Κόσμος

Αφγανιστάν: Παραμένουν κλειστά εδώ και ένα χρόνο τα σχολεία για κορίτσια – Η έκκληση του ΟΗΕ

Έκκληση απηύθυνε ο ΟΗΕ για ακόμη μια φορά ώστε να επαναλειτουργήσουν τα σχολεία θηλέων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που παραμένουν κλειστά εδώ και ένα χρόνο στο Αφγανιστάν, λέγοντας χαρακτηριστικά πως πρόκειται για μια «επονείδιστη» πράξη «χωρίς προηγούμενο».

«Σήμερα Κυριακή συμπληρώνεται ένας χρόνος αποκλεισμού των κοριτσιών στο Αφγανιστάν από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Ένας χρόνος χαμένων γνώσεων και ευκαιριών που δεν θα ξαναβρούν ποτέ. Τα κορίτσια έχουν θέση στο σχολείο. Οι Ταλιμπάν πρέπει να τα αφήσουν να επιστρέψουν», έγραψε στο Twitter ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες για τα κορίτσια.

Αφού κατέλαβαν την εξουσία στο Αφγανιστάν το καλοκαίρι του 2021 οι Ταλιμπάν απαγόρευσαν στα κορίτσια να πηγαίνουν στο σχολείο. Στις 23 Μαρτίου τα σχολεία θηλέων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης λειτούργησαν μόλις για λίγες ώρες, προτού οι Ταλιμπάν ανακοινώσουν και πάλι το κλείσιμό τους.

Έκτοτε το ισλαμιστικό κίνημα υποστηρίζει ότι παραμένουν κλειστά λόγω ενός «τεχνικού προβλήματος» και ότι θα επαναλειτουργήσουν μόλις οριστικοποιηθεί ένα πρόγραμμα που θα βασίζεται στους κανόνες του ισλάμ.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, «περισσότερο από ένα εκατομμύρια κορίτσια», κυρίως ηλικίας 12 με 18 ετών, εμποδίστηκαν να πάνε στο σχολείο την προηγούμενη σχολική χρονιά, κάτι που δεν συνέβη για τα αγόρια, καθώς τα σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για αυτά επαναλειτούργησαν στις 18 Σεπτεμβρίου 2021.

«Είναι μια τραγική, επονείδιστη επέτειος που θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί», σχολίασε σήμερα ο Μάρκους Πότζελ υπηρεσιακός επικεφαλής της Αποστολής Αρωγής του ΟΗΕ στο Αφγανιστάν (UNAMA).

«Δεν υπάρχει καμία αξιόπιστη δικαιολογία για τον συνεχιζόμενο αποκλεισμό των κοριτσιών από τα σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης», πρόσθεσε ο ίδιος, τονίζοντας ότι «πουθενά στον κόσμο δεν συμβαίνει κάτι αντίστοιχο».

«Βλάπτει βαθιά μια γενιά κοριτσιών και το μέλλον του Αφγανιστάν», υπογράμμισε ο Πότζελ.

«Η άρνηση της εκπαίδευσης παραβιάζει τα πιο θεμελιώδη δικαιώματα των γυναικών και των κοριτσιών. Αυξάνει τον κίνδυνο περιθωριοποίησής τους, τον κίνδυνο βίας, εκμετάλλευσης και κακοποιήσεων», σημείωσε στην ανακοίνωσή της η UNAMA.

«Εναπόκειται στους Ταλιμπάν να δημιουργήσουν τις συνθήκες που θα προωθούν την ειρήνη, τη συμπεριληπτικότητα, την ασφάλεια, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την οικονομική ανάκαμψη. Η διεθνής κοινότητα παραμένει έτοιμη να στηρίξει μια κυβέρνηση που θα εκπροσωπεί το σύνολο του πληθυσμού και η οποία θα σέβεται τα δικαιώματά του», κατέληξε.

Μετά την επιστροφή τους στην εξουσία στις 15 Αυγούστου 2021 οι Ταλιμπάν έχουν επιβάλει αυστηρούς περιορισμούς στις γυναίκες και τα κορίτσια: έκλεισαν τα σχολεία θηλέων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στις περισσότερες επαρχίες και τους απαγόρευσαν να εργάζονται στον δημόσιο τομέα. Παράλληλα τους ζήτησαν να καλύπτονται εντελώς όταν βρίσκονται έξω από το σπίτι τους.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ο Κάρολος και η Καμίλα στο Βρετανικό Μουσείο για τα 100 χρόνια από τη γέννηση της βασίλισσας Ελισάβετ
Η Βρετανία τιμά τη μνήμη και την κληρονομιά της Ελισάβετ Β', ενώ παράλληλα σχεδιάζει τη δημιουργία ενός εμβληματικού μνημείου στο κέντρο του Λονδίνου, για τη διαχρονική παρουσία και προσφορά της στη χώρα
Η αείμνηστη βασίλισσα Ελισάβετ και ο νυν βασιλιάς Κάρολος
Το Ισραήλ αμφιβάλλει ότι θα επιτευχθεί συμφωνία ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ιράν – Έχει ήδη εγκρίνει νέα σχέδια επίθεσης
Το Ισραήλ και οι ΗΠΑ προετοιμάζονται για την επανέναρξη του πολέμου από τότε που ξεκίνησε η εκεχειρία, συμπεριλαμβανομένης της διεξαγωγής ασκήσεων με τη συμμετοχή μαχητικών αεροσκαφών και ιπτάμενων τάνκερ σε όλη τη Μέση Ανατολή
Αεροσκάφος