Κόσμος

Αφγανοί πρόσφυγες στην Ισπανία ύστερα από συμφωνία με τις ΗΠΑ

Αφγανούς πρόσφυγες αναμένεται να δεχτούν δύο στρατιωτικές βάσεις στη νότια Ισπανία, όπως ανακοίνωσε η ισπανική κυβέρνηση. Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν και ο ισπανός πρωθυπουργός, Πέδρο Σάντσεθ, συμφώνησαν να δεχτούν πολίτες από το Αφγανιστάν που εργάστηκαν στην αμερικανική κυβέρνηση στις στρατιωτικές βάσεις στη νότια Ισπανία.

Σε 25λεπτη τηλεφωνική συνομιλία που είχαν το Σάββατο, το βράδυ, ο Μπάιντεν των ΗΠΑ και ο Σάντσεθ της Ισπανίας συμφώνησαν ότι οι στρατιωτικές βάσεις στην Μορόν ντε λα Φροντέρα κοντά στην Σεβίλλη και στην Ρότα κοντά στην Κάδιθ μπορούν να χρησιμοποιηθούν για πρόσφυγες από το Αφγανιστάν έως ότου ρυθμιστεί να ταξιδέψουν σε άλλες χώρες.

“Ο Πέδρο Σάντσεθ και ο Τζο Μπάιντεν συμφώνησαν για την χρήση των βάσεων της Μορόν και της Ρότα για την φιλοξενία Αφγανών που συνεργάστηκαν με τις ΗΠΑ ενώ θα βρίσκονται εν αναμονή της μεταφοράς τους σε άλλες χώρες”, αναφέρει σε σημερινή ανακοίνωσή της η ισπανική κυβέρνηση.

“Μόλις είχα μια εποικοδομητική συνομιλία με τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν κατά την οποία συζητήσαμε διάφορα θέματα κοινού ενδιαφέροντος, ιδιαίτερα την κατάσταση στο Αφγανιστάν και την συνεργασία μεταξύ των κυβερνήσεών μας για την απομάκρυνση πολιτών από αυτήν την χώρα”, αναφέρει ο Σάντσεθ σε χθεσινό μήνυμά του στο Twitter.

Αεροπλάνο που μεταφέρει 110 Αφγανούς πρόσφυγες και τις οικογένειές τους έφτασε χθες το βράδυ σε κέντρο υποδοχής Αφγανών της ΕΕ στην Ισπανία το οποίο βρίσκεται σε στρατιωτική βάση έξω από την Μαδρίτη. Μεταξύ αυτών βρίσκονται 36 άνθρωποι που είχαν εργαστεί για τις ΗΠΑ στο Αφγανιστάν.

Η βάση χρησιμοποιείται για την φιλοξενία Αφγανών προσφύγων, που είχαν εργαστεί για τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, και των οικογενειών τους, οι οποίοι στη συνέχεια θα μεταφερθούν σε άλλες χώρες της ΕΕ.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Το FBI σταμάτησε 18χρονο που σχεδίαζε τρομοκρατική επίθεση στη Βόρεια Καρολίνα εμπνεόμενος από τον ISIS
Ο 18χρονος Christian Sturdivant σχεδίαζε τρομοκρατική επίθεση σε παντοπωλείο και fast food εστιατόριο, πριν συλληφθεί από το FBI το οποίο τον είχε στο στόχαστρο από το 2022, που είχε αποπειραθεί να σκοτώσει έναν γείτονά του
Αστυνομικοί του FBI
Νέο συγκλονιστικό βίντεο από τη στιγμή που η φονική πυρκαγιά εξαπλώνεται στο μπαρ του Κραν Μοντανά στην Ελβετία
Στο βίντεο οι θαμώνες του μπαρ φαίνεται να μην έχουν αντιληφθεί τη σοβαρότητα της κατάστασης, αφού αρκετοί σήκωσαν τα κινητά τους για να βιντεοσκοπήσουν τις φλόγες
Ελβετία
5
Θρίλερ με την 15χρονη Αλίκη Καλλέργη που αγνοείται μετά τη φωτιά στο Κραν Μοντανά στην Ελβετία: «Δεν έχει ταυτοποιηθεί, προσευχηθείτε» λέει ο αδερφός της
Ο κολλητός φίλος της κοπέλας έγραψε στο Instagram πως η σορός της κοπέλας ταυτοποιήθηκε, κάτι που το διέψευσε ο αδερφός της: «Δεν έχει αναγνωριστεί ακόμη, παρακαλώ προσευχηθείτε μέχρι την τελευταία στιγμή», αναφέρει χαρακτηριστικά. 
Ο Ρομαίν και η 15χρονη αδερφή του Αλίκη που σκοτώθηκε από τη φωτιά στο Κραν Μοντανά 9
Θαύμα στην πύρινη κόλαση του Κραν Μοντανά: Νεαρός παγιδεύτηκε στο μπαρ κρατώντας έναν σταυρό – «Η φωτιά τον απέφυγε κι επέζησε»
Η Λετίσια Πλας περιγράφει πώς ένας νεαρός, ανήμπορος να διαφύγει καθώς οι έξοδοι στο μπαρ είχαν αποκλειστεί, κάθισε στο πάτωμα κρατώντας έναν σταυρό στα χέρια του
Η αυτόπτης μάρτυρας Λετίσια Πλας