μειδιά και σίγουρα θέλει να αποφύγει (ως βέρα ανατολικογερμανίδα) τις συναισθηματικές εξάρσεις. Όπως είπε απαντώντας σε ερώτηση, «μέχρι τον Νοέμβριο έχουμε καιρό» και γι’ αυτό θα συναντήσει ακόμη πολλές φορές τον Μπαράκ Ομπάμα.

Συρία και Λιβύη βρέθηκαν στο επίκεντρο των συνομιλιών στο ανάκτορο Χέρενχαουζεν και η Άνγκελα Μέρκελ διαπίστωσε σύμπτωση απόψεων με την Ουάσιγκτον: η ειρηνευτική διαδικασία για τη Συρία πρέπει να επιτύχει, αλλά η λύση μπορεί να προέλθει μόνο από τις διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα του ΟΗΕ στη Γενεύη, επεσήμανε η Γερμανίδα καγκελάριος.

Σημαντική προτεραιότητα στην ατζέντα Ομπάμα-Μέρκελ αποτέλεσε και το μέλλον του ΝΑΤΟ. Δυόμιση μήνες πριν από την κρίσιμη σύνοδο κορυφής στη Βαρσοβία, ο Αμερικανός πρόεδρος πιέζει για μία ακόμη φορά τους Ευρωπαίους εταίρους να αυξήσουν τις αμυντικές δαπάνες τους στο 2% του ΑΕΠ, συμβάλλοντας κατ αυτόν τον τρόπο στην ευρω-ατλαντική αμυντική ομπρέλα.

Από το Ανόβερο, Ομπάμα επέμεινε ότι «είναι σημαντικό για όλα τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ να προσπαθήσουν να εκπληρώσουν αυτόν τον στόχο», ο οποίος είχε διακηρυχθεί και στην τελευταία σύνοδο κορυφής της Ατλαντικής Συμμαχίας στην Ουαλία το 2014, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει εκπληρωθεί από τα περισσότερα κράτη-μέλη. Η Μέρκελ συμφώνησε μεν αλλά πρόσθεσε πως «γνωρίζουμε ότι πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειες για την άμυνα και τη βελτίωση της υλικοτεχνικής υποδομής. Οδεύουμε αργά προς τον στόχο, αλλά πραγματικά προσπαθούμε να βελτιωθούμε».

Μόνο τέσσερις δημοσιογράφοι κατάφεραν να θέσουν μία ερώτηση στην κοινή συνέντευξη τύπου, το «σφιχτό» πρόγραμμα δεν επέτρεπε τίποτε περισσότερο.

Τη Δευτέρα, Μέρκελ και Ομπάμα πρόκειται να συμμετάσχουν σε μια… μίνι ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής, στην οποία θα συμμετάσχουν επίσης ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, αλλά και ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι. Κύριο θέμα στο «μενού» των συζητήσεων θα είναι η καταπολέμηση της τρομοκρατίας και το ζήτημα της Λιβύης. Και η Ελλάδα…

Με πληροφορίες από τη Deutsche Welle
Φωτογραφίες: Reuters

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε