Κόσμος

Unicef: Σχεδόν 1 εκατ. παιδιά κινδυνεύουν από οξύ υποσιτισμό λόγω ανασφάλειας στο Σαχέλ

Σχεδόν ένα εκατομμύριο παιδιά ηλικίας κάτω των πέντε ετών διατρέχουν φέτος κίνδυνο να υποστούν οξύ υποσιτισμό στον Νίγηρα, στην Μπουρκίνα Φάσο και στο Μαλί, χώρες του Σαχέλ αντιμέτωπες με επιθέσεις τζιχαντιστών. Αυτό αναφέρει το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για την Παιδική Ηλικία (UNICEF), σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε. 

«970.000 παιδιά» κινδυνεύουν στις τρεις φτωχές, γειτονικές χώρες όπου η ανασφάλεια αποτελεί μάστιγα, τονίζει η UNICEF. «Η μεγεθυνόμενη ανασφάλεια και οι συγκρούσεις σημαίνουν πως η περιοχή είναι ολοένα πιο ευάλωτη, ενώ γίνεται ολοένα πιο δύσκολο να προσφερθεί βοήθεια σε απομονωμένες ζώνες», όπου διαπράττονται επιθέσεις, ανέλυσε η περιφερειακή διευθύντρια της UNICEF για τη δυτική και κεντρική Αφρική, η Μαρί-Πιερ Πουαριέ, κατά το δελτίο Τύπου.

Ο Νίγηρας πλήττεται περισσότερο: εκτιμάται πως 430.000 παιδιά θα υποστούν οξύ υποσιτισμό φέτος. Μολαταύτα, ο αριθμός μειώθηκε κατά περίπου «60.000» από το 2022, εξέλιξη οφειλόμενη «στην κινητοποίηση της κυβέρνησης του Νίγηρα, της UNICEF και (άλλων) εταίρων», σημειώνει η υπηρεσία του ΟΗΕ.

Αντίθετα, στο Μαλί, ο αριθμός των παιδιών που θα υποστούν οξύ υποσιτισμό προβλέπεται πως θα αυξηθεί κατά 18,4%, στα 367.000.

Η επιδείνωση της διατροφικής ανασφάλειας και η αύξηση του κόστους βασικών τροφίμων πλήττει επίσης την ποιότητα της διατροφής των παιδιών στο Σαχέλ: το 82% των πιο μικρών (6-23 μηνών) μεγαλώνει σε κατάσταση διατροφικής φτώχειας, που σημαίνει ότι δεν λαμβάνει καν τα ελάχιστα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για να αναπτυχθεί σωστά, εξηγεί η UNICEF.

Καλεί τις κυβερνήσεις να καταστήσουν τη διατροφή των παιδιών «εθνική προτεραιότητα πρώτης τάξης» και να αυξήσουν «τις εθνικές επενδύσεις στην πρόληψη, τον εντοπισμό και την αντιμετώπιση» του υποσιτισμού των παιδιών.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Σε αυτοκτονία φέρεται να αποδίδεται ο μυστηριώδης θάνατος του 35χρονου στην Ιταλία - «Έτρεχε προς το αεροπλάνο και τον ρούφηξε ο κινητήρας»
Ο 35χρονος Andrea Russo φέρεται να είχε σχεδιάσει την αυτοκτονία του - Αυτόπτες μάρτυρες τον είδαν να τρέχει προς το αεροπλάνο λίγο πριν βρει τραγικό θάνατο στο Μπέργκαμο
Αεροσκάφη φαίνονται στο αεροδρόμιο του Μπέργκαμο, μετά την προσωρινή αναστολή της λειτουργίας των πτήσεων, όταν ένα άτομο έχασε τη ζωή του στον διάδρομο κατά τη διάρκεια των προετοιμασιών απογείωσης
Μπαϊράκι Χάφταρ: Τα καψόνια στην ευρωπαϊκή αντιπροσωπεία στη Βεγγάζη – Όλο το παρασκήνιο
Αφού ο Χάφταρ ανακοίνωσε ότι η συνάντηση θα γινόταν με τους υπουργούς της κυβέρνησής του, ο επίτροπος Μπρούνερ ξεκαθάρισε ότι η ΕΕ δεν αναγνωρίζει επίσημα την κυβέρνηση της Βεγγάζης, πράγμα που εξόργισε τον κυβερνήτη της ανατολικής Λιβύης
Ο Χαλίφα Χάφταρ 29