Σε αυξημένη επιφυλακή βρίσκεται η ευρωπαϊκή επιχείρηση «Ασπίδες», καθώς οι νέες απειλές των Χούθι εντείνουν εκ νέου την ανησυχία για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Αντεν.
Η ανακοίνωση των φιλοϊρανών ανταρτών για επιβολή «θαλάσσιου εμπάργκο» στη Σαουδική Αραβία θεωρείται από το στρατηγείο της επιχείρησης στη Λάρισα σημαντική κλιμάκωση, καθώς διευρύνει το φάσμα των πιθανών στόχων και αυξάνει τον κίνδυνο νέων επιθέσεων σε μία από τις πλέον κρίσιμες θαλάσσιες αρτηρίες παγκοσμίως.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της επιχείρησης, η απειλή από αντιπλοϊκούς πυραύλους, μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAV), μη επανδρωμένα σκάφη επιφανείας (USV) και μικρά ταχύπλοα παραμένει ενεργή.
Το νέο μήνυμα των Χούθι
Η ανακοίνωση της 20ής Ιουλίου για επιβολή «θαλάσσιου εμπάργκο» στο Ριάντ εκλαμβάνεται ως μέσο πολιτικής, στρατιωτικής και οικονομικής πίεσης προς τη Σαουδική Αραβία.
Στα αιτήματα των Χούθι περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, το άνοιγμα λιμανιών και αεροδρομίων που βρίσκονται υπό τον έλεγχό τους, η καταβολή μισθών, η λήψη ανθρωπιστικών μέτρων και η ανταλλαγή κρατουμένων.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Αρχικά, το εύρος του εμπάργκο παρέμενε ασαφές. Ωστόσο, μεταγενέστερη οδηγία του Κέντρου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Επιχειρήσεων των Χούθι κατέστησε σαφές ότι η απαγόρευση αφορά πλοία τα οποία φορτώνουν ή εκφορτώνουν εμπορεύματα σε οποιοδήποτε σαουδαραβικό λιμάνι.
Η στόχευση, συνεπώς, δεν φαίνεται να περιορίζεται στη σημαία ή στην ιδιοκτησία των πλοίων, αλλά επεκτείνεται σε κάθε εμπορική δραστηριότητα που συνδέεται με τη Σαουδική Αραβία.
Αναθεώρηση του επιπέδου απειλής
Στο στρατηγείο της επιχείρησης εκτιμούν ότι αντίστοιχες ανακοινώσεις των Χούθι στο παρελθόν αποτέλεσαν προάγγελο επιθετικών ενεργειών.
Για τον λόγο αυτόν, το επίπεδο απειλής αναθεωρήθηκε σε μεσαίο για τη βόρεια και τη νότια Ερυθρά Θάλασσα, τα Στενά Μπαμπ ελ Μαντέμπ και τον Κόλπο του Αντεν.
Αρμόδιες πηγές δεν αποκλείουν, σε περίπτωση περαιτέρω κλιμάκωσης, τη χρήση αντιπλοϊκών πυραύλων, drones, μη επανδρωμένων σκαφών και μικρών ταχύπλοων επιθετικών μέσων.
Οι συστάσεις προς τα εμπορικά πλοία
Η ευρωπαϊκή επιχείρηση συστήνει στα εμπορικά πλοία που συνδέονται με ισραηλινά, αμερικανικά ή σαουδαραβικά συμφέροντα να αποφεύγουν τη διέλευση από την Ερυθρά Θάλασσα και τον Κόλπο του Αντεν έως ότου αποκλιμακωθεί η απειλή.
Για όσα πλοία είναι αναγκασμένα να κινηθούν στην περιοχή, συνιστώνται αυξημένη επιτήρηση, συνεχής ενημέρωση για την κατάσταση ασφαλείας και στενή συνεργασία με τις αρμόδιες ναυτικές αρχές.
Την ίδια ώρα, η επιχείρηση «Ασπίδες» συνεχίζει τις αποστολές παρακολούθησης και προστασίας εμπορικών πλοίων, με στόχο τη διατήρηση της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας στις κρίσιμες θαλάσσιες οδούς.
«ΨΑΡΑ» και «Carlo Bergamini» στην περιοχή
Στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Αντεν επιχειρούν αυτή την περίοδο δύο πολεμικά πλοία στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής επιχείρησης «Ασπίδες»: η ελληνική φρεγάτα τύπου ΜΕΚΟ «ΨΑΡΑ» και η ιταλική φρεγάτα τύπου FREMM «Carlo Bergamini».
Για τη φρεγάτα «ΨΑΡΑ» πρόκειται για την τρίτη συμμετοχή της στην επιχείρηση, γεγονός που επιβεβαιώνει τη σταθερή παρουσία του Πολεμικού Ναυτικού στην περιοχή και την επιχειρησιακή ετοιμότητα του Ελληνικού Στόλου. Πέραν του ειδικά εκπαιδευμένου πληρώματός της, η ελληνική φρεγάτα διαθέτει και το εγχώριας ανάπτυξης σύστημα αντιμετώπισης μη επανδρωμένων αεροσκαφών «Κένταυρος».
Από την πλευρά του ιταλικού Πολεμικού Ναυτικού επιχειρεί η «Carlo Bergamini», φρεγάτα τύπου FREMM. Πλοία του συγκεκριμένου τύπου βρίσκονται, άλλωστε, στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού για την ενίσχυση του στόλου του.