Κόσμος

Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν έδωσαν εντολή να καλύπτουν τα πρόσωπά τους οι παρουσιάστριες της τηλεόρασης

Οι γυναίκες που παρουσιάζουν εκπομπές σε τοπικά τηλεοπτικά κανάλια του Αφγανιστάν θα πρέπει να εμφανίζονται καλυμμένα τα πρόσωπά τους στις εκπομπές, σύμφωνα με όσα είπε αξιωματούχος των Ταλιμπάν, σχετικά με την απόφαση που έλαβε η οργάνωση.

Η απόφαση αυτή ελήφθη λίγες ημέρες αφότου οι Ταλιμπάν διέταξαν τις γυναίκες να καλύπτουν τα πρόσωπά τους όταν βρίσκονται σε δημόσιο χώρο, επιστρέφοντας έτσι στην πολιτική που ακολουθούσαν οι σκληροπυρηνικοί της οργάνωσης και κλιμακώνοντας τους περιορισμούς σε βάρος των γυναικών.

«Χθες συναντηθήκαμε με στελέχη των μέσων ενημέρωσης… Δέχτηκαν με χαρά τη συμβουλή μας», είπε ο Ακίφ Μαχάτζαρ, ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Ηθών και Αρετής, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters και υποστηρίζοντας ότι οι Αφγανοί θα αντιδράσουν θετικά σε αυτήν την απόφαση.

Μολονότι έκανε λόγο για «συμβουλή», πρόσθεσε ότι το μέτρο θα πρέπει να αρχίσει να εφαρμόζεται από τις 21 Μαΐου. Δεν απάντησε σε ένα ερώτημα για τις συνέπειες που θα υποστεί όποιος δεν τηρήσει αυτή τη «συμβουλή».

Οι περισσότερες Αφγανές φορούν μαντίλα, για θρησκευτικούς λόγους, όμως πολλές στις αστικές περιοχές, όπως στην Καμπούλ, δεν καλύπτουν το πρόσωπό τους. Την προηγούμενη περίοδο διακυβέρνησης των Ταλιμπάν (1996-2001) ήταν υποχρεωμένες να φορούν μπούρκα.

Ο Μαχάτζαρ είπε ότι οι παρουσιάστριες θα μπορούσαν να φορούν ιατρική μάσκα, όπως έκαναν την περίοδο της πανδημίας.

Μια εργαζόμενη σε τηλεοπτικό σταθμό, που ζήτησε να μην κατονομαστεί, είπε στο Reuters ότι μέλη των Ταλιμπάν επισκέφθηκαν τα γραφεία την Τετάρτη. «Σήμερα, στο τμήμα της παραγωγής φορούσαν μάσκες, αλλά στο ειδησεογραφικό συνέχισαν όπως και πριν», είπε.

Ορισμένα κανάλια άρχισαν ήδη να εφαρμόζουν τον νέο κανόνα.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
«Σκέφτηκα να αυτοκτονήσω, δε μπορώ χωρίς χάπια» - Συγκλονίζει ο συγγραφέας του «Γόμορρα», Ρομπέρτο Σαβιάνο
«Όσοι με κατηγορούν ότι ρεζίλεψα την Νάπολη, θα έπρεπε να προβληματιστούν: αφού την ρεζίλεψα, για ποιο λόγο θέλουν να έρθουν να την επισκεφθούν απ' όλη την Ιταλία;»
Ο Ρομπέρτο Σαβιάνο