Κόσμος

Αφγανιστάν: Στην Καμπούλ ο ΥΠΕΞ του Κατάρ – Συναντήθηκε με υψηλόβαθμους Ταλιμπάν

Αιφνιδιαστική επίσκεψη στην Καμπούλ πραγματοποίησε σήμερα, Κυριακή (12/9), ο υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ. Στο πλαίσιο της επίσκεψής του, συναντήθηκε με πολλά ηγετικά στελέχη των Ταλιμπάν.

Πρόκειται για τον πλέον υψηλόβαθμο αξιωματούχο ξένης χώρας που επισκέπτεται το Αφγανιστάν μετά την ανατροπή της προηγούμενης κυβέρνησης από το ισλαμιστικό κίνημα, στα μέσα Αυγούστου.

Ο Μοχάμαντ μπιν Αμπντουλραχμέν Αλ Θάνι, που είναι και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του εμιράτου και εκ των βασικών μεσολαβητών για την επίλυση της αφγανικής κρίσης, συναντήθηκε με πολλά στελέχη των Ταλιμπάν, σύμφωνα με τον επίσημο λογαριασμό του κινήματος στο Twitter.

Είχε επίσης συνομιλίες με τον πρώην πρόεδρο του Αφγανιστάν Χαμίντ Καρζάι, όπως δείχνουν φωτογραφίες που αναρτήθηκαν σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης.

Τα τελευταία χρόνια το Κατάρ έπαιξε κρίσιμο διπλωματικό ρόλο, καθώς φιλοξένησε αρχικά τις διαπραγματεύσεις μεταξύ των Ταλιμπάν και της κυβέρνησης του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και στη συνέχεια τις συνομιλίες των Ταλιμπάν με την κυβέρνηση του Αφγανού προέδρου Άσραφ Γάνι, ο οποίος τελικά ανατράπηκε στις 15 Αυγούστου και έφυγε από τη χώρα.

Το εμιράτο συμμετείχε επίσης ενεργά στη γιγαντιαία αερογέφυρα που επέτρεψε να απομακρυνθούν από το Αφγανιστάν 120.000 αλλοδαποί και ευάλωτοι Αφγανοί μετά την επιστροφή των Ταλιμπάν στην εξουσία.

Καμία χώρα δεν έχει αναγνωρίσει μέχρι στιγμής επισήμως την κυβέρνηση των Ταλιμπάν. Μόνο τρεις (Πακιστάν, Σαουδική Αραβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα) είχαν αναγνωρίσει την εξουσία τους κατά την πρώτη περίοδο διακυβέρνησης της χώρας από τους ακραίους ισλαμιστές, μεταξύ 1996-2001.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ο Φρίντριχ Μερτς παρέλαβε από τον Όλαφ Σολτς την καγκελαρία της Γερμανίας με λουλούδια – «Τι μέρα κι αυτή»
«Κρατήσατε τη Γερμανία στη σωστή πορεία κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου και τελικά πήρατε τις σωστές αποφάσεις», δήλωσε ο Μερτς απευθυνόμενος στον Σολτς για τις επιλογές του σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία
Ο πρώην Καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς και ο διάδοχός του, Φρίντριχ Μερτς, ηγέτης της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU), στην τελετή παράδοσης - παραλαβής στην Καγκελαρία στο Βερολίνο