Τρίτη, 30 Απρ.
21oC Αθήνα

Τρίτο κόμμα οι ακροδεξιοί στην Αυστρία

Ο ακροδεξιός ηγέτης Στράχε πανηγυρίζει την τρίτη θέση του κόμματός του. Reuters
Ο ακροδεξιός ηγέτης Στράχε πανηγυρίζει την τρίτη θέση του κόμματός του. Reuters

Τη θεαματική άνοδο ακροδεξιών κομμάτων ανά την Ευρώπη επιβεβαίωσαν τα αποτελέσματα των εκλογών στην Αυστρία, με το ακροδεξιό αντιμεταναστευτικό κόμμα της χώρας να καταλαμβάνει την τρίτη θέση.

Οριακή νίκη του μεγάλου συνασπισμού Σοσιαλδημοκρατών και Χριστιανοδημοκρατών και θεαματική άνοδο της ακροδεξιάς έδειξαν οι χθεσινές κάλπες στην Αυστρία.

Αν και αποδυναμωμένος, ο κυβερνητικός συνασπισμός κατάφερε να κερδίσει αρκετές ψήφους, ώστε να εξασφαλίσει μία ακόμη πενταετία και να απομακρύνει την άμεση απειλή της ευρωσκεπτικιστικής δεξιάς.

Ο κίνδυνος του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων, όμως, παραμένει ορατός, ειδικά μετά την τεράστια άνοδο που κατέγραψε χθες.

Μέχρι αργά χθες το βράδυ, τα αποτελέσματα της κάλπης αναδείκνυαν τρίτη δύναμη στην Αυστρία το Κόμμα των Ελευθέρων, με ποσοστό 22% (από 17,5% το 2008).

Σύμφωνα με αναλυτές, οι Αυστριακοί τιμώρησαν τον κυβερνητικό σχηματισμό για μια σειρά από σκάνδαλα διαφθοράς, αλλά και για την αδράνειά του σε κρίσιμα ζητήματα εσωτερικής πολιτικής.

Δέλεαρ για τους ψηφοφόρους φαίνεται ότι αποτέλεσαν οι υποσχέσεις του Χάινς-Κρίστιαν Στράχε, ηγέτη του αντιμεταναστευτικού Κόμματος των Ελευθέρων, ότι θα διακόψει κάθε οικονομική βοήθεια στο πλαίσιο στήριξης της Ε.Ε.

Χαρακτηριστικό είναι ότι παρά τα χαμηλά ποσοστά ανεργίας στην Αυστρία – που είναι τα χαμηλότερα στην Ευρωπαϊκή Ενωση – και την οικονομική ανάπτυξη πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ, οι Αυστριακοί αντιτίθενται στην οικονομική στήριξη της Ελλάδας, αλλά και άλλων χωρών του ευρωπαϊκού Νότου.

Σε μια χώρα όπου το 19% του πληθυσμού αποτελείται από μετανάστες πρώτης ή δεύτερης γενιάς, το Κόμμα των Ελευθέρων πόνταρε κυρίως στην ξενοφοβία, ενώ έκανε σημαία τής προεκλογικής του εκστρατείας τον τερματισμό των πακέτων βοήθειας, από τα οποία «κερδίζουν μόνο οι τράπεζες».

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Βέρνερ Φάιμαν παρέμεινε πάντως πρώτη δύναμη με 27,1%, έναντι 23,8% του κεντροδεξιού εταίρου του, του Λαϊκού Κόμματος, του μέχρι σήμερα αντικαγκελαρίου και υπουργού Εξωτερικών, Μίχαελ Σπίντελεγκερ.

Και τα δύο κόμματα, ωστόσο, σημείωσαν απώλεια μεγαλύτερη του 2% από τις προηγούμενες εκλογές του 2008.

Σοσιαλδημοκράτες και Χριστιανοδημοκράτες, πάντως, έχουν χάσει περίπου τη μισή τους εκλογική δύναμη από τα μέσα της δεκαετίας του ’70, ενώ σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση βρέθηκαν πιέστηκαν ακόμη περισσότερο, καθώς τουλάχιστον έξι κόμματα διεκδίκησαν την ένταξή τους στο Κοινοβούλιο.

Ανάμεσά τους, οι Πράσινοι της Αυστρίας, οι οποίοι σημείωσαν μικρή άνοδο λαμβάνοντας 11,2% έναντι του 10,4% που είχαν αποσπάσει πριν από πέντε χρόνια.

Να σημειωθεί ότι σε περίπτωση που ο μεγάλος συνασπισμός δεν θα κατάφερνε να εξασφαλίσει την πολυπόθητη πλειοψηφία, οι Πράσινοι, οι οποίοι είχαν στηρίξει τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης, θεωρούνταν ο πιθανότερος τρίτος κυβερνητικός εταίρος.

Σημαντική νίκη, όμως, πέτυχε και η πρωτοεμφανιζόμενη Ομάδα Στρόναχ. Το επίσης δεξιό κόμμα του Αυστροκαναδού δισεκατομμυριούχου επιχειρηματία, Φρανκ Στρόναχ, ο οποίος πόζαρε… ημίγυμνος κατά την προεκλογική του εκστρατεία και ενθάρρυνε τους υποστηρικτές του να τον αγγίξουν, για να διαπιστώσουν και μόνοι τους σε πόσο καλή φυσική κατάσταση βρίσκεται στα 81 του χρόνια, φαίνεται πως μπαίνει στο αυστριακό Κοινοβούλιο με ποσοστό 6%.

Σύμφωνα με τις χθεσινοβραδινές προβλέψεις, στη νέα αυστραική Βουλή θα εκπροσωπείται επίσης το κόμμα «ΝΕΟΣ», κατακτώντας ποσοστό 4,7%.

Οριακά, λίγο πιο κάτω από το απαραίτητο 4%, βρισκόταν χθες το βράδυ ο Συνασπισμός «Μέλλον της Αυστρίας», επίσης ακροδεξιό κόμμα του εκλιπόντος Γερκ Χάιντερ, το οποίο στις εκλογές του 2008 είχε λάβει 10,7%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στις κάλπες σήμερα οι Αυστριακοί

Εντυπωσιακή η αύξηση του αριθμού των Ελλήνων που φθάνουν στην Αυστρία για εργασία ή για σπουδές

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε