Πέμπτη, 25 Απρ.
20oC Αθήνα

Τραμπ: Πρόλαβε να προκαλέσει διπλωματικό επεισόδιο! Απαντήσεις (;) μέσω Twitter

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας ανακοίνωσε σήμερα πως διατύπωσε διαμαρτυρία στην «αρμόδια πλευρά» στις ΗΠΑ αφού ο εκλεγμένος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε τηλεφωνική συνομιλία με την πρόεδρο της Ταϊβάν Τσάι Ινγκ-γουέν. Ο αμερικανός πρόεδρος απάντησε με τον… αγαπημένο του τρόπο.

Η τηλεφωνική συνομιλία του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, με την πρόεδρο της Ταϊβάν, Τσάι Ινγκ-γουέν, ήταν μια «μικροπρεπής ενέργεια» εκ μέρους της Ταϊβάν, δήλωσε σήμερα ο κινέζος υπουργός Εξωτερικών Ουάνγκ Γι, όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Phoenix Television που έχει την έδρα του στο Χονγκ Κονγκ.

Η τηλεφωνική συνομιλία ήταν η πρώτη τέτοιου είδους επαφή που είχε με την Ταϊβάν ένας εκλεγμένος πρόεδρος ή πρόεδρος των ΗΠΑ από τότε που ο πρόεδρος Τζίμι Κάρτερ αναγνώρισε διπλωματικά την Κίνα το 1979 και αποδέχθηκε την Ταϊβάν ως μέρος μιας «αδιαίρετης Κίνας».

Ο Ντόναλντ Τραμπ, από την πλευρά του, “τιτίβισε” για το θέμα, λέγοντας αρχικά πως η πρόεδρος της Ταϊβάν τηλεφώνησε σε εκείνον (σ.σ. μάλιστα το αναφέρει με κεφαλαία γράμματα) για να τον συγχαρεί.

 Στη συνέχεια με δεύτερο tweet και πολλή δόση ειρωνείας αναφέρει: “Είναι ενδιαφέρον το ότι οι ΗΠΑ πουλάνε στην Ταϊβάν στρατιωτικό εξοπλισμό δισεκατομμυρίων δολαρίων, αλλά εγώ δεν πρέπει να δεχθώ ένα τηλεφώνημα συγχαρητηρίων“. 

Το χρονικό

Οι ηττημένες δυνάμεις των Εθνικιστών διέφυγαν στην Ταϊβάν στο τέλος του εμφυλίου πολέμου με τους Κομμουνιστές το 1949 και το Πεκίνο ουδέποτε αποκήρυξε το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει στρατιωτική ισχύ για να επαναφέρει υπό τον έλεγχό του την Ταϊβάν.

“Πυροσβεστική” ανακοίνωση Λευκού Οίκου: “Η πολιτική της «μιας Κίνας» δεν έχει αλλάξει”

Η Ταϊβάν είναι ένα από τα πιο ευαίσθητα πολιτικά ζητήματα της Κίνας και το Πεκίνο καταφέρεται εναντίον οποιασδήποτε μορφής επίσημη επαφή ξένων κυβερνήσεων με ηγέτες της Ταϊβάν.

Η Κίνα είναι καχύποπτη έναντι της Τσάι, η οποία εξελέγη τον Ιανουάριο, και πιστεύει πως θέλει να ασκήσει πίεση για την επίσημη ανεξαρτητοποίηση του νησιού, κάτι που αποτελεί κόκκινη γραμμή για το Πεκίνο. Η Τσάι έχει δηλώσει πως θέλει να διατηρήσει το status quo με την Κίνα και πως θέλει ειρηνικές σχέσεις.

Η τηλεφωνική συνδιάλεξη που είχαν η πρόεδρος της Ταϊβάν Τσάι Ινγκ-γουέν και ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ είχε προσυμφωνηθεί εδώ και καιρό, δήλωσε σήμερα ο Άλεξ Χουάνγκ, εκπρόσωπος της ταϊβανέζικης προεδρίας.

Παράλληλα, μια εκπρόσωπος του Ρεπουμπλικάνου εκλεγμένου προέδρου, η Κελιάν Κόνγουεϊ, δήλωσε πως «ο εκλεγμένος πρόεδρος Τραμπ έχει ενημερωθεί πλήρως και έχει πλήρη γνώση των θεμάτων ανεξαρτήτως του ποιος βρίσκεται στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ
Φωτογραφίες: Reuters

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε