Κόσμος

Αφγανιστάν: Πυροβολισμοί σε διαμαρτυρία γυναικών – «Το Ιράν εξεγείρεται, είναι η σειρά μας»

Μια χούφτα γυναίκες τόλμησαν να υψώσουν το ανάστημά τους στο Αφγανιστάν απέναντι στους Ταλιμπάν και να διαμαρτυρηθούν για τον αδόκητο χαμό της Μαχσά Αμινί που πέθανε κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες μετά τη σύλληψή της από την αστυνομία ηθών του Ιράν γιατί δεν φορούσε σωστά την μαντίλα.

Περίπου 25 γυναίκες με το σύνθημα «γυναίκα, ζωή, ελευθερία» και με μαντίλες στο κεφάλι διαδήλωσαν για περίπου 15 λεπτά στο δρόμο μπροστά στην πρεσβεία του Ιράν στο Αφγανιστάν πριν διαλυθούν από τους Ταλιμπάν, οι οποίοι είχαν πάρει θέσεις μπροστά από το κτίριο και πυροβολούσαν στον αέρα, έκαναν γνωστό δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου.

Οι Ταλιμπάν επιχείρησαν επίσης να χτυπήσουν τις διαδηλώτριες με τους υποκόπανους των όπλων τους, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

«Το Ιράν εξεγείρεται, τώρα είναι η σειρά μας», «Από την Καμπούλ στο Ιράν, πείτε όχι στη δικτατορία!», φώναζαν οι διαδηλώτριες πίσω από πανό που οι Ταλιμπάν τους άρπαξαν από τα χέρια.

Οι γυναίκες, μερικές από τις οποίες είχαν κρύψει τα πρόσωπά τους πίσω από γυαλιά ηλίου και χειρουργικές μάσκες, μάζεψαν ό,τι είχε απομείνει από τα πανό τους για να κάνουν μ’ αυτά μπάλες από χαρτί και να τις πετάξουν στους Ταλιμπάν που βρίσκονταν απέναντί τους.

Αυτοί οι τελευταίοι διέταξαν επίσης τους δημοσιογράφους να σβήσουν τα βίντεο και τις φωτογραφίες που είχαν τραβήξει από τη διαδήλωση.

«Γυναίκες θύματα των Ταλιμπάν»

Διαδηλώσεις πραγματοποιούνται στο Ιράν κάθε βράδυ από τις 16 Σεπτεμβρίου, ημερομηνία κατά την οποία η νεαρή Μαχσά Αμινί άφησε την τελευταία της πνοή στο νοσοκομείο, τρεις ημέρες αφού είχε συλληφθεί από την αστυνομία ηθών στην Τεχεράνη για παραβίαση του αυστηρού ενδυματολογικού κώδικα που ισχύει για τις γυναίκες στην Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν και στο πλαίσιο του οποίου οφείλουν να καλύπτουν τα μαλλιά τους στους δημόσιους χώρους.

«Είμαστε εδώ για να δείξουμε την υποστήριξή μας και την αλληλεγγύη μας με τον ιρανικό λαό και τις γυναίκες θύματα των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν», δήλωσε μια οργανώτρια της διαδήλωσης, η οποία ζήτησε να μην κατονομασθεί.

Μετά την επιστροφή των Ταλιμπάν στην εξουσία τον Αύγουστο 2021, σποραδικές διαδηλώσεις έχουν οργανωθεί από γυναίκες στην πρωτεύουσα και σε άλλες πόλεις του Αφγανιστάν παρά την απαγόρευσή τους, είτε με αίτημα να μην χάσουν τη δουλειά τους είτε διεκδικώντας το δικαίωμα στην εργασία.

Μερικές από τις διαδηλώσεις αυτές κατεστάλησαν βίαια και οι οργανώτριές τους συνελήφθησαν από τους Ταλιμπάν.

Η διεθνής κοινότητα επιμένει πως η άρση των περιορισμών των δικαιωμάτων των γυναικών είναι ουσιαστική προϋπόθεση για την αναγνώριση της κυβέρνησης των Ταλιμπάν. Μέχρι τώρα καμιά χώρα δεν έχει αναγνωρίσει την ισλαμιστική κυβέρνηση.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Μπαράκ Ομπάμα για Τζέσε Τζάκσον: Έθεσε τις βάσεις για τη δική μου εκστρατεία στην προεδρία των ΗΠΑ
«Ο αιδεσιμώτατος Τζάκσον άνοιξε επίσης ευκαιρίες για τους Αφροαμερικανούς και ενέπνευσε τόσους πολλούς ανθρώπους, μεταξύ των οποίων και εμάς τους ίδιους» γράφει ο Ομπάμα
Μπαράκ Ομπάμα
Ξεκάθαρος ο Ζελένσκι: «Δεν παραδίδω το Ντονμπάς – Ο λαός δεν θα συγχωρήσει ποτέ τέτοια συμφωνία»
Ο Ουκρανός πρόεδρος εμφανίστηκε ανοιχτός σε ένα σενάριο «παγώματος» της σύγκρουσης στις σημερινές γραμμές επαφής, εκτιμώντας ότι μια τέτοια λύση θα μπορούσε να εγκριθεί μέσω δημοψηφίσματος
Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι 12
Κούβα: Δεν είμαστε απειλή για τις ΗΠΑ αλλά ένα «τείχος» για τα ναρκωτικά
Οι ΗΠΑ επιβάλλουν ενεργειακό αποκλεισμό στην Κούβα, επικαλούμενες την «απειλή» που θέτει στην αμερικανική εσωτερική ασφάλεια η κομμουνιστική νήσος, που απέχει μόλις 150 χιλιόμετρα από τη Φλόριντα
Διαδηλωτές με σημαίες της Κούβας
Η αστυνομία του Έσσεξ ερευνά τις πτήσεις με τις οποίες ο Τζέφρι Επστάιν έστελνε γυναίκες στη Βρετανία
Η βρετανική αστυνομία αξιολογεί και τις καταγγελίες, για μια γυναίκα που «στάλθηκε» στο Ηνωμένο Βασίλειο από τον Τζέφρι Επστάιν με σκοπό μια σεξουαλική συνάντηση με τον πρώην πρίγκιπα Άντριου
Ο καταδικασμένος σεξουαλικός εγκληματίας Jeffrey Epstein με μία γυναίκα