Παρασκευή, 3 Μαΐ
24oC Αθήνα

Ταξίμ: Η πλατεία που δεν κοιμάται ποτέ

Ταξίμ: Η πλατεία που δεν κοιμάται ποτέ

Η πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης έχει μεγάλη ιστορία. Βρίσκεται στην ευρωπαϊκή πλευρά της Πόλης και είναι από τα πιο διάσημα στέκια για τους τουρίστες, αφού έχει καλά εστιατόρια, καταστήματα για ψώνια και ξενοδοχεία. Αυτές τις ημέρες είναι και πάλι στο προσκήνιο μετά τον ξεσηκωμό των τελευταίων ημερών στην Τουρκία.

Στην πλατεία Ταξίμ, βρίσκεται επίσης το Μνημείο της Δημοκρατίας, το οποίο βρίσκεται εκει για να τιμήσει την 5η επέτειο από την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας το 1923.

Η λέξη Ταξίμ, σημαίνει “διανομή”. Εκεί ήταν παλιά το σημείο όπου συναντιώνταν οι κεντρικές γραμμές ύδρευσης και από εκεί γινόταν το “μοίρασμα” του νερού σε όλη την πόλη.

Ταξίμ, σημαίνει και το γνωστό σ’ εμάς “ταξίμι”.

Η Ταξίμ δεν είναι μόνο δημοφιλής και αγαπητή στους τουρίστες, αλλά και στους ντόπιους. Η Λεωφόρος Ανεξαρτησίας είναι ένας τεράστιος πεζόδρομος ο οποίος καταλήγει στην πλατεία. Απο εκεί περνάει επίσης το τραμ και καταλήγει στον υπόγειο που είναι δεύτερος αρχαιότερος μετά του Λονδίνου.

Στην πλατεία Ταξίμ, θα βρεί κανείς από παραδοσιακά καφενεία, μέχρι φαστ φουντ της Δύσης όπως: Pizza Hut, McDonald’s, Subway και Burger King.

Εκεί επίσης υπάρχουν και κάποια ξενοδοχεία που οι περισσότεροι μόνο απέξω μπορούμε να περάσουμ: InterContinental, Ritz-Carlton και The Marmara Hotel.

Η πλατεία Ταξίμ είναι επίσης το μέρος που οι τούρκοι κάνουν όλες τις παρελάσεις τους, γιορτάζουν την έλευση του νέου έτους αλλά και χώρος που δίνουν ραντεβού οι διαδηλωτές.

Στην πλατεία Ταξίμ βρίσκονται επίσης το Πολιτιστικό Κέντρο Κεμάλ Ατατούρκ, η Όπερα και τα στούντιο της τηλεόρασης του NTV.



ΧΩΡΟΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΔΙΑΔΗΛΩΤΩΝ ΠΑΣΗΣ ΦΥΣΕΩΣ

H πλατεία, Ταξίμ, είναι χώρος συγκέντρωσης όλων όσων έχουν να διαμαρτυρηθούν για κάτι. Είναι σημείο αναφοράς για τους διαδηλωτές.

Στις 16 Φεβρουαρίου 1969 περίπου 150 αριστεριστές τραυματίστηκαν κατά την διάρκεια συγκρούσεων με ακροδεξιούς και η ημέρα αυτή ονομάστηκε “Ματωμένη Κυριακή”.

Επίσης, την Πρωτομαγιά του 1977 έγινε η σφαγή της Πλατείας Ταξίμ, όταν 36 αριστεροί διαδηλωτές δολοφονήθηκαν από ακροδεξιούς.

Η Πλατεία Ταξίμ έχει γίνει πεδίο μάχης και από οπαδούς ομάδων. Το 2000, 2 οπαδοί της Leeds United σφαγιάστηκαν σε συγκρούσεις με οπαδούς της Γαλατασαραι τη νύχτα λίγο πριν τον ημιτελικό του ΟΥΕΦΑ.

Τον Οκτώβριο του 2010 στις 31 του μηνός έγινε επίθεση αυτοκτονίας δίπλα σε μια κλούβα της αστυνομίας.

Ο βομβιστής, ένα κούρδος πέθανε, ενώ και 15 αστυνομικοί και 17 πολίτες τραυματίσθηκαν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Νύχτα συγκρούσεων στην Τουρκία – Άγρια επεισόδια σε Κωνσταντινούπολη και Άγκυρα – «Ταγίπ, παραιτήσου!» φώναζαν οι διαδηλωτές

Βίντεο ΣΟΚ από την Τουρκία! Αστυνομικός πυροβολεί διαδηλωτή και πανηγυρίζει

Σοβαρά επεισόδια τώρα σε Άγκυρα, Σμύρνη και Άδανα – Χιλιάδες διαδηλωτές στην πλατεία Ταξίμ, χορεύουν και τραγουδάνε – ΦΩΤΟ και ΒΙΝΤΕΟ

Δακρυγόνα και πετροπόλεμος μπροστά από το γραφείο του Ερντογάν στην Άγκυρα – Χιλιάδες ξανά στην πλατεία Ταξίμ, χορεύουν και τραγουδάνε!

Τραβάει το σχοινί στα άκρα ο Ερντογάν – Αποκάλεσε ρεμάλια και πλιατσικολόγους τους διαδηλωτές – «Θα χτίσω τζαμί στην Ταξίμ, δε ζητάω την άδεια κανενός

Η τουρκική “εξέγερση” σε 90 δευτερόλεπτα – Ένα εκπληκτικό βίντεο

Συγκλονιστικό βίντεο από την Τουρκία – “Αύρα” αφήνει αναίσθητο διαδηλωτή

“Βομβαρδισμένο” τοπίο η Κωνσταντινούπολη – Νέα επεισόδια και στην Άγκυρα – Δείτε LIVE

Ολονύχτιο πάρτι στην πλατεία Ταξίμ μετά την αποχώρηση της αστυνομίας – Το Newsit στην Κωνσταντινούπολη

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε