Κόσμος

Αφγανιστάν: Ταλιμπάν υποστηρίζει την απαγόρευση της γραβάτας «γιατί είναι χριστιανικό σύμβολο»

Η γραβάτα που φορούν οι άνδρες συμβολίζει τον χριστιανικό σταυρό και δεν είναι συμβατή με τον ισλαμικό νόμο, υποστήριξε σήμερα ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος των Ταλιμπάν του Αφγανιστάν, προτείνοντας να απαγορευτεί.

«Κάποιες φορές, όταν πηγαίνω σε νοσοκομεία ή αλλού, ένας μουσουλμάνος Αφγανός γιατρός ή κάποιος μηχανικός φορούν γραβάτα», είπε ο Μοχάμαντ Χασίμ Σαχίντ Ουρόρ, ο επικεφαλής μιας υπηρεσίας αρμοδιότητα της οποίας είναι να «καθοδηγεί» τους ανθρώπους ώστε να τηρούν τις ισλαμικές αξίες.

Ο συμβολισμός της γραβάτας «είναι προφανής στο Ισλάμ», υποστήριξε, σε συνέντευξη Τύπου που μεταδόθηκε από το κανάλι Tolo TV. «Τι είναι η γραβάτα; Είναι ο (χριστιανικός) σταυρός. Η σαρία (ο ισλαμικός νόμος) σας διατάζει να τον σπάτε και να τον αφαιρείτε», πρόσθεσε.

Οι Ταλιμπάν δεν έχουν επιβάλει κανέναν κανόνα για την ενδυμασία των ανδρών μετά την επιστροφή τους στην εξουσία, τον Αύγουστο του 2021. Οι γυναίκες, αντιθέτως, υποχρεώνονται να καλύπτονται από την κορυφή μέχρι τα νύχια όταν βγαίνουν από το σπίτι τους.

Τα ηγετικά στελέχη των Ταλιμπάν φορούν, σχεδόν όλοι, το «σαλβάρι Καμίζ», ένα φαρδύ παντελόνι με παραδοσιακή πουκαμίσα και γιλέκο, καθώς και τουρμπάνι στο κεφάλι. Τα δυτικά ρούχα σπανίζουν τα τελευταία δύο χρόνια, ωστόσο σε ορισμένα επαγγέλματα οι άνδρες εξακολουθούν να φορούν πουκάμισο και γραβάτα.

Οι προηγούμενες κυβερνήσεις του Αφγανιστάν είχαν επίσης προσπαθήσει να επιβάλουν ενδυματολογικούς κανόνες στον πληθυσμό ή τουλάχιστον στους δημοσίους υπαλλήλους. Επί μια δεκαετία, κατά τη σοβιετική κατοχή μετά την εισβολή του 1979, οι δημόσιοι υπάλληλοι προτρέπονταν να φορούν δυτικά κοστούμια αντί για παραδοσιακά ενδύματα. Ο πρώην πρόεδρος Άσραφ Γάνι, που εγκατέλειψε τη χώρα όταν έφτασαν οι Ταλιμπάν στην Καμπούλ το 2021, προτιμούσε το κοστούμι όταν βρισκόταν στο εξωτερικό και τα παραδοσιακά ρούχα εντός της χώρας του.

Οι μαχητές των Ταλιμπάν φορούσαν το σαλβάρι Καμίζ όσο μάχονταν την κεντρική κυβέρνηση. Αφού ανέλαβαν την εξουσία ωστόσο οι ένοπλες δυνάμεις τους υιοθέτησαν τις σύγχρονες στρατιωτικές στολές.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ο Τραμπ ανακοίνωσε ότι θα συναντηθεί με τη Ματσάδο την επόμενη εβδομάδα – «Ανυπομονώ να τη χαιρετήσω»
Η Μαρία Κορίνα Ματσάδο επαίνεσε τον Ντόναλντ Τραμπ για την ανατροπή του Νικολάς Μαδούρο και υποσχέθηκε ότι θα επιστρέψει σύντομα στην πατρίδα της, δηλώνοντας έτοιμη να κερδίσει τις επόμενες εκλογές
H Mαρία Κορίνα Ματσάδο
Reuters: Το σχέδιο Τραμπ για να εξαγοράσει τη Γροιλανδία – Σκοπεύει να δώσει έως 100.000 δολάρια στους κατοίκους
Ο Αμερικανός πρόεδρος υποστηρίζει εδώ και καιρό ότι οι ΗΠΑ πρέπει να αποκτήσουν τη Γροιλανδία για διάφορους λόγους, κυρίως επειδή είναι πλούσια σε ορυκτά που απαιτούνται για προηγμένες στρατιωτικές εφαρμογές
Ντόναλντ Τραμπ 78