Τρίτη, 7 Μαΐ
24oC Αθήνα

Panama Papers: Την παραίτησή του υπέβαλε ο Ισλανδός πρωθυπουργός

Panama Papers: Την παραίτησή του υπέβαλε ο Ισλανδός πρωθυπουργός

Την παραίτησή του υπέβαλε ο πρωθυπουργός της Ισλανδίας, Σίγκμουντουρ Ντάβιντ Γκουνλάουγκσον, μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσαν οι αποκαλύψεις των Panama Papers για offshore εταιρεία που είχε ιδρύσει η σύζυγός του.

 

Νωρίτερα είχε ζητήσει τη διάλυση του κοινοβουλίου από τον πρόεδρο Όλαφουρ Ράγκναρ Γκρίμσον, αφού η αντιπολίτευση κατέθεσε πρόταση μομφής εναντίον της κυβέρνησης μετά το σκάνδαλο των Panama Papers. Ο Όλαφουρ Ράγκναρ Γκρίμσον ωστόσο καθυστέρησε την απόφαση μέχρι να μιλήσει με τους αρχηγούς των μεγαλύτερων πολιτικών κομμάτων.

“Είπα στον αρχηγό του Independence Party Bjarni Benediktsson πως αν οι βουλευτές του κόμματος πιστεύουν ότι δεν μπορούν να στηρίξουν την κυβέρνηση, θα διαλύσω το κοινοβούλιο και θα προκηρύξω εκλογές”, είχε γράψει νωρίτερα στη σελίδα του στο facebook ο πρωθυπουργός της Ισλανδίας.

Η εξέλιξη έρχεται μετά την εμπλοκή του ονόματός του στο μεγαλύτερο οικονομικό σκάνδαλο του αιώνα μετά τις αποκαλύψεις των Panama Papers, καθώς φέρεται να είχε κρύψει εκατομμύρια σε φορολογικό παράδεισο. 

Nú í morgun átti ég mjög góðan fund með Bjarna Benediktssyni, formanni Sjálfstæðisflokksins. Við ræddum árangur ríkisstj…

Δημοσιεύτηκε από Sigmundur Davíð Gunnlaugsson στις Τρίτη, 5 Απριλίου 2016

Η αριστερή αντιπολίτευση είχε ζητήσει την παραίτησή του αμέσως μετά τη διαρροή των εγγράφων που δείχνουν ότι το 2007 είχε ιδρύσει, από κοινού με τη σύζυγό του, μια εταιρεία στις βρετανικές Παρθένες Νήσους για να διαχειρίζεται τα περιουσιακά στοιχεία του ζεύγους. Η σύζυγός του, η Άννα Σιγκούρλαουγκ Παλσντότιρ, είχε αποκαλύψει αυτοβούλως στα μέσα Μαρτίου την ύπαρξη της εταιρείας Wintris η οποία διαχειρίζεται την περιουσία που κληρονόμησε από τον επιχειρηματία πατέρα της. Αρνείται κατηγορηματικά ωστόσο οποιαδήποτε εμπλοκή της σε υποθέσεις φοροδιαφυγής.

Σύμφωνα με τα έγγραφα που δημοσιοποίησε το International Consortium of Investigation Journalists (ICIJ, Διεθνής Κοινοπραξία Ερευνητών Δημοσιογράφων), μέχρι τα τέλη του 2009 ο 41χρονος Γκουνλάουγκσον διέθετε το 50% της εν λόγω εταιρείας. Όταν εξελέγη βουλευτής για πρώτη φορά, τον Απρίλιο του 2009, παρέλειψε να την δηλώσει στο “πόθεν έσχες” του.

Περίπου 24.000 άνθρωποι, σε μια χώρα 320.000 κατοίκων, είχαν υπογράψει μέχρι σήμερα το απόγευμα ένα διαδικτυακό αίτημα με το οποίο ζητούν την παραίτηση του πρωθυπουργού. Χιλιάδες άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί έξω από το κτίριο του κοινοβουλίου τη Δευτέρα, διαμαρτυρόμενοι γιατί, όπως υποστηρίζουν, ο Γκουνλάουγκσον δεν είχε δηλώσει εξωχώρια εταιρεία που είχε ιδρύσει, από κοινού με τη σύζυγό του, προκειμένου να διαχειρίζεται την περιουσία που κληρονόμησε η τελευταία από τον πατέρα της. Χθες, ο πρωθυπουργός είχε δηλώσει κατηγορηματικά ότι δεν σκοπεύει να παραιτηθεί, τονίζοντας πως δεν παραβιάστηκαν νόμοι και πως δεν επωφελήθηκε οικονομικά η γυναίκα του.

Ο Σίγκμουντουρ Ντάβιντ Γκουνλάουγκσον εξελέγη το 2013 υποσχόμενος να απομακρυνθεί από τις πρακτικές που οδήγησαν την Ισλανδία σε διαδοχικές χρηματοπιστωτικές κρίσεις και έκτοτε έχει ορκισθεί πίστη στην ισλανδική κορώνα. Η Ισλανδία, η οποία έγινε η πρώτη χώρα της δυτικής Ευρώπης που ζήτησε τη συνδρομή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, έχει αρχίσει να απαλλάσσεται από τα ίχνη της χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Οι αποκαλύψεις συγκλονίζουν τη μικρή χώρα που έχει σημαδευτεί από τις χρηματοπιστωτικές υπερβάσεις κατά τη δεκαετία του 2000, ενώ η αντιπολίτευση καταθέτει πρόταση μομφής στο κοινοβούλιο εντός της εβδομάδας. Σύμφωνα με το ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο Ruv, η συνταγματική επιτροπή του ισλανδικού κοινοβουλίου θα συνέλθει εντός της εβδομάδας για να εξετάσει το θέμα.

Με πληροφορίες από BBC

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε